Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Znepokojený Andrej Danko: Trápi ho situácia v Európe, Sulík reaguje

Andrej Danko Zobraziť galériu (2)
Andrej Danko (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

BRATISLAVA – Európa stagnuje a od čias problémov v Grécku sa to neustále zhoršuje. V nedeľňajšej diskusnej relácii TA3 V politike to vyhlásil predseda Národnej rady (NR) SR Andrej Danko (SNS).

V poslednom období podľa neho zaznievajú pochybnosti, ktoré vznikli v čase migračnej krízy, o tom, aká je miera suverenity Slovenska v rozhodovaní. "Keď nám niekto chce nanútiť migrantov, keď nám prikazuje veci, ktoré nie sú pre nás komfortné. Niektoré rozhodnutia euroúradníkov a europarlamentu vnímame stále ako veci odtrhnuté od reality," skonštatoval Danko. Z hľadiska ďalšieho vývoja a realizácie potrebných reforiem preto s veľkým očakávaním sleduje zostavenie vlády v Nemecku, ktoré je podľa neho podstatným prvkom v Európskej únii.

Medzinárodné vzťahy

Predseda parlamentu vníma Slovensko po 25 rokoch od osamostatnenia sa vo veľmi dobrej kondícii z hľadiska medzinárodných vzťahov. Často pri stretnutí s politikmi z V4 sú podľa jeho slov zástupcovia Slovenska dopytovaní, pretože v integrácii aj z hľadiska eurozóny sa dostalo oveľa hlbšie. "Vo veľa veciach sme Slovensko posunuli oveľa ďalej," podotkol Danko.

Sulíkova reakcia 

Predseda opozičnej SaS a europoslanec Richard Sulík považuje osamostatnenie sa Slovenska za dobrý krok. Za dôležitú historickú udalosť však považuje aj to, že sa krajina dokázala zbaviť komunistického režimu. "Dokázali sme sa rozísť kultivovane s Čechmi a ostať priateľmi. Je veľmi dobré, že Slovensko je samostatnou suverénnou krajinou. O to viac by som dbal na to, aby sme tu suverenitu nestrácali," skonštatoval Sulík. Podľa neho nie je správne, aby SR všetky rozhodovacie právomoci odovzdala do Bruselu. 

Richard Sulík
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Ľudovít Vaniher)

Sulík na adresu Dankovho vystúpenia v ruskej Štátnej dume v novembri 2017 vyhlásil, že tým predseda NR SR vyslal zmätočné signály, keďže predtým podpísal so slovenským prezidentom a premiérom deklaráciu, že budú postupovať spoločne s európskymi partnermi. "Nemenil by som nič na svojom vystúpení, nie je to zmätočné," argumentoval Danko s tým, že sa snažil len o dobré vzťahy a využite príležitosti pre Slovensko. Rusko totiž považuje za strategického partnera. 

Politici okomentovali aj výsledky prvého kola prezidentských volieb v Česku. Sulík priznal, že nie je veľký fanúšik súčasného českého prezidenta Miloša Zemana a predpokladá, že po druhom kole volieb bude mať Česko iného prezidenta. "Pán Zeman by už mal ísť do dôchodku," povedal. Danko uviedol, že koho si zvolia českí občania, toho bude prezident, predseda parlamentu a predseda vlády SR rešpektovať.

Viac o téme: GréckoAndrej DankoEurópa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu