Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

ANKETA Koho by volili naši politici: Zemana dôchodcu a populistu, alebo slniečkara Drahoša

Jiří Drahoš a Miloš Zeman Zobraziť galériu (10)
Jiří Drahoš a Miloš Zeman (Zdroj: TASR / AP Photo / Petr David Josek, Pavel Neubauer)

PRAHA - Tento víkend sa rozhodne. Česko si v piatok a v sobotu v druhom kole bude voliť hlavu štátu. Opýtali sme sa slovenských politikov, koho by si v súboji Miloša Zemana a Jiřího Drahoša vybrali oni.

V druhom kole, ktoré sa uskutoční 26. a 27. januára, sa predpokladá mimoriadne tesný súboj. Ako naznačujú výsledky exkluzívneho prieskumu agentúry STEM/MARK pre denník Mladá Fronta DNES, šancu má Jiří Drahoš. Za niekdajšieho šéfa Akadémie vied je vraj pevne rozhodnutých hlasovať 47 percent voličov, za prezidenta Zemana 43 percent.

Prečítajte si aj o prvej debate: Zmenila sa na frašku, estráda pre nenáročných a primitívne publikum

Martin Klus (SaS)

Martin Klus
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

Martin Klus - Foto: SITA / Diana Černáková

Ako český občan by som volil Jiřího Drahoše. Miloš Zeman je síce výborný rečník a glosátor, no evidentne má na výkon prezidentského mandátu dnes menej fyzických sil, ako by bolo potrebné. Navyše, sledujúc výkon jeho mandátu, najmä v oblasti zahraničnej politiky, ale aj vytrvalú podporu podozrivých skupín blízkych autoritatívnym a totalitným režimom sa domnievam, že by si priatelia v ČR zaslúžili viac hodnotovo orientovaného prezidenta. 

Katarína Cséfalvayová (Most-Híd)

Katarína Cséfalvayová
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

Katarína Cséfalvayová - Foto: TASR - Jakub Kotian

Volila by som Jiřího Drahoša, a to nielen z dôvodu profesných sympatií, ktoré k nemu ako vedcovi prechovávam.

Prvé kolo volieb u našich susedov dalo nádej, že občania ČR si v 2. kole prezidentských volieb vyberú kandidáta, ktorý spĺňa kritéria slušnosti a zdravého rozumu. V parlamentnej demokracii môže zohrať prezident nezastupiteľnú úlohu pri vyvažovaní činnosti a kontrole vlády, čo je obzvlášť dôležité v situácii, v akej sa nachádza Česká republika po parlamentných voľbách. V roku, kedy si pripomíname okrúhlych 100 rokov od vzniku nášho spoločného štátu, želám občanom Českej republiky, aby si v piatok a sobotu vybrali za prezidenta kandidáta, ktorý bude dôstojným nástupcom T. G. Masaryka. Prezidenta, ktorý bude najmä rešpektovať demokratické a ústavné hodnoty a princípy, nebude podliehať populizmu ale hovoriť pravdu, nebude urážať iných, no hlavne v čase súčasnej geopolitickej neistoty nášho kontinentu bude vedieť, na ktorej svetovej strane sú záujmy nielen Českej republiky, ale celej strednej Európy.

Miroslav Beblavý (SPOLU)

ANKETA Koho by volili
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

Miroslav Beblavý - Foto: SITA/Branislav Bibel

Volil by som Jiřího Drahoša, pretože má proeurópsku orientáciu, dôstojné medzinárodné vystupovanie a počas svojho života veľakrát preukázal, že je morálne hoden byť na čele českého národa. Je mi sympatické, že vedie pozitívnu kampaň, ktorá spája ľudí, a na rozdiel od oponenta nezneužíva to najnižšie v ľuďoch, aby vyhral. Tiež by som chcel vyzdvihnúť jeho dobrú kondíciu, ktorú bude na výkon náročnej ústavnej funkcie potrebovať.

Richard Sulík (SaS)

Richard Sulík
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: TASR - Michal Svítok)

Richard Sulík - Foto: TASR  - Michal Svítok

Fakt neviem koho. Zeman patrí na dôchodok, Drahoš je slniečkar.

Eduard Heger (OĽaNO-NOVA)

Eduard Heger
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

Eduard Heger - Foto: TASR / Michal Svítok

Keby som bol občan Českej republiky, svoj hlas by som odovzdali pánovi Drahošovi. Má predpoklady byť predstaviteľom slušnej politiky, ktorá nie je ovplyvňovaná oligarchami. Navyše pochádza zo sektora, ktorý je dôležitý pre ekonomický rozvoj a zvyšovanie životnej úrovne občanov.

Boris Kollár (Sme rodina)

Boris Kollár
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: TASR – Jakub Kotian )

Boris Kollár - Foto: TASR – Jakub Kotian

Keď sa pozerám na oboch, tak ja by som asi volil pomyselného tretieho, ktorý by mal to lepšie z oboch kandidátov.

Ondrej Dostál (SaS)

Ondrej Dostál
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: TASR / Martin Baumann)

Ondrej Dostál - Foto: TASR / Martin Baumann

Nevolil som Fica, ale Kisku. Preto by som volil Drahoša, nie Zemana. Drahoš v druhom kole reprezentuje slušnosť a hodnoty liberálnej demokracie. Zeman predstavuje vulgárny populizmus a koketovanie s nedemokratickými a extrémistickými politickými silami na domácej scéne a s totalitnými a autoritatívnymi režimami v zahraničí. Pri takejto voľbe by som neváhal ani chvíľu.

Veronika Remišová (OĽaNO)

Veronika Remišová
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

Veronika Remišová - Foto: TASR/Martin Baumann

Pán Drahoš je v politike nový a neznámy, ale vybrala by som si jeho. Má za sebou úspešnú vedeckú kariéru a na reprezentatívnu funkciu, akou prezident je, sa myslím hodí dobre. Okrem toho nebude jedna ruka s pánom Babišom a nedovolí mu, aby vládol bez podpory parlamentu a teda aj voličov. Jeho protikandidát už predviedol toľko intríg a klamstiev, najnovšie aj hlúpu urážku Dubčeka, že by som nad ním neuvažovala.

Peter Osuský (SaS)

Peter Osuský
Zobraziť galériu (10)

Peter Osuský

V množine aspoň teoreticky zvoliteľných kandidátov neexistuje v súčasnosti ČR kandidát, ktorý by bol väčšou hanbou pre túto, mne tak blízku, krajinu, ako je Miloš Zeman.Verím, že občania Českej republiky využijú víkendovú voľbu na rehabilitáciu, ktorú ich vlasť nepochybne potrebuje.

Viac o téme: Miloš ZemanJiří Drahoš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu