Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Kiska ocenil snahu Ravasza pri presadzovaní riešení na vzdelávanie rómskych detí

Prezident Andrej Kiska
Prezident Andrej Kiska (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer)

BRATISLAVA - Prezident SR Andrej Kiska dnes ocenil snahu splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity Ábela Ravasza pri presadzovaní systematických riešení, zameraných na vzdelávanie a výchovu mladej generácie rómskych detí, odstraňovanie nelegálnych osád a prácu na komunitnej úrovni. Informoval o tom poradca prezidenta pre komunikáciu Roman Krpelan po pracovnom rokovaní Kisku s Ravaszom.

Naopak, prezident kriticky vníma snahy o represiu voči rómskej menšine bez skutočnej snahy riešiť príčiny problému. Kriminalita v osadách je najmä dôsledkom života v zlých podmienkach, v chudobe, bez vzdelania. Prezident preto očakáva konštruktívne riešenia zamerané napríklad na to, aby umožnili mladým Rómom získať potrebné vzdelanie a príležitosti, ktoré budú prínosom pre nich aj pre celú krajinu. Zdôraznil, že hoci politici o tejto téme rozprávajú, poctivé ciele, konkrétne záväzky a skutočné riešenia z ich strany chýbajú.

Kiska zároveň pozval zástupcov úradu splnomocnenca na diskusiu venovanú téme Rómov a ich začleňovaniu do spoločnosti, ktorú hlava štátu organizuje vo štvrtok 25. januára v Prešove. Debata bude prvou v sérii aktivít, ktorými chce hlava štátu upozorniť na dôležitosť riešenia tohto problému.

Viac o téme: PrezidentRómska komunitaSlovenskoAndrej KiskaÁbel Ravasz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu