Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Asociácia nemocníc kritizuje zmeny vo fungovaní neziskoviek: Obracajú sa ku Kiskovi

Tlačová konferencia Asociácie súkromných lekárov a Asociácie nemocníc Slovenska.
Tlačová konferencia Asociácie súkromných lekárov a Asociácie nemocníc Slovenska. (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Malým a stredným nemocniciam sa nepáčia plány vládnych poslancov, ktorí v parlamente presadili návrh zmien vo fungovaní nemocníc, ktoré pôsobia ako neziskovky zriadené či spoluzriadené štátom. Asociácia nemocníc Slovenska (ANS) preto požiadala prezidenta SR Andreja Kisku, aby dotknutú novelu zákona nepodpísal.

Asociácia, ktorá reprezentuje vyše 70 zdravotníckych zariadení, je novelou podľa svojho stanoviska hlboko znepokojená. Poukazuje, že parlament zmeny prijal bez pripomienkového konania a širšej diskusie s odbornou verejnosťou a dotknutými subjektmi. Návrh predložili poslanci Štefan Zelník (SNS) a Tibor Bastrnák (Most-Híd).

Novelu zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti a zákona o neziskových organizáciách poskytujúcich všeobecne prospešné služby 13. decembra schválili poslanci. Nemocnice kritizujú zmenu, ktorá rieši zrušenie neziskoviek súdom pre nesplnenie niektorých povinností. Tvrdia, že neprimerane zasahuje do ich činnosti.

Zmeny pravidiel sa dotknú viacerých regionálnych nemocníc aj liečebných ústavov. Právna norma upravuje aj prevod práv a povinností spoluzakladateľa neziskovej organizácie založenej štátom, ako aj postavenie tzv. prioritného majetku ako majetku, ktorý do neziskových organizácií založených štátom vložil štát.

 

Viac o téme: ZdravotníctvoNemocniceAndrej KiskaAsociácia nemocníc Slovenska
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu