Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

VIDEO Maďarič po sneme prezradil, prečo abdikoval: Žiadnu frakciu v rámci Smeru nemá

Marek Maďarič
Marek Maďarič (Zdroj: SITA/Milo Fabian)

MARTIN - Bývalý podpredseda Smeru-SD Marek Maďarič, ktorý ostáva radovým členom strany, nemá teraz vyprojektovaný zámer tvorby platformy alebo frakcie v rámci Smeru-SD. Povedal to novinárom po celoslovenskom straníckom sneme v Martine.

"Ale hovorím, že vo veľkých stranách, najmä tam, kde demokratický politický systém trvá desaťročia, je úplne bežné, že v strane sú rôzne názory a prúdy. Nevníma sa to ako rozbíjanie, vníma sa to ako obohacovanie. Ešte raz opakujem, bez toho, aby som ja v tejto chvíli mal taký zámer, si myslím, že aj v Smere-SD v nejakom okamihu budú takéto prúdy, pokiaľ to bude stále veľká strana," uviedol s tým, že to bude obohatenie a príspevok k diskusii.

M. Maďarič: Smer-SD stráca voličov, pozície a energiu

Ako osamotený kritik pomerov v Smere-SD sa však Maďarič necíti. "Minimálne Peter Pellegrini tiež vyjadril určitú mieru potreby sebareflexie. A aj tu na sneme som bol konfrontovaný s radovými členmi, ktorí majú podobné názory ako ja. Takže vôbec sa necítim byť jediný. Ale aj keby som bol, nič to nemení na mojom postoji," deklaroval.

Maďarič však nechcel byť konkrétny, kto vo vedení Smeru-SD by mal byť vymenený. "Bolo povedané, že sa uvažuje o výmene nejakých troch krajských predsedov. V mojom nároku na širšie zmeny som žiadnu podporu nedostal. Tak som nepovažoval v tej chvíli za užitočné dodávať, že ten by mal odísť. Neosobujem si právo byť ja ten sudca," uviedol.

Dôvodom jeho abdikácie bolo aj to, že sa cítil ako disharmonický prvok vo vedení strany. "Nemám z toho potešenie, byť v kolektíve vnímaný ako niekto, kto svojimi vyjadreniami nerobí ostatným radosť. Myslím to tak v úvodzovkách. Takže to považujem za normálnu vec, že keď človek v nejakom kolektíve nepresadí svoje videnie a nie je vo väčšine, tak uvoľní miesto niekomu inému," podotkol.

Maďarič však uistil, že je sociálny demokrat a radový člen sociálnej demokracie. "Vôbec neuvažujem v tejto chvíli o tom, že by som mal odísť zo strany. Dokonca by som povedal, že som odporcom takých postupov, ktoré sa často dejú, že niekto, kto má vyššie postavenie v strane a neuspeje, tak okamžite odchádza a zakladá novú stranu. Ja verím v sociálnu demokraciu a v jej dlhodobú existenciu. A nemusí byť človek počas tej existencie jednoducho stále na jej čele. Môže byť aj ako radový člen. Čiže, zostávam radovým členom sociálnej demokracie," dodal.

Viac o téme: SnemSmer-SDMarek Maďarič
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu