Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Zmenu spôsobu voľby šéfa RTVS absolútne vylučujem, vyhlásil Danko

Andrej Danko
Andrej Danko (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Predseda koaličnej SNS a šéf Národnej rady SR Andrej Danko absolútne vylučuje, že by podporil zmenu voľby generálneho riaditeľa RTVS. Povedal to v rozhovore pre TASR ako reakciu na návrh ministra kultúry Mareka Maďariča (Smer-SD).

Ten predložil novelu statusového zákona RTVS, v ktorej okrem iného navrhuje zmenu mechanizmu voľby generálneho riaditeľa a hovorí aj o presune kompetencie odvolávať ho z NR SR na Radu RTVS. Maďariča prekvapilo, že o jeho návrhu vláda v decembri nerokovala.

"Keď bol v minulosti zvolený riaditeľ, ktorý mal blízky vzťah s Marekom Maďaričom, prečo vtedy pán minister nekričal?" pýtal sa Danko. Jeho názor je, že televízia, rozhlas aj TASR by mali byť štátne s transparentným výberom riaditeľov. "Lebo si myslím, že pod zásterkou verejnoprávnosti sa často deje veľa vecí, nad ktorými zastáva rozum. Hovorím o produkovaní relácií, pri ktorých sa využíva technika RTVS a niekto, kto má len know-how, fakturuje peniaze, z ktorých sa redaktorom pretáčali oči," poznamenal.

Podľa Danka by mali byť zrušené koncesionárske poplatky a televízia by mala dostať možnosť neobmedzenej reklamy. "Ak je Deň Ústavy SR, prvým spotom by nemala byť medvedica v Tatrách, ale výročie ústavy. Redaktori by nemali mať 1,5-krát vyšší plat ako premiér, manažment dva až trikrát viac. Potom sa už ani nečudujem odvahe niektorých mladých redaktorov, ktorí stoja oproti predsedovi vlády či predsedovi parlamentu, ak zarábajú viac," dodal.

V súčasnosti volia šéfa RTVS poslanci NR SR tajnou voľbou. Maďaričov návrh hovorí, že výber generálneho riaditeľa by mal byť rozdelený do dvoch štádií – zvolenie a vymenovanie. Generálneho riaditeľa má voliť osobitný na to určený orgán – zbor voliteľov a vymenúvať do funkcie ho má orgán dohľadu RTVS – rada. Tak ako doteraz má kandidát prezentovať svoj projekt riadenia a rozvoja RTVS na verejnom vypočutí, ktoré by bolo vysielané naživo. Po prezentácii projektu majú nasledovať odpovede na otázky zboru voliteľov. Pre zvolenie kandidáta by musel získať najmenej dve tretiny hlasov všetkých členov zboru voliteľov, teda aspoň osem.

Personálne zloženie zboru voliteľov má garantovať jeho apolitickosť, súčasne v ňom majú byť zastúpené záujmy adresátov služby verejnosti v oblasti vysielania. Záujmy umeleckej obce majú reprezentovať riaditelia Audiovizuálneho fondu, Fondu na podporu umenia a riaditeľ Fondu na podporu kultúry národnostných menšín, ktorý bude zároveň reprezentovať aj záujmy národnostných menšín.

Zastúpenie v zbore voliteľov však má mať aj novinárska obec, akademická obec (cez prezidenta Slovenskej rektorskej konferencie), cirkev (cez predsedu Ekumenickej rady cirkví v Slovenskej republike), športová obec (cez prezidenta Slovenského olympijského výboru), mestá a obce (cez predsedu Združenia miest a obcí Slovenska), zamestnávatelia, odbory a osoby so zdravotným postihnutím. Zástupcu v zbore voliteľov majú mať i zamestnanci RTVS.

Maďarič oznámil zámer v júni, deň po tom, ako parlament zvolil Jaroslava Rezníka za nového šéfa telerozhlasu na obdobie nasledujúcich piatich rokov. Tento moment vtedy označil za najvhodnejší. Cieľom má byť odpolitizovanie voľby, ktorú predošlá vláda Ivety Radičovej zverila parlamentu.

Viac o téme: Andrej Danko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu