Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Rezort obrany uplatil sankciu za oneskorenú dodávku lietadla: Ušetril vyše milión eur

Peter Gajdoš
Peter Gajdoš (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

BRATISLAVA - Minister obrany Peter Gajdoš dnes oznámil úsporu na prvom dopravnom lietadle typu C-27J Spartan vo výške 1,16 milióna eur. Časť finančných prostriedkov, ktoré talianska spoločnosť poslala na účet Ozbrojených síl SR ešte koncom roka 2017, už rezort vrátil do štátnej pokladnice. Zvyšok bol presunutý na výdavky v roku 2018 v zmysle vopred naplánovaných efektívnych modernizačných riešení.

"Som hrdý na to, že naše ministerstvo pod vedením SNS ušetrilo daňovým poplatníkom 879-tisíc eur, ktoré nám už talianska strana uhradila. Ide o výsledok náročných rokovaní, no som rád, že sa nám podarilo naplniť náš sľub, čiže vyrokovať za omeškanie výraznú zľavu z ceny," uviedol dnes minister Gajdoš.

Taliansky výrobca meškal s dodávkou prvého lietadla 49 dní. Čiastka 879-tisíc eur vyplynula zo zmluvných podmienok, ktoré boli vopred stanovené oboma stranami. Zvyšné prostriedky zo sumy 1,16 milióna eur sa podarilo ušetriť ešte za predošlého vedenia ministerstva obrany.

Druhé dopravné lietadlo by malo na Slovensko doraziť v prvom štvrťroku nového roka. Rezort zatiaľ nemá správy o omeškaní dodávky z talianskej strany. Prvé pristálo na leteckej základni v Kuchyni v októbri roku 2017.

Rokovania o novej technike v dopravnom letectve rezortu obrany sa začali ešte v roku 2008, ako uviedol minister Gajdoš, ide o príliš dlhý proces v tejto oblasti. "Rokovania sa začali ešte v roku 2008, prakticky ide o desať rokov, čo je veľmi dlhá doba pri dopravnom letectve," pripomenul Gajdoš.

 
Viac o téme: LietadloZľavaPeter GajdošC-27J Spartan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu