Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Bývalým eštébákom vysoké dôchodky ostanú: Návrh opozície neprešiel

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstockphotos.com)

BRATISLAVA - Bývalým príslušníkom štátnej bezpečnosti sa výsluhový dôchodok plošne nezdaní. Politickí väzni, ich manželky, manželia alebo vdovy a vdovci nedostanú jednorazový finančný príspevok vo výške 1000 eur. Plénum totiž nepodporilo novelu zákona o protikomunistickom odboji z dielne opozície.

Právnou normou chceli ukončiť "nespravodlivý a neúctivý stav v demokratickej spoločnosti, kde tí, čo roky boli utláčateľmi a prenasledovali osoby, mučili ich a popierali základné ľudské práva, hlavne slobodu slova, poberajú dnes vysoké výsluhové dôchodky, a tí, čo rukami týchto osôb trpeli, majú nízke starobné dôchodky".

Návrh bol podľa predkladateľov koncipovaný tak, že prostredníctvom dane vyberanej zrážkou by bolo bývalým "eštébákom" dodatočne strhávaných 50 percent z ich výsluhových dôchodkov. "Keďže sa predpokladá, že vysokopostavení príslušníci ŠTB majú dnes priemerné výsluhové dôchodky na úrovni 600 až 700 eur, ich zdanením by sa tak dostali približne na priemernú úroveň starobných dôchodkov v SR," vysvetlili poslanci.
 

Viac o téme: KomunizmusOpozíciaDôchodkyKomunistiŠtátna bezpečnosť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu