Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Fico: Kiska hrubo zaútočil na Ústavný súd, nech si takéto správanie odpustí

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

BRATISLAVA - Prezident SR Andrej Kiska by si mal odpustiť útoky na adresu Ústavného súdu SR. Upozornil ho na to v stredu premiér Robert Fico (Smer-SD).

Fico tvrdí, že Kiska v utorok (12.12.) vo svojom prejave hrubo zaútočil na Ústavný súd. "Mal by zvažovať slová, je to najvyšší orgán ústavnosti a nikto nad ním nestojí, ani pán prezident," odkázal Fico Kiskovi.

Rozhodnutia ÚS treba podľa Fica rešpektovať a nie vyjadrovať sa k nim znevažujúco. Fico tvrdí, že aj on niekedy nesúhlasí s rozhodnutiami ÚS, no nedovolil si ich znevažujúco komentovať. Takéto Kiskovo správanie môže podľa Fica prehlbovať nedôveru v štát. "Tak ho poprosím, aby si to nabudúce odpustil," uviedol Fico. Ústavní sudcovia robia podľa premiéra "kus dobrej roboty". "Pán prezident už nemôže hovoriť o mafiánskom štáte a morálke, ak takýmto spôsobom napadol senát Ústavného súdu," dodal Fico. Kisku upozornil, že ÚS mal zhodné stanovisko s Benátskou komisiou, na ktorú sa obrátil práve Kiska.

Prezident v utorok (12.12.) oznámil, že za ústavných sudcov vymenuje Mojmíra Mamojku, Janu Laššákovú a Miroslava Ďuriša. Vyhlásil to v reakcii na rozhodnutie senátu Ústavného súdu (ÚS) SR, ktorý rozhodol, že na chýbajúce miesta musí vymenovať kandidátov, ktorých v minulosti odmietol.

Nález senátu pod vedením Petra Brňáka podrobil Kiska kritike, pričom sa prezident domnieva, že vstúpi do dejín ústavnoprávnej praxe ako jedno z najhorších rozhodnutí. "Nález o porušení práv kandidátov na sudcov Ústavného súdu je svojvoľný, plný formálnych a vecných chýb. Je prejavom hlbokého pohŕdania Ústavou SR, ignorovania predchádzajúcich rozhodnutí Ústavného súdu jeho vlastnými sudcami a príkladom nerešpektovania základnej deľby moci v právnom štáte," povedal Kiska.

Kiska sa vymenovaním rozhodol ukončiť tri roky trvajúci spor s Národnou radou SR, ktorá kandidátov navrhla. Voči väčšine mal Kiska výhrady, tvrdil, že nemajú dostatočnú odbornú kvalifikáciu. Podľa prezidenta nešlo o kompetenčný spor, ale o spor o to, aké poslanie má Ústavný súd vôbec plniť.

Kiska vyhlásil, že odmieta vykonať najnovší nález prvého senátu ÚS zo 6. decembra, ktorý hlave štátu prikázal vymenovať troch ústavných sudcov z celkom siedmich zvolených kandidátov. Spor sa napriek tomu rozhodol ukončiť uplatnením svojej výlučnej právomoci.

Viac o téme: Robert FicoAndrej Kiska
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu