Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Opozícia chce miernejšie zaobchádzanie so zadržanými: Menej násilia a základné potreby

Ondrej Dostál
Ondrej Dostál (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

BRATISLAVA - Opoziční poslanci by chceli zmeniť zákon o Policajnom zbore tak, ako o tom hovorila vo svojej mimoriadnej správe z roku 2016 vtedajšia verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová. Jej výhrady sa týkali najmä dodržiavania práv osôb, ktorým bola dočasne obmedzená sloboda.

Opoziční poslanci na čele s Ondrejom Dostálom (SaS) preto cez pozmeňujúci návrh k novele zákona o Policajnom zbore navrhujú, aby osobám umiestneným v celách musel byť zabezpečený prístup k pitnej vode a toaletám a možnosť v prípade potreby privolať policajta.

Pozmeňujúci návrh upravuje aj možnosť umiestňovania zadržaných v iných priestoroch ako celách. Do zákona chcú dostať ustanovenie, že ak sa na policajnej stanici cela nenachádza, policajt môže vo výnimočných prípadoch a iba na nevyhnutne potrebný čas umiestniť osoby do iného vhodného priestoru. Ten však musí mať primerané vybavenie, priame osvetlenie a základné hygienické potreby. Poslanci chcú tiež jednoznačne určiť, že donucovacie prostriedky možno použiť iba v čase, keď trvajú dôvody pre ich použitie.

Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) Dostálovi v stredajšej rozprave vyčítal, že stanovisko Dubovcovej si prečítal nekriticky. "Jasne sme povedali, že na každom policajnom oddelení chceme mať takýto priestor. Ale môže to byť aj policajná kancelária. Nemusí to byť cela policajného zaistenia, nie je to nevyhnutné. Správa ombudsmanky mala vážne chyby," povedal.

Mimoriadna správa Dubovcovej sa zaoberala prieskumom z roku 2015, ktorý sa týkal ochrany a dodržiavania základných práv a slobôd osôb umiestnených v celách policajného zaistenia. Ombudsmanka tvrdila, že polícia má vytvorené priestory, ktoré využíva na obmedzenie osobnej slobody osôb. Nejde však o cely policajného zaistenia a neplatí v nich právny režim, ktorý zákon pre takéto cely predpisuje. Ide zväčša o mrežami oddelenú časť miestnosti alebo chodby, v ktorej sa nachádza spravidla iba stolička alebo lavica, v niektorých sú zabudované oká alebo držadlá slúžiace na pripútanie osoby. Podľa Dubovcovej je zadržiavanie osôb v týchto "kobkách" nelegálne a svojvoľné.

Parlament sa Dubovcovej správou zaoberal na jeseň 2016, koaličná väčšina však odmietla dokument vziať na vedomie. Za správu hlasovalo len 39 poslancov, nepodporili ju poslanci Smeru-SD, SNS, ĽSNS a väčšina Mosta-Híd. Neprešiel ani opozičný návrh, aby parlament nad situáciou vyjadril znepokojenie a požiadal Kaliňáka o nápravu a predloženie Správy o zabezpečení dodržiavania zákonného postupu pri obmedzovaní osobnej slobody policajnými orgánmi.

Kaliňák už skôr povedal, že vyhradené priestory, ktoré polícia využíva na obmedzenie osobnej slobody osôb, ale nie sú celami policajného zaistenia, sa nachádzajú na takmer každom obvodnom policajnom oddelení. "Sú to miesta, kde sú dočasne obmedzené osoby, ktoré sú nebezpečné pre svoje okolie a mohli by zraniť ľudí, utiecť alebo poškodiť samých seba. Sú to klasické cely, ktoré však nemajú taký štandard ako cela predbežného zadržania," podotkol.

Jeho ministerstvo uviedlo, že v roku 2013 navštívil policajné útvary Európsky výbor na zabránenie mučeniu a neľudskému či ponižujúcemu zaobchádzaniu alebo trestaniu. Podľa rezortu existenciu samotných priestorov nenamietal, dal však isté odporúčania, v zmysle ktorých vydal policajný prezident Tibor Gašpar príslušné rozkazy.
 

Viac o téme: VäzenieOpozíciaPolícia Ondrej DostálJana Dubovcová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu