Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Prvé zasadnutie parlamentu: VIDEO Útoky na Pellegriniho, hluk a drsné slová kotlebovcov

Hlasovanie o Mečiarových amnestiách Zobraziť galériu (13)
Hlasovanie o Mečiarových amnestiách (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Koniec januára sa nesie v znamení prvého zasadania parlamentu. Poslanci po prázdninách prvýkrát zasadli do lavíc Národnej rady SR. Na začiatku si zaspievali hymnu, predseda parlamentu Andrej Danko mal prejav a privítal arménsku delegáciu. Potom sa začalo rokovať. V sále to však začalo vyzerať ako v cirkuse. Peter Pellegrini odrážal útoky Jozefa Rajtára i Milana Mazureka, Boris Kollár faktickou poznámkou gratuloval kolegyni a návrh ministra Petra Gajdoša poslanci prehlušili.

Prvú tohtoročnú schôdzu otvoril predseda parlamentu Andrej Danko. Pripomenul, že Slovensko slávi 25. výročie vzniku SR. "Keďže nastal historicky významný rok, v ktorom oslavujeme výročia späté v históriou našej štátnosti, prosím, aby na úvod tohto rokovania zaznela naša štátna hymna," začal rokovanie v parlamente Danko.

Prvé zasadnutie parlamentu: VIDEO
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Po hymne povedal krátky príhovor. "Sloboda Slovenska sa nerodila ľahko, od Tatier k Dunaju rozvíjame svoju svojbytnosť po dlhé stáročia. Slováci sú starý európsky národ, ktorý má mladú štátnosť." Na 26. schôdzi parlamentu privítal aj delegáciu z Arménskej republiky, ktorá je u nás na trojdňovej oficiálnej návšteve. "Dovoľte mi pripomenúť si milú udalosť a pripomenutie si toho, ako naši blízki kresťania, Arméni trpeli, a to tým, že vám môžem predstaviť predsedu s delegáciou z Arménska," 

Prvé zasadnutie parlamentu: VIDEO
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Kollárova gratulácia a odsúdenie Kisku

Potom, čo Danko vyhlásil, že rada je uznášaniaschopná sa schôdza začala. Poslankyňa Ľudovej strany Naše Slovensko Natália Grausová žiadala o doplnenie programu. "Žiadam o doplnenie programu, o bod odsúdenia parlamentom, o bod odsúdenia prezidenta Andreja Kisku pri udeľovaní vyznamenaní pri príležitosti 25. výročia vzniku SR, keď vysokými štátnymi vyznamenaniami ocenil väčšinou osoby nepriateľsky zamerané voči Slovenskej republike, osoby, ktoré sa na protest z republiky odsťahovali a osoby, ktoré republiku nenávidia." 

Prvé zasadnutie parlamentu: VIDEO
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Návrh poslankyne Grausovej neschválili, za bolo 17, proti 38.Potom sa k slovu dostal Boris Kollár zo Sme rodina s poznámkou. "Ja by som chcel za náš všetkých pogratulovať našej kolegyni Editke Pfundter k narodeninám. Editka, všetko najlepšie k narodeninám," na čo sa ozval v sále potlesk. "O návrhu pána Kollára hlasovať neviem," povedal Danko na adresu gratulácie. Béla Bugár neskôr zagratuloval aj Milanovi Krajniakovi zo Sme rodina, ktorý má takisto narodeniny

Droba sa vzdal poslaneckého mandátu

Nový župan Bratislavského samosprávneho kraja predstupil pred sálu s tým, že sa vzdáva poslaneckého mandátu tak, ako sľúbil. "Plním svoj sľub a po zvolení za župana somsa rozhodol vzdať sa mandátu poslanca Národnej rady. Poviem to otvorene. Asi mi bude viac vyhovovať manažérska stolička ako poslanecká. Voliči rozhodli o tom, že poslanecké lavice a kanceláriu v Národnej rade zamením za výjazdy do obcí, do miest, za stretnutia s učiteľmi, s dopravnými inžiniermi, s aktivistami," povedal na úvod Droba. 

Prvé zasadnutie parlamentu: VIDEO
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

"V Národnej rade som strávil 7 a pol roka, veľa som sa naučil a dúfam, že som aj niečo hodnotné tejto krajine dal. Okrem obligátneho pevného zdravia a pohody v pohody v osobnom živote, by som vám chcel zaželať z môjho pohľadu tri osožné veci," povedal novozvolený župan. "Národná rada nie je spevokol, kde musí každý hlas ladiť. Je to bojisko, miesto kde sa stretávajú názory. Poslanci sú príkladom a určujú hranice civilizovanej diskusie. Vyvarujte sa osobnýh útokov, ktoré urážajú vkus a dôstojnosť," dodal Droba s tým, že nech aj tí, ktorí v sebe potláčajú liberálneho demokrata, postupovali tak, aby sa Slovensko pretváralo na modernú krajinu.

Sľuby nových poslankýň

Parlament má odo dnes dve nové poslankyne. Členovia hnutia OĽaNO taktiež splnili sľuby a po zvolení do konkrétnych žúp sa vzdali svojich poslaneckých mandátov. Elena Červeňáková a Natália Milanová zložili poslanecký sľub a stali sa poslankyňami NR SR. Nahradili tak novozvolených predsedov samosprávnych krajov Eriku Jurinovú a Jozefa Viskupiča.

Elena Červeňáková (vľavo) a Natália Milanová
Zobraziť galériu (13)
Elena Červeňáková (vľavo) a Natália Milanová  (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Ako uviedol Igor Matovič, OĽANO splnilo dva piliere hnutia, a to, že poslanec nesmie sedieť na dvoch stoličkách a vykonávať zároveň dve verejné funkcie a tým druhým je, že na začiatok volebnej kandidátky dávajú nové tváre a ľudí z praxe. Vďaka tomu sa do parlamentu dostávajú noví ľudia, ktorí doposiaľ v parlamente nepôsobili. 

Gajdoša prehlušili

Po úvodných bodoch nasledovalo predkladanie jednotlivých návrhov. Prvý predložil minister obrany Peter Gajdoš. Zdá sa, že poslanci to už nevydržali a väčšina z nich sa postavila a odišla. Sála sa za pár minút vyprázdnila. Zdalo sa, že Gajdošovi nevenuje pozornosť mnoho poslancov.

Prvé zasadnutie parlamentu: VIDEO
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Kým Gajdoš rozprával o zmenách k zákonu o alternatívnej službe v čase vojny a vojnového stavu, poslanci, ktorí zostali na miestach, boli naozaj hluční. "Páni poslanci, pani poslankyne, poprosím vás o pokoj v sále," Napomenul prítomných Danko a rokovanie pokračovalo ďalej. Miestami sa to v sále podobalo na cirkus, než na rokovanie.

Prvé zasadnutie parlamentu: VIDEO
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Spor medzi Rajtárom a Pellegrinim

Po Gajdošovi nasledoval návrh z oblasti informatizácie i regiónov, ktorý predložil Peter Pellegrini. Po jeho slovách sa s poznámkou prihlásil poslanec SaS Jozef Rajtár. Ten mal k návrhu niekoľko výhrad, no Pellegriniho to nenechalo chladným a na jeho slová sa vyjadril naozaj ostro. 

Prvé zasadnutie parlamentu: VIDEO
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

"Pochybujem, že viete o čom ten zákon je. Nesplietajte tu hrušky s jablkami. Mňa nezaujíma váš názor, mňa zaujíma názor odborníkov, pán Rajtár. Keď si chcete vy hovoriť o zverejňovaní dát, tak Slovensko je na treťom mieste. Prosím vás pekne, nezhadzujte Slovenskú republiku, neklamte, že tu nič nefunguje," ohradil sa voči Rajtárovým slovám Pellegrini. 

Drsné slová kotlebovcov

Do rozpravy k Pellegriniho návrhu na podporu najmenej rozvinutých okresov sa príhlasil aj kotlebovec Milan Mazurek. "Som skutočne rád pán Pellegrini, že ste sa dnes tak rozohnili na pána Rajtára. Vidno, že máte dnes záujem argumentovať, pretože dnes vám poskytnem množstvo podnetov, na ktoré budete môcť reagovať," začal svoj prejav Milan Mazurek s tým, že súčasná situácia je katastrofálna.

Milan Mazurek - 26. schôdza

Mazurekov tón sa s jeho prejavom stupňoval a opäť spomenul okres Kežmarok, z ktorého pochádza. "Vláda z peňazí všetkých slušných pracujúcich ľudí, ktorí od pondelka do piatku alebo niekedy aj sedem dní v týždni pracujú osem hodín denne na to, aby sa skladali daňami na štátny rozpočet, zaplatí asociálom v osadách materiál na to, aby si postavili domy zadarmo," zneli Mazurekove drsné slová, ktorý je v súčasnosti trestne stíhaný za rasistické narážky. 

Prvé zasadnutie parlamentu: VIDEO
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Podľa neho by to bolo v poriadku, keby vláda pomáhala aj slušným ľuďom. "Ja sa pýtam, pán Pellegrini, ktorým mladým rodinám vláda poskytla zadarmo materiál a stavby vedúcich na to, aby si postavili dom zadarmo?," spýtal sa Mazurek. "Keby ja som povedal bieli, voľte bielych a nie cigánov, čo by sa stalo?" Mazurek touto otázkou reagoval na poslanca za Most Stanislava Vospáleka, ktorý podľa jeho slov mal v minulosti kampaň s podobných heslom Cigáni voľte cigánov, nie gádžov.

Milan, povedal si pravdu

Po jeho prejave sa ozval skromný potlesk z radov ĽS NS. "Milan, povedal si pravdu, aspoň piatim poslancom si otvoril oči.“ povedal Stanislav Mizík po potlesku piatich poslancov straby ĽSNS. "Vláda sa správa rasisticky k väčšine obyvateľstvu tým, že zvýhodňuje asociálov," dodal Mizík.

Prvé zasadnutie parlamentu: VIDEO
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

"Ďakujem kolegom za pochvaly. Mojím cieľom je poskytnúť Pellegrinimu priestor na vysvetlenie, prečo nejaký Igor André dostáva dotáciu od štátu a prečo Slovák pracuje niekde v zahraničí. Počet asociálov vzrastá a katastrofa sa k nám blíži čoraz skôr," dodal na záver svojho prejavu Mazurek.

Prvé zasadnutie parlamentu: VIDEO
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Pellegrini nenechal Mazurekove slová bez reakcie. "Stále ste si brali do úst vládu. Dajte sa dokopy a povedzte sami, čo od nás chcete. To, čo si v Kežmarku sami poviete, to vám splníme. Nahláste sa tam v Kežmarku skupine primátorov a starostov, ktorí si sami vymysleli, čo chcú robiť a ako. Prosím, neobviňujte vládu SR alebo mňa, že ja neposielam na výstavbu bytov peniaze. Ak si vaši milí páni z Kežmarku želajú niečo, tak my sme im to splnili. Musíte sa obrátiť na nich," uviedol Pellegrini. "Považujem to za alibistické, ale určite pôjdem aj pred radu," ohradil sa Mazurek. Pellegrini na schôdzi odrážal aj ďalšie útoky poslancov pri téme regionálneho rozvoja a akčných plánov jednotlivých regiónov.

Viac o téme: Andrej DankoPeter PellegriniNárodná rada SRJozef RajtárMilan Mazurek26. schôdza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu