Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Odchod Kaliňáka je nevyhnutný na to, aby sa SR stala právnym štátom, tvrdí Rajtár

Robert Kaliňák a v popredí Jozef Rajtár.
Robert Kaliňák a v popredí Jozef Rajtár. (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

BRATISLAVA - Minister vnútra Robert Kaliňák musí odísť, pretože reprezentuje mafiánsky štýl vedenia štátu. Najlepšie by bolo, aby odišiel sám, ale určite malo zmysel jeho tretie odvolávanie v parlamente. Odvolanie, respektíve odchod Kaliňáka je nevyhnutný na to, aby sa Slovensko stalo právnym štátom, kde sa ľudia nebudú báť obrátiť na políciu. Vyplýva to zo slov poslanca NR SR Jozef Rajtár (SaS) v relácii O 5 minút 12 na RTVS.

Kaliňák zase hovorí, že jemu dalo hlas vo voľbách 375-tisíc voličov, čo je viac, ako získala SaSka, a tento mandát musí napĺňať. Odmieta, že by bol vyšetrovaný a tvrdí, že opozícia ho napáda preto, lebo nevie predkladať dobré návrhy. Keď prezident Andrej Kiska hovorí o mafiánskom štáte, hovorí vlastne aj o Rajtárovi, dodal Kaliňák.

Rajtár pripomenul, že nikto nemal takú moc urobiť na Slovensku toľko dobrého ako Smer, ale výsledkom je, že po toľkých rokoch pri moci museli napríklad v rezorte zdravotníctva nasadiť krízového manažéra. Takisto si desať rokov nevšímali, že štátna správa je obrovská, podľa OECD najmenej efektívna a ľudia v nej zarábajú málo. Podľa Kaliňáka si treba spomenúť na to, čo všetko bolo sprivatizované. Podľa neho idú teraz platy zamestnancov štátnej správy riešiť. Takisto sa pochválil, že zahraničné ambasády oceňujú prístup Slovenska k riešeniu korupcie.

Pokiaľ ide o odvolávanie Kaliňáka v parlamente, Rajtár pripomenul, že polícii na Slovensku nedôveruje 53 percent ľudí. Podľa Kaliňáka to bolo v minulosti ešte viac, čiže sa mu podarilo znížiť nedôveru. Tvrdí, že Rajtár hovorí v podstate iba klamstvá a snaží sa zakryť svoje vlastné zlyhania. Takisto vyhlásil, že Rajtárovi vlastne voliči vyhlásili vo voľbách nedôveru. Podľa ministra vnútra je SaS „ľahko diktátorská“ strana, keďže všetci demokraticky zmýšľajúci ľudia a odborníci už odišli. Kaliňákove slová sú zase najlepším dôkazom, že nepatrí na svoje miesto, myslí si Rajtár. Pripomenul mu, že program SaS bol vyhodnotený ako najlepší, zatiaľ čo Smer program do volieb ani nemal. Podľa Kaliňáka tak tomu bolo preto, lebo analytik inštitúcie je sympatizantom liberálov. Opozícia podľa neho nevie predkladať dobré návrhy, tak útočí. Rajtár dodal, že opozícia je ochotná zahlasovať za dobré návrhy, ale ich návrhy vždy koalícia odmietne len preto, že s nimi prišla opozícia. Ako príklad uviedol príplatky za nočnú prácu. Premiér Robert Fico si z toho urobil svoju agendu, ale keď mu zamestnávatelia ukázali čísla, dal návrh prepracovať. Nakoniec to bude vyzerať ako návrh opozície, keby ich počúvali a spolupracovali s nimi, mohli sa tomu vyhnúť, vysvetľoval poslanec.

Politici sa vrátili aj k sobotňajšiemu snemu strany Smer. Podľa Kaliňáka bude ešte zasadať predsedníctvo, riešia, akým spôsobom chcú ísť do parlamentných volieb v roku 2020. Otázka ale podľa neho nestojí tak, či bude on kandidovať, ale čo Smer chce ponúknuť a čo bude najlepšie. Podľa Rajtára nenastali žiadne reálne zmeny, kritika bola prepočutá a pôjdu tým istým smerom, možno ešte horšie. Surovosť Smeru sa bude ešte stupňovať, myslí si.

Viac o téme: Robert KaliňákJozef Rajtár
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu