Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Slovenskí europoslanci vyzývajú MŽP, aby vyriešilo problém vrakunskej skládky

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: TASR/Dano Veselský)

BRATISLAVA - Slovenskí europoslanci vyzývajú Ministerstvo životného prostredia SR, aby vyriešilo problém skládky toxických látok z bývalých Chemických závodov Juraja Dimitrova (CHZJD) v bratislavskej mestskej časti Vrakuňa. Adresovali mu výzvu, pod ktorú sa podpísali Pál Csáky z SMK, Monika Beňová zo Smeru-SD a Ivan Štefanec z KDH.

"Vyzývame Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky, aby pripravilo komplexný plán úplnej likvidácie skládok podobného charakteru nielen vo Vrakuni, ale aj inde na území Slovenska. Benefity pre zdravie občanov, ako aj pozitívny vplyv na prírodu budú vždy vyššie ako prípadné náklady," píšu vo výzve.

Slovenskí europoslanci vyzývajú MŽP,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Dano Veselský)

Táto environmentálna záťaž je podľa ich názoru pozostatkom bývalého režimu a svedkom jeho prístupu k ochrane prírody a k zdraviu a životom ľudí. "Dlhoročné ignorovanie tohto problému dospelo do neudržateľného stavu. Občania žijúci v mestskej časti Vrakuňa nemôžu voľne užívať svoje pozemky a majetok, pretože podzemná voda je značne kontaminovaná," zdôrazňujú europoslanci, ktorí zdieľajú obavy ľudí z toxických látok prenikajúcich do pôdy.

Europarlament je podľa ich slov pripravený pomôcť s financovaním sanácie bývalej skládky CHZJD. Vítajú aj záujem Európskej komisie, ktorá naň vyčlenila prostriedky z Operačného programu Kvalita životného prostredia. "Problém so znečistením podzemných vôd starými environmentálnymi záťažami je však oveľa širší a nie je možné ho vyriešiť len izolovaním samotnej lokality. Ide len o odsunutie problému pre ďalšie generácie," upozorňujú. Preto volajú po komplexnom riešení.

Slovenskí europoslanci vyzývajú MŽP,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Dano Veselský)

Europoslanci tiež informujú, že vo Výbore pre petície Európskeho parlamentu bola v pondelok (22.1.) prerokovaná petícia občanov za urýchlené riešenie skládky toxických odpadov z bývalých Chemických závodov Juraja Dimitrova v bratislavskej Vrakuni, ktorá ohrozuje zdroje pitnej vody. "Výbor konštatoval, že sanácia skládky je plne v kompetencii vlády Slovenskej republiky," uvádzajú europoslanci.

Minister životného prostredia László Sólymos (Most-Híd) nedávno potvrdil, že jeho rezort chce v tomto roku začať so sanáciou skládky v bratislavskej Vrakuni. V súčasnosti prebieha verejné obstarávanie na sanáciu, ktoré chce čo najviac spružniť, aby sa nepreťahovalo. Sólymos tvrdí, že pri riešení environmentálnej záťaže sa za minulý rok urobilo veľa. Pripravil sa projekt, začalo sa verejné obstarávanie a zároveň sa vybavujú potrebné povolenia, priblížil v rozhovore pre TASR. Do tendra na sanáciu sa podľa jeho slov prihlásili aj zahraničné firmy, musel sa preto vyriešiť problém zrýchlenia vzájomnej komunikácie, čo sa podarilo.

Rezort životného prostredia chce v rámci sanácie skládky vo Vrakuni využiť metódu enkapsulácie. Vybuduje podzemnú tesniacu stenu, ktorou sa zdroj znečistenia odizoluje od okolitého prostredia. Náklady na odstránenie environmentálnej záťaže sa predpokladajú na viac ako 30 miliónov eur.

Rozloha skládky, ktorá sa nachádza na území starého Mlynského ramena, na rozhraní bratislavských mestských častí Vrakuňa a Ružinov, je približne 4,65 hektára. Je na nej zhruba 120.000 kubických metrov odpadu, ktorý tam vyvážali z chemických závodov v 60. až 80. rokoch minulého storočia.

Viac o téme: SkládkaVrakuňaChemické závody Juraja Dimitrova
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu