Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Babyboom v parlamente: Matovič má novú posilu, poslankyňu v siedmom mesiaci

Natália Galisová Milanová Zobraziť galériu (6)
Natália Galisová Milanová (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Hnutie OĽaNO včera na prvej schôdzi parlamentu privítalo vo svojich radoch dve nové poslankyne. Jednou z nich je Natália Galisová Milanová, ktorá sa bude venovať problematike školstva, keďže sama je učiteľkou. Kuriózne v tomto prípade je, že ide o ďalšiu tehotnú poslankyňu, ktorá porodí počas svojej funkcie. Napriek tomu sa nebojí a dokonca má napriek tehotenstvu odvážne plány.

K doterajším štyrom mamičkám, ktoré porodili vo funkcii, pribudne v parlamente ďalšia. Natália Milanová zložila včera poslanecký sľub a za hnutie OĽaNO sa bude angažovať v kultúre a školstve. Momentálne je v siedmom mesiaci. Čo má v pláne "s takýmto bruchom" prezradila na včerajšej tlačovke. 

Natália Galisová Milanová
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Nikto nebude ukrátený

"V prvom rade chcem povedať, že mám skvelého manžela, rodinu aj poslaneckých kolegov, ktorí sú mi veľkou oporou. V druhom rade som už piatou mamičkou v tomto volebnom období, preto verím tomu, že budem dôkazom toho, že sa dá zvládnuť kombinácia byť mamou, pracovať a nikto nebude ukrátený - ani mama, ani dieťa, ani tá práca," povedala Milanová.

Natália Galisová Milanová
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Poslankyňa prezradila, že ju teší členstvo v poslaneckom klube strany OĽaNO a do pôrodu chce pracovať najdlhšie, ako sa len bude dať. "Neviem síce, či sa mi podarí nastúpiť plnohodnotne už po šiestich týždňoch tak, ako má v pláne novozélandská premiérka, ale chcela by som, ak všetko bude tak, ako má byť, nastúpiť zhruba od mája," uviedla Milanová. Rodiť by mala už v marci. V parlamente sú podľa nej už odskúšané aj podmienky na výchovu detí.

Tehotenstvo mi pomohlo

Tehotenstvo pomohlo Milanovej upriamiť pozornosť na to, ako sa štát správa k matkám. "Je to jedno z najkrajších období u matky. Štát im veľmi nepomáha. Mojou ambíciou je dosiahnuť to, aby administratívne procesy súvisiace s materstvom boli jednoduchšie a aby bola ľahšia dostupnosť jasličiek a škôl," dodala Milanová. 

Natália Galisová Milanová
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Manžel ju počas jej prvého oficiálneho dňa sprevádzal pri všetkých oficialitách a z jeho pohľadu bolo jasné, že je na svoju manželku pyšný. Obaja sa na dieťatko veľmi tešia. Okrem Milanovej boli v tomto volebnom období v očakávaní Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS), Katarína Cséfalvayová (#Sieť) a Simona Petrík, ktorá v súčasnosti pôsobi v strane SPOLU. V očakávaní je aj ďalšia členka strany OĽaNO Silvia Shahzad.

Politika jej nie je cudzia

Natália Milanová niekoľko rokov pracovala pre poslanecký klub OĽANO, poslanecký mandát je však pre ňu novinkou. "Uvedomujem si zodpovednosť a úctu, ktorá postu poslanca náleží a verím, že nesklamem nikoho, kto mi vo voľbách dal svoju dôveru," uviedla vyštudovaná učiteľka slovenského jazyka a dejepisu Milanová, ktorá bude pôsobiť vo Výbore NR SR pre kultúru a médiá a angažovať sa chce aj v otázkach školstva. Natália Milanová je zároveň autorkou knihy pre deti o dejinách, ktorá je doplnkovým učebným materiálom.

Babyboom v parlamente: Matovič
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

"Kultúra a vzdelanosť sú pre mňa spojené nádoby. Dnes sú celkom vedome odsúvané na vedľajšiu koľaj. Chcem sa zamerať na lepšiu podporu obnovy kultúrnych pamiatok, ktoré nám v mnohých prípadoch trestuhodne chátrajú a doslova padajú na hlavu. Na stole máme aktuálne problematiku RTVS. Slovensko potrebuje skutočnú verejnoprávnu televíziu a nie akýsi štátny moloch, v ktorom majú zásadné slovo politici," vyjadrila sa Milanová s tým, že spolu s kolegami v OĽANO a odborníkmi na danú problematiku chce podobne rozobrať stiahnutý návrh ministra Maďariča, ktorý by mohol stáť na začiatku debaty, ako zabezpečiť nezávislosť RTVS.

Viac o téme: Tehotenstvo OĽaNONatália Milanová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu