Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Smer-SD je v dobrej kondícii, preferenciami sa neriadime, odkazuje Kaliňák

Na snímke podpredseda strany Robert Kaliňák  prichádza na rokovanie predsedníctva strany Smer-SD v Bratislave
Na snímke podpredseda strany Robert Kaliňák prichádza na rokovanie predsedníctva strany Smer-SD v Bratislave (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Najsilnejšia strana Smer-SD je v dobrej kondícii a za 20 rokov existencie jej preferencie stúpali aj klesali. Preto sa strana preferenciami nemôže riadiť. Pred pondelkovým rokovaním predsedníctva Smeru-SD to novinárom povedal podpredseda strany a minister vnútra Robert Kaliňák s tým, že odpoveďou na prácu predstaviteľov strany sú vždy hlasy vo voľbách.

"Predpokladám, že budú nejaké personálne témy, uvidíme, necháme sa prekvapiť. V strane diskutujeme a diskutovať budeme," odvetil na otázku, či na pondelkovom zasadnutí dôjde k výmenám niektorých krajských a okresných šéfov, čo je v kompetencii predsedníctva.

Na dotaz, kto alebo čo je aktuálne najväčší problém Smeru-SD, Kaliňák odvetil, že aktuálne nevníma nejaké problematické obdobie. "Slovensko je úspešné, krajine sa darí, ale ľudia majú často pocit, že sú to všeobecné údaje, ktoré sa im nie vždy prejavia do života. A tu je potrebné tento problém skúmať," povedal.

Či v pondelok dôjde aj k výmene generálneho manažéra strany, zatiaľ jasné nie je. Menovať človeka na tento post je kompetenciou predsedu strany Roberta Fica. Túto funkciu už roky zastáva Ján Richter, ktorý je zároveň aj ministrom práce. Po vlaňajších krajských voľbách sa začalo hovoriť, že by sa tejto pozícii mal venovať človek na plný úväzok. Portál Aktuality.sk informoval, že by sa novým generálnym manažérom mal stať poslanec Smeru-SD Marián Kéry.

Podľa Kaliňáka je Kéry veľmi dobrý a úspešný politik. "Je s nami veľmi dlho a svojou prácou dokázal veľmi veľa. Ale ja by som nepredbiehal, kým o tom vôbec budeme diskutovať," dodal.

Predsedníctvo Smeru-SD vymenovalo troch nových krajských šéfov

Najsilnejšia politická strana Smer-SD má troch nových krajských šéfov v Trnave, Prešove a Banskej Bystrici. Do funkcií ich vymenovalo pondelkové predsedníctvo. Novinárom to oznámil podpredseda strany Peter Pellegrini s tým, že o mene nového generálneho manažéra strany sa zatiaľ nerokovalo.

Novým krajským predsedom v Trnave sa stal poslanec NR SR Augustín Hambálek, ktorý nahradil Renátu Zmajkovičovú. Na uvoľnený post v Banskej Bystrici, ktorý zostal neobsadený po menovaní Jany Laššákovej za sudkyňu Ústavného súdu SR, nastúpila regionálna poslankyňa Ľubica Laššáková. Novým krajským šéfom v Prešove je primátor Lipian Vladimír Jánošík, ktorý nahradil Stanislava Kubánka. Smer-SD má ešte neobsadený post v Košickom kraji, keďže jeho niekdajší líder Richard Raši bol v decembri zvolený za podpredsedu strany. Predsedníctvo by to malo doriešiť vo februári vrátane niektorých zmien na postoch okresných šéfov.

"Tie zmeny boli plánované už dlhšie, teraz nastal správny čas. Verím, že noví predsedovia budú mať dostatočný čas pripraviť sa na komunálne voľby," povedal Pellegrini. Zmeny na týchto postoch však nechcel dávať do súvislosti s výsledkom Smeru-SD v novembrových voľbách do vyšších územných celkov. "Zmeny boli plánované už dlhodobejšie a teraz sa stali. Dúfam, že sme vybrali správne a ľudí, ktorí prinesú novú dynamiku a vietor," konštatoval.

Na otázku, či výmenu krajských šéfov možno nazvať sebareflexiou, po ktorej volali viacerí členovia Smeru-SD, Pellegrini odvetil, že zmeny nastať musia. "Krajskí predsedovia nie sú možno vždy mediálne známi, ale pre stranu sú dôležití," uistil.

Pellegrini deklaroval, že strana je konsenzuálna, zmeny prešli jednohlasne. "Teraz musíme pracovať a ukázať, že čo sme vo volebnom programe sľúbili, to sme aj splnili. Musíme počítať s tým, že po dlhých rokoch popularity raz príde aj pokles. Ale dôležité je, aby nebol dramatický. Každá strana chce byť úspešná. Smer-SD sa musí nadýchnuť a makať na tom, aby vo voľbách získal slušné výsledky," dodal Pellegrini.

Líder Smeru-SD Robert Fico na zasadnutí predsedníctva pre iné povinnosti chýbal. Vedením rokovania poveril práve Pellegriniho.

Viac o téme: Rokovanie BratislavaSmer-SDRóbert Kaliňák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu