Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Rašiho sťažnosť na voľby odznela na súde: Košický primátor si na rozsudok počká

Richard Raši
Richard Raši (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

KOŠICE – Plénum Ústavného súdu (ÚS) SR dnes na neverejnom rokovaní prijalo na ďalšie konanie volebnú sťažnosť košického primátora Richarda Rašiho, ktorý 4. novembra minulého roka kandidoval na post predsedu Košického samosprávneho kraja (KSK). Ako uvádza tlačová správa ÚS, plénum konanie o jeho sťažnosti prerušilo. Dôvod prerušenia však ÚS neuvádza. K uzneseniu o prijatí pripájajú odlišné stanovisko sudcovia ÚS Ľudmila Gajdošíková, Lajos Mészáros, Ladislav Orosz a Rudolf Tkáčik.

Richard Raši podal 15. novembra podanie na Ústavný súd SR, ktorým napadol výsledky volieb predsedu KSK pre nezákonnosť. ÚS požiadal o prešetrenie sčítania hlasov v regionálnych voľbách regionálnej samosprávy. Žiadosť o prešetrenie sčítania hlasov bola iniciovaná podnetom jedného z členov okrskovej volebnej komisie, ktorý upozornil na to, že hlasy, ktoré v okrsku získal kandidát za stranu Smer-SD Richard Raši, boli pripísané inému kandidátovi. Vo voľbách zvíťazil a predsedom KSK sa stal Rastislav Trnka.

Plénum dnes na ďalšie konanie prijalo aj volebnú sťažnosť M.V., ktorý namietal nezákonnosť volieb poslancov Prešovského samosprávneho kraja vo volebnom obvode č. 9 v Snine. K uzneseniu o prijatí pripájajú odlišné stanovisko ústavní sudcovia Lajos Mészáros a Rudolf Tkáčik.

Viac o téme: Richard RašiŽupné voľby
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu