Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Sme rodina: Daň z pridanej hodnoty pri exekúciách treba zrušiť

Boris Kollár
Boris Kollár (Zdroj: TASR – Martin Baumann)

BRATISLAVA - Daň z pridanej hodnoty (DPH) pri exekúciách treba zrušiť. Uviedol to v utorok na tlačovej konferencii predseda opozičného hnutia Sme rodina Boris Kollár, za účasti poslanca Národnej rady SR hnutia Petra Pčolinského.

"DPH by mala byť morálna, v tomto prípade je pridaná hodnota amorálna. Ja sa pýtam, úžera, čo už je to za pridaná hodnota? Navrhujeme preto zrušiť DPH na odmenu exekútora, lebo 20 percent je amorálnych," spresnil Kollár. 

Podľa Pčolinského "je zvrátené" účtovať si pridanú hodnotu z oblasti, ktorá často hraničí s úžerou, psychickým vydieraním a psychickým nátlakom. "Práve preto sme sa rozhodli predložiť návrh zákona, ktorý hovorí o tom, že navrhujeme zrušiť DPH u exekútorov. Vieme týmto spôsobom znížiť a ušetriť až 20 percent toho, čo majú ľudia zaplatiť exekútorom," povedal Pčolinský. Poznamenal, že napríklad v poisťovníctve, ktoré má stámiliónové (eur) obraty, sa DPH neplatí. 

Pčolinský zároveň pripomenul, že hnutie opakovane predkladá svoj zákon o exekučnej amnestii. "My sme od začiatku tvrdili, že s exekúciami sa niečo musí robiť," zdôraznil Pčolinský s tým, že rezort financií nevie vyčísliť dosahy ich opatrenia na verejné financie. Návrh hnutia bude mať podľa neho však pozitívny vplyv na sociálnu inklúziu a na hospodárenie obyvateľstva.

"Môžem odkázať exekútorom, že my nepoľavíme v tejto našej téme. Budeme sa stále zaoberať exekútormi a výkonom exekúcie, pretože nie je mysliteľné, aby sme na Slovensku dnes mali 3,7 milióna exekučných konaní a jeden milión ľudí v exekúcii, čo je 25 percent dospelej populácie," dodal Pčolinský.

Viac o téme: ExekúcieBoris KollárDPHSme rodina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu