Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Kiskov odkaz Slovákom: Želám si, aby vianočná nálada ostala v našich srdciach po celý rok

Prezident SR Andrej Kiska navštívil v Spišskej Novej Vsi rodiny v núdzi, zúčastnil sa s nimi na vianočnom obede a odovzdal vianočné darčeky.
Prezident SR Andrej Kiska navštívil v Spišskej Novej Vsi rodiny v núdzi, zúčastnil sa s nimi na vianočnom obede a odovzdal vianočné darčeky. (Zdroj: TASR/František Iván)

SPIŠSKÁ NOVÁ VES - Prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska strávi Štedrý deň s rodinou v Poprade. Na poludnie sa v Spišskej Novej Vsi stretol s rodinami v núdzi, s ktorými sa naobedoval.

 "Zaželal by som všetkým občanom našej krajiny, aby si tieto sviatky skutočne užili v kruhu svojich najbližších, v láske, šťastí, porozumení a aby tá nálada, vianočná nálada, ostala v našich srdciach ideálne po celý budúci rok," uviedol.

Ako povedal, doma pravidelne dodržiavajú isté rituály. "Včera sme už ozdobili s deťmi stromček. Bola to hlavne úloha mojej dcéry a syna, ale ja som bol, pravda, veľký pomocník. Kapor je už namočený v mlieku, to je moja úloha, dnes ho spraviť. Manželka už včera navarila úžasnú kapustnicu, spravila zemiakový šalát, takže teraz sa už robia len posledné poriadky. O chvíľku prídem domov, zapojím sa do robenia poriadkov a podvečer sa všetci stretneme," povedal prezident.

Večeru začínajú spevom piesne Tichá noc a po prípitku majú oblátky, cesnak, med, kapustnicu, kapra, šalát a koláče. Tento rok to budú pre nich prvé Vianoce s päťmesačným synom Martinom. "Budú to prvé jeho Vianoce v živote, ktoré si ešte veľmi neuvedomí, ale viem, že už na budúci rok budeme musieť stromček veľmi chrániť, lebo bude behať," dodal Kiska.

Fico s Kaliňákom si pochutia na kapustnici, Sólymos má halászlé

Premiér Robert Fico strávi Vianoce doma s manželkou a so synom. Štedrovečerné menu u nich tvorí kapor so zemiakovým šalátom a kapustnica. "Moja mama robí kyslú hríbovú, ale tú mi prinesie zajtra. Takže budem mať tú aj tú," priblížil svoje sviatočné menu Fico. Pred štedrovečernou večerou sa chystá ešte športovať.

Aj minister vnútra Robert Kaliňák si na štedrovečernú večeru pochutí na kapustnici od svojej manželky. "Je výbornou kombináciou bratislavských typov kapustníc a liptovských," skonštatoval Kaliňák, ktorého tento rok prichytil syn, keď v noci ako Ježiško zdobil stromček. "Mal som veľké množstvo vysvetľovania, ako to celé je," doplnil s úsmevom.

Minister zdravotníctva Tomáš Drucker chce cez sviatky oddychovať doma s rodinou. V kruhu blízkych ich strávi aj minister životného prostredia László Sólymos, ktorý je na Štedrý deň u brata. V príprave štedrovečerného menu sa totiž striedajú. Na stole nechýbajú oplátky, halászlé a kapor so šalátom. Teší sa na pokoj a na to, že rodina bude spolu.

Viac o téme: Róbert KaliňákVianoceAndrej KiskaRóbert Fico
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu