Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Vašečka: Minister Gajdoš sa chváli pokutou, na ktorej jeho rezort nemá žiadnu zásluhu

Richard Vašečka
Richard Vašečka (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Opozičný poslanec hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Richard Vašečka tvrdí, že sa minister obrany Peter Gajdoš (SNS) chváli pokutou, na ktorej jeho rezort nemá žiadnu zásluhu.

Ide o zmluvnú sankciu za omeškanie dodávky prvého dopravného lietadla typu C-27J Spartan, ktoré dorazilo na Slovensko v októbri 2017. Talianska spoločnosť ako kompenzáciu za omeškanie uhradila na účet Ozbrojených síl SR 879-tisíc eur. Podľa Vašečku sú však stále podozrenia, že celkový nákup dopravných lietadiel Spartan je značne predražený.

"Táto pokuta vyplynula zo zmluvy a bola uplatnená na základe nedodržania zmluvných podmienok zo strany Talianov. Navyše máme veľké pochybnosti o tom, či tento nákup dopravných lietadiel Spartan za 100 miliónov eur nebol výrazne predražený," uviedol Vašečka v stanovisku, ktoré poskytol hovorca OĽaNO Matúš Bystriansky. Navyše podľa Vašečku rezort obrany nezverejnil zmluvy na nákup techniky.

"Ak sú tieto zmluvy pre verejnosťou utajené, chceme ich obsah vidieť aspoň na výbore pre obranu a bezpečnosť. Ten sa bude konať 23. januára a požiadam o to predsedu výboru Antona Hrnka (SNS)," skonštatoval Vašečka.

O dopravných lietadlách Spartan začala slovenská strana rokovať ešte v roku 2008. Prvé lietadlo pristálo na vojenskom letisku v Kuchyni 21. októbra 2017. Taliansky výrobca ako kompenzáciu za omeškanie uhradil zmluvnú pokutu v celkovej výške 1,16 milióna eur. Časť peňazí dostali ozbrojené sily ešte pod vedením Martina Glváča. Taliani meškajú aj s dodávkou logistickej podpory. Ministerstvo očakáva ďalšie rokovania o možných finančných kompenzáciách. Podľa rezortu obrany ide pri dodávke druhého lietadla všetko podľa plánu. Vzdušným silám OS SR by ho mali odovzdať v priebehu prvého štvrťroka 2018.

Viac o téme: Pokuta Richard VašečkaPeter Gajdoš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu