Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Slovensku v roku 2006 hrozilo, že nesplní kritériá pre vstup do Schengenu, tvrdí Kaliňák

Robert Kaliňák
Robert Kaliňák (Zdroj: Foto: SITA/Diana Černáková)

BRATISLAVA - Slovensku v roku 2006 reálne hrozilo, že nesplní kritériá pre vstup do Schengenu a bude preto vylúčené z prístupového procesu. Pre TASR to uviedol Robert Kaliňák (Smer-SD), ktorý v rokoch 2006 až 2010 zastával post ministra vnútra SR.

Slovenská republika tak podľa neho musela za necelých deväť mesiacov splniť okolo 160 pripomienok. „Podarilo sa nám z toho posledného miesta prepracovať na prvé a splniť všetky podmienky na vstup, zbúrať poslednú časť železnej opony a umožniť občanom Slovenskej republiky voľné cestovanie,“ povedal Kaliňák. Tvrdí, že dnes si na Slovensku len málokto uvedomuje, že ešte pred desiatimi rokmi malo Slovensko na hraniciach kontroly.

Slobodu pohybu v Európskej únii považuje za základné právo. „Dnes si najmä mnohí mladí ľudia nevedia predstaviť, čo to znamená vyjsť z Bratislavy a hneď stáť hodinu v kolóne na hranici, pokiaľ skontrolujú všetky doklady. V súčasnosti trvá cesta do Viedne 30 - 40 minút. To je presne to, po čom sme pred rokom 1989 volali a jeden zo splnených snov, ktorý sme všetci mali,“ dodal Kaliňák.

Do schengenského priestoru Slovensko oficiálne vstúpilo 21. decembra 2007, keď polícia ukončila vykonávanie hraničných kontrol so susednými štátmi s výnimkou Ukrajiny.

Viac o téme: Robert KaliňákSchengen
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu