Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Fico: V4 pred summitom oznámi financovanie projektu na ochranu hraníc v Líbyi

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: Jan Zemiar)

BRATISLAVA – Posledné tohtoročné zasadnutie Európskej rady sa bude venovať témam bezpečnosti, migrácie, ale aj sociálnemu pilieru a očakáva sa, že premiéri a prezidenti európskej dvadsaťsedmičky posunú rokovania s odchádzajúcou Veľkou Britániou do druhej fázy. Slovensko na summite v Bruseli bude zastupovať premiér Robert Fico. Pred samotným zasadnutím ho čaká stretnutie Visegrádskej štvorky, ale aj V4 spolu s talianskym premiérom Paolom Gentilonim a predsedom Európskej komisie Jean-Claudom Junckerom. Fico sa chce na summite vrátiť aj k rozhodnutiu o premiestnení európskych agentúr z Londýna.

Fico sa po prílete do Bruselu stretne s kolegami z Visegrádskej štvorky, na zasadnutí sa zúčastnia dvaja noví premiéri – český premiér Andrej Babiš a poľský premiér Mateusz Morawiecki. Ako Fico informoval, oficiálne oznámia financovanie projektu na integrovanú ochranu líbyjskej hranice. Na projekt dajú krajiny V4 približne 35 miliónov eur, pričom každá krajina prispeje rovnako. Za peniaze sa majú trénovať tamojšie zložky, aby vedeli lepšie zadržiavať tých, ktorí Líbyu používajú ako nástupište pre migrantov smerom do EÚ. Fico pripomenul, že Slovensko vidí práve v takýchto krokoch cestu, ako sa vyrovnať s migráciou. Pripomenul, že Slovensko do zvereneckého fondu pre Afriku schválilo 1 600 000 eur.

Lídri sa na zasadnutí decembrovej Európskej rady, ktoré sa začne vo štvrtok poobede, budú zaoberať témami bezpečnosti a oficiálne schvália PESCO (stála štruktúrovaná spolupráca v oblasti obrany). Fico odmietol, že by táto spolupráca 25 krajín EÚ bola alternatívou k NATO. Je to európsky pilier v rámci Aliancie, vysvetlil. Slovensko už prišlo aj s vlastným príspevkom, povedie projekt, ktorý sa týka delostrelectva. Do záverov summitu by sa mal dostať aj odkaz na sociálnu dimenziu európskej politiky. Práve k sociálnemu pilieru bol minulý mesiac aj summit vo Švédsku.

Premiéri a prezidenti si v piatok sadnú za stôl aj vo formáte EÚ27, teda bez britskej premiérky Theresy May. Na odporúčanie hlavného európskeho vyjednávača Michela Barniera by mali schváliť posunutie rokovaní s Britániou do druhej fázy. Pôvodne sa očakávalo, že v rokovaniach nastane „dostatočný pokrok“ už v októbri, rokovania o obchode sa ale budú môcť začať až teraz. Rokovania sa doteraz viedli o troch otázkach – postavení občanov EÚ v Británii a postavení britských občanov na kontinente, o hranici medzi Severným Írskom a Írskom a o finančnom vyrovnaní. Tu Londýn prisľúbil, že bude ctiť svoje záväzky.

Fico informoval, že sa na summite chce vrátiť aj k rozhodnutiu o premiestnení Európskej liekovej agentúry a bankovej agentúry z Londýna do Európy. Bratislava mala záujem získať liekovú agentúru, Praha bankovú. Podľa kritérií, ktoré odobrili hlavy vlád a štátov, sa malo pri rozhodovaní prihliadať aj na to, aby agentúry išli do krajín, ktoré žiadnu agentúru ešte nemajú. Nakoniec to ale dopadlo tak, že obe agentúry skončia v „starých“ členských krajinách – lieková v Amsterdame a banková v Paríži. Podľa premiéra toto rozhodnutie úplne zbytočne opäť vyoralo brázdu medzi členskými krajinami, preto si to chce politicky vydiskutovať.

Viac o téme: Robert FicoLíbyaV4
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu