Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Tvrdé slová Lubyovej, hovorí o špinavej hre opozície: Zahrala si vabank s rodičmi i deťmi

Martina Lubyová
Martina Lubyová (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

BRATISLAVA - Opozícia zahrala v parlamentnom školskom výbore vabank s rodičmi i deťmi, aby o téme kvót pre osemročné gymnáziá mohla rečniť v pléne parlamentu. Zneistila tak rodičov i deti, ktorí rozmýšľajú o štúdiu na osemročnom gymnáziu.

V diskusnej relácii TA 3 V politike to uviedla ministerka školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVŠ) SR Martina Lubyová (nominantka SNS), ktorá je presvedčená, že dôvodom neschválenia poslaneckého návrhu na zvýšenie kvót pre osemročné gymnáziá vo výbore Národnej rady (NR) SR pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport bolo to, že opozícia sa „zomkla, aby návrh zablokovala".

Jej oponent v diskusii, člen parlamentného školského výboru Branislav Gröhling (SaS), poukázal na to, že ani samotní členovia výboru z koalície nehlasovali jednotne, navyše podľa neho nemohli ani tento poslanecký návrh prerokovať. 

Išla by som proti prijatému zákonu, tvrdí Lubyová

„Ja som ho dostal o pol desiatej, o desiatej sme už mali rokovať," uviedol. Z celej situácie viní ministerstvo školstva pod vedením SNS. „Malo dostatok času, aby tento problém riešilo,“ uviedol.

Lubyová oponovala, že rezort nemá kompetenciu v rámci metodiky a určovania počtu tried a kvóty zavádza zákon Národnej rady. Upozornila, že tento zákon nadobudol účinnosť 1. septembra. „To bolo verejne známe, dovtedy mohla i opozícia v pléne Národnej rady túto situáciu riešiť,“ uviedla.

„Ja nemôžem svojím rozhodnutím zvyšovať kvóty, lebo by som išla proti zákonu prijatému v parlamente," zdôraznila. Ministerstvo podľa nej samo presadzovalo myšlienku, že túto zmenu nemožno urobiť náhle.

Učiace sa Slovensko

Poukázala však i na to, že cesta do budúcnosti vedie k inkluzívnemu modelu vzdelávania tak, ako je to aj filozofiou programu Učiace sa Slovensko. „Ak má byť táto myšlienka podporovaná, musíme si uvedomiť, že raz tie osemročné gymnáziá nebudú," upozornila.

V súčasnosti je potrebné riešiť aktuálny stav. „Zvýšenie kvót na desať percent by bolo určitým riešením, určitým premostením,“ uviedla. Teraz je to podľa nej v rukách poslancov Národnej rady.

Gröhling očakáva, že táto téma sa dostane na rokovanie Národnej rady SR. „Sme pripravení za to zahlasovať," deklaroval. Obaja sa zhodli, že kompetencie optimalizovať sieť škôl a môcť určovať počet tried by sa mali vrátiť pod gesciu rezortu školstva.

Prijímačky na gymnáziá budú prísnejšie

Momentálny stav okolo prípadného zvýšenia kvót pre prijímanie detí na osemročné gymnáziá je v rukách poslancov Národnej rady SR. V relácii RTVS O 5 minút 12 to uviedla ministerka školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVŠ) SR Martina Lubyová (nominantka SNS). Zdôraznila zároveň, že si sama nie je istá tým, či to v pléne prejde a čo prejde.

Ministerka zopakovala, že opozícia má priamu zodpovednosť za to, že sa situácia neriešila schválením poslaneckého návrhu na zvýšenie kvóty z piatich na desať percent vo výbore Národnej rady (NR) SR pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport. "Opozícia to zablokovala len preto, aby mohla rečniť a kritizovať v pléne parlamentu,“ uviedla  s poukázaním, že takto konala aj jej oponentka v diskusii, podpredsedníčka parlamentného školského výboru Veronika Remišová (OĽaNO).

Líderka opozičného hnutia reagovala, že ani členovia výboru z koaličných strán nezahlasovali jednotne za zvýšenie. „Ja som nehlasovala preto, lebo si myslím, že je to veľmi zlý návrh," zdôraznila Remišová. Zároveň deklarovala, že za zvýšenie na desať percent nebude hlasovať ani v parlamente, chystá sa totiž predložiť návrh, aby sa odložila účinnosť zákona. "Nech sa to odloží, aby sme sa pokojne mohli dohodnúť na spravodlivých kritériách," uviedla.

Ministerka spochybnila možnosť odložiť účinnosť legislatívneho opatrenia, ktoré už vstúpilo do platnosti. Poukázala zároveň na to, že termín nadobudnutia účinnosti bol dlho známy, dovtedy však nikto ani z opozície neinicioval návrh na odklad. "Je to súčasť školského zákona, to je vaša kompetencia, takže to mala byť vaša aktivita, aktivita SNS," reagovala Remišová.

Lubyová pripomenula, že metodiku určovania počtu tried na osemročných gymnáziách má v kompetencii Ministerstvo vnútra SR prostredníctvom okresných úradov. Je za to, aby sa táto kompetencia vrátila školskému rezortu.

Pre rodičov detí, ktoré majú ambíciu nastúpiť na osemročné gymnáziá, súčasná situácia podľa ministerky znamená, že pri prihláške musia rátať s tým, že výber bude vzhľadom na stanovené kvóty prísnejší. Poukázala zároveň aj na to, že vzhľadom na reálny stav nastáva problém okolo kvót len v Bratislavskom kraji, všetky ostatné kraje sa pri počte prijímaných žiakov pre osemročné gymnáziá pohybujú na hranici zákonom stanovenej kvóty.

Do obnovy internátov VŠ pôjdu milióny eur, tvrdí Lubyová

Už v tomto školskom roku pôjdu do obnovy internátov vysokých škôl (VŠ) milióny eur. V relácii RTVS O 5 minút 12 to prisľúbila ministerka školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVŠ) SR Martina Lubyová (nominantka SNS). Odvolala sa pritom na aktuálnu politickú dohodu v koalícii.

Zdôraznila, že objem prostriedkov, ktoré sa použijú, bude oveľa vyšší ako suma 2,5 milióna eur, ktorú rezort dal do obnovy vysokoškolských internátov v rokoch 2015-2017. Konkretizovať sumu nechcela. „Mám niečo predrokované, v pondelok (29.1.) sa o tom opäť budeme rozprávať s ministrom financií Petrom Kažimírom (Smer-SD),“ informovala.

Na otázku, či sa naplnia sľuby Roberta Fica (Smer-SD) o 50 miliónoch eur na opravu vysokoškolských internátov do konca aktuálneho volebného obdobia, odpovedala, že sa nemôže vyjadrovať k sľubom niekoho iného. Poukázala však na to, že na obnovu kampusov bude možné použiť i eurofondy v rámci programu EPC (Efektívne využitie energie) použiteľné pre zníženie energetickej náročnosti budov.

"Tiež sú to desiatky miliónov eur,“ uviedla ministerka s upozornením, že program sa začína v auguste tohto roka, vyzvala vedenie vysokých škôl, aby sa zaoberali prípravou projektov, v ktorých sa o zdroje z EPC možno uchádzať.

Do riešenia obnovy vysokoškolských internátov podľa ministerky v najbližších rokoch výrazne vstúpi aj demografický vývoj so znižujúcim sa počtom vysokoškolákov i očakávaná optimalizácia siete škôl. "Budeme sa snažiť o to, aby sme tým, ktorí vysokoškolský internát budú potrebovať, zabezpečili dôstojné ubytovanie," povedala ministerka.

Viac o téme: ŠkolstvoBranislav GröhlingMartina Lubyová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu