Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Danko nemieni brániť verejnému rokovaniu výboru o jeho prejave v ruskej Dume

Andrej Danko
Andrej Danko (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS) nemieni brániť verejnému rokovaniu parlamentného zahraničného výboru o jeho prejave v ruskej Štátnej dume. Vyplýva to z vyjadrenia, ktoré zaslal do médií. Zasadnutie sa má konať 15. decembra v Ministerskom salóne a nie v priestoroch zahraničného výboru. Ak poslanci rozhodnú, že má byť prítomná aj verejnosť a médiá, Danko to bude rešpektovať.

 "Forma, ako aj priebeh rokovania výboru je v plnej réžii členov Zahraničného výboru NR SR. V prípade, že výbor rozhodne o prítomnosti verejnosti, alebo aj médií, predseda parlamentu Andrej Danko bude toto rozhodnutie rešpektovať," píše sa vo vyjadrení predsedu parlamentu. Zároveň pripomína, že Danko sa podľa parlamentného ústavnoprávneho výboru nemusí na rokovaní zúčastniť. Napriek tomu umožní rokovanie vo svojich priestoroch.

Zahraničný výbor nedávno rozhodol, že si pozýva na rokovanie Danka, aby vysvetlil svoje vystúpenie v dume. Predseda parlamentu hovoril, že nemá problém sa s poslancami porozprávať, hoci výbor si ho zrejme podľa rokovacieho poriadku nemôže predvolávať. Ústavnoprávny výbor NRSR potvrdil, že Danko sa nemusí na zasadnutí výboru zúčastniť.

Danko poslancom prisľúbil stretnutie vo svojom Ministerskom salóniku. To sa však opozícii nepozdáva, naznačuje, že sa Danko chce vyhnúť vysvetľovaniu pred verejnosťou, keďže rokovanie by bolo neverejné. Opoziční poslanci Zsolt Simon (nezaradený), Lucia Ďuriš Nicholsonová, Martin Klus (obaja SaS), Veronika Remišová (OĽaNO) a Ľudovít Goga (Sme rodina) Danka preto vyzvali na verejné vysvetlenie svojho prejavu v Rusku.

Danko tvrdí, že počas návštevy v Rusku videl štát, v ktorom si podávajú ruky svetoví politici. "Máme všetkých Rusov odsudzovať kvôli tomu, že mali komunizmus? Prestaňme haniť raz Američanov, raz Rusov, prestaňme sa hádať a polarizovať," apeloval s poukázaním na hrozbu, že nám v rámci hospodárskej spolupráce s Ruskom môže utiecť vlak, preto chce iniciovať aj ďalšie návštevy tohto štátu. Podľa šéfa NR SR by nám mohol byť vzorom český prezident Miloš Zeman, lebo ten, keď navštívi USA, prijme ho tamojšia hlava štátu, a to isté platí v Číne či Rusku.

Na margo anexie Krymu Ruskom uviedol, že povojnové usporiadanie Európy by malo ostať zachované. "Ale nie som historikom, aby som povedal áno alebo nie," zdôraznil s dôvetkom, že o tejto téme sa hovorilo aj v Rusku za okrúhlym stolom.

Danko vystúpil v Štátnej dume 15. novembra počas oficiálnej návštevy Ruska. Za to si vyslúžil kritiku opozície, europoslancov aj Františka Šebeja (Most-Híd). Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD) povedal, že s ním prejav nekonzultoval. Danko si za svojím vystúpením stojí a považuje za česť, že mohol rečniť pred ruskými poslancami.

Viac o téme: RuskoAndrej Danko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu