Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Protiútok Blahovej na plné obrátky: Na Tomanovú podala niekoľko trestných oznámení

(Zdroj: SITA/Marko Erd)

BRATISLAVA - Detská ombudsmanka Viera Tomanová bude čeliť niekoľkým trestným oznámeniam. V piatok na Generálnej prokuratúre SR ich na ňu podala poslankyňa Národnej rady (NR) SR Natália Blahová (SaS). Urobila tak po tom, čo Tomanovú vyzvala uplynulý týždeň na odstúpenie z funkcie.

"Viera Tomanová prerazila úplne dno, keď 12. januára zverejnila tlačovú správu plnú klamlivých informácií, ktorou si chcela vybavovať svoje politické účty so mnou ako so svojou najväčšou oponentkou a kritičkou," povedala Blahová. Podotkla, že na to využila rodinu v kríze a jej maloleté dieťa, ktoré identifikovala. Tým sa podľa nej stalo predmetom verejného záujmu a poškodila jeho práva.

"Nehovoríme už len o morálnom a etickom zlyhaní, ale o podozreniach zo spáchaných trestných činov," poznamenala poslankyňa NR SR. Preto podala na detskú ombudsmanku trestné oznámenia z podozrenia zo spáchaných trestných činov. "Ide o zneužívanie právomoci verejného činiteľa, marenia úlohy verejným činiteľom, krivé obvinenia, ohováranie a neoprávnené nakladanie s osobnými údajmi. Komisárka pre deti zo svojho postu nepomáha rodinám a deťom v kríze, ale práve naopak, škodí im. Preto už dávno nemala byť komisárkou pre deti," dodala Blahová. 

Detská komisárka Tomanová berie kroky poslankyne Blahovej s úsmevom. "Zaváňa to politickým cirkusom," uviedol stanovisko Tomanovej jej mediálny poradca Pavol Kováč. Poslankyňa tvrdí, že ak z funkcie odstúpi, ušetrí si tým fiasko s trestným stíhaním. Tomanová a Blahová majú medzi sebou spor. Ombudsmanka hovorí, že poslankyňa za SaS sa zrejme pokúsila o únos dieťaťa, keď sa podľa jej tvrdení pri istej situácii prezentovali so svojou asistentkou ako pracovníčky "sociálky" s úmyslom dostať dieťa k matke.

Blahová tieto tvrdenia dementovala a uviedla, že bola morálnou podporou matke, ktorá sa domáhala naplnenia súdneho rozhodnutia, podľa ktorého mala matka stráviť víkend so svojím dieťaťom. Poukázala, že ako pracovníčka "sociálky" sa nepredstavila ani ona a ani jej asistentka. Blahová povedala, že dlhé roky pôsobila ako sociálna poradkyňa s tým, že žiadosť od prosiacej matky sa neodmieta a ombudsmanka informuje o prípade zavádzajúco a nekorektne. Úrad komisára pre deti uviedol, že prípad maloletej je v jeho pozornosti a sleduje dodržiavanie práv maloletej s tým, že obaja rodičia dieťaťa sa naň obrátili.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu