Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Koaličná rada rieši exekučnú amnestiu: Danko chce generálny pardon Sociálnej poisťovne

Koaličná rada v zložení Andrej Danko, Róbert Fico a Béla Bugár
Koaličná rada v zložení Andrej Danko, Róbert Fico a Béla Bugár (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

BRATISLAVA - Koaličnú radu zamestnáva exekučná amnestia. Predstavitelia strán Smer-SD, SNS a Mosta-Híd sa zišli na Úrade vlády. Na stretnutí chýba šéf SNS Andrej Danko, ktorý je chorý.

Zmeny, ktoré by mali umožniť odpustenie dlžôb, pripravila ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd). Danko cez víkend hovoril, že konkrétne opatrenia pôjdu na diskusiu nielen v rámci koalície, ale aj opozičným stranám. Rozhovory podľa jeho slov budú prebiehať aj s predstaviteľmi Sociálnej poisťovne, finančnej správy či zdravotných poisťovní. Šéf SNS zároveň uviedol, že on je za generálny pardon zo strany Sociálnej poisťovne.

Koalícia o exekučnej amnestii hovorila už vlani začiatkom mája. Žitňanská upozorňovala na 3,7 milióna exekúcií, ktoré sú na súdoch. Niektorí ľudia majú na krku podľa jej slov desiatky malých exekúcií, čo im bráni reálne žiť.

O presadenie exekučnej amnestie sa neúspešne pokúšalo opozičné hnutie Sme rodina. Navrhovalo, aby po zaplatení dlhu boli občanovi odpustené úroky z omeškania a poplatky a správca pohľadávky by podal návrh na zastavenie exekúcie. Zákon o exekučnej amnestii mal tiež stanoviť výšku pohľadávky občana SR voči správcovi pohľadávky nepresahujúcu 10.000 eur bez príslušenstva. Parlament ho v máji neschválil.

Viac o téme: Koaličná rada SlovenskoExekučná amnestia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu