Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Premiér Fico opäť straší utečencami! Nezmením Slovensko na predmestie plné migrantov

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: Foto: SITA/Diana Černáková)

BRATISLAVA - Premiér Slovenskej republiky Robert Fico vyhlásil, že je pripravený prijať zásadné opatrenia ohľadom trhu práce. Nechce, aby sa Slovensko zmenilo na predmestie plné migrantov, ako je to v Bruseli. Čísla nezamestnanosti síce klesajú, no problémom je nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily. Cudzie agentúry by nemali profitovať, prácu by mali dostať najmä Slováci.

Ráznym postojom k migračnej kríze je premiér dobre známy. "Nechcem, aby o pár rokov vyzeralo Slovensko ako predmestie Bruselu, plné imigrantov z rozvojových krajín. Preto som pripravený v tomto roku prijať zásadné opatrenia týkajúce sa trhu práce," napísal vo svojom blogu na HNonline.sk. Podľa Fica sa momentálne Slovensko nachádza čo sa týka nezamestnanosti v dobrej situácii. Čísla klesajú, no nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily je citeľný aj naďalej. 

Cudzie agentúry nebudú profitovať

S rozvojom automobilového priemyslu je potrebná aj pracovná sila a do do roku 2020 bude Slovensko potrebovať 14-tisíc zamestnancov. "Som však jednoznačne proti tomu, aby cudzie personálne agentúry profitovali na dovoze pracovnej sily z Balkánu a tretích krajín. Naša politika musí byť postavená na zásade, aby predovšetkým Slováci a Slovenky mali prácu a mohli si zvyšovať svoju životnú úroveň," napísal Fico.

Premiér vidí riešenie v kombinácii viacerých opatrení, aby sa vytvorili vhodné podmienky na zamestnanie najmä pre Slovákov. "V politickom tlaku na rast miezd, v odmietnutí dumpingu pre cudzích pracovníkov, v reforme škôl spadajúcich do právomoci VÚC a v realizácii exekučnej amnestie. V súvislosti s reformou školstva by sa mala vytvoriť rovnováha medzi školami so všeobecným vzdelaním a odbornými školami," uviedol premiér. 

Politická výzva pre koalíciu

Fico plánuje poveriť jedného z podpredsedov vlády, aby sa zaoberal tým problematikou stredných škôl. "Poverím ho, aby sa zaoberal tým, ako štát vstúpi do štruktúry stredných škôl a budeme diskutovať s VÚC o profilácii stredných škôl," uviedol Fico, ktorý uviedol, že na Slovensku je viac ako 3,6 exekučných spisov, ktoré spomínala aj ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská.

"Podľa odborných odhadov sa tak v tejto existenčnej pasci ocitá 40- až 70-tisíc ľudí, ktorí by sa inak zamestnali. Je politickou výzvou pre súčasnú koalíciu, aby sa s týmto problémom vyrovnala," napísal premiér SR.

Tri základné koncepty

Fico uviedol, že vo vnútri koalície už prebehla diskusia a existujú tri základné koncepty, ako situáciu riešiť. "Buď pôjdeme len cestou posilnenia pracovného trhu, teda pomôcť tým, ktorí by sa inak nezamestnali. Potom je druhá možnosť, venovať sa iba štátnym inštitúciám. Alebo je tretia možnosť, venovať sa celoplošnej amnestii. Želám si, aby sme do konca januára prijali definitívne stanovisko, ktorým smerom sa bude uberať koalícia," napísal.

Fico hovorí v prípade exekuných amnestí o zásadnom politickom rozhodnutí. "Som však presvedčený, že iná cesta neexistuje. Urobili sme celý rad diplomatických opatrení, aby na Slovensko nezačali prúdiť nekontrolovateľné davy migrantov. Želám si, aby bolo Slovensko krajinou, kde sa dobre žije predovšetkým slovenským štátnym príslušníkom, ktorí majú možnosť pracovať na zvyšovaní životnej úrovne vlastnej krajiny. Aj preto odmietam predstavu budúcnosti Slovenska ako krajiny podobnej predmestiu Bruselu," dodal Fico na záver.

Viac o téme: MigrantiRobert FicoBrusel
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu