Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Spojené štáty európske: Slovenskí poslanci majú pre Schulza jasný odkaz, salónny socialista!

Martin Schulz Zobraziť galériu (8)
Martin Schulz (Zdroj: SITA/Sebastian Willnow/dpa via AP)

BRATISLAVA - Staronový predseda nemeckých kresťanských demokratov Martin Schulz zaťal do živého. Svojimi výrokmi o možnom vytvorení „Spojených štátov európskych" z minulého štvrtka rozhorčil množstvo slovenských politikov.

Ako uviedol Schulz, Európska únia by sa mala do roku 2025 transformovať na Spojené štáty európske so spoločnou ústavou. Členské štáty, ktoré by navrhovanú federálnu ústavu nepodporili, by podľa neho museli Úniu automaticky opustiť. Federálna Európa by pritom nemala byť pre jednotlivé štáty hrozbou, ale zmysluplným doplnkom.

Neprístojné a neaktuálne, tvrdí Fedor

Ako sa vyjadril poslanec Martin Fedor (Most-Híd), je presvedčeným zástancom úzkej európskej spoluprácia a myslí si, že integrácia je správna a prospešná pre štáty, ako je napr. aj Slovensko.  „Sme odsúdení na užšiu spoluprácu. Preto aj podporujem ďalšiu užšiu spoluprácu v oblasti obrany a bezpečnosti," hovorí.

Čo sa týka návrhu Schulza, aj napriek svojmu proeurópskemu postoju zastáva razantný postoj. „Napriek tomu, presadzovanie akejsi európskej federácie a to ešte nátlakovým spôsobom, ako to predvádza neúspešný vyzývateľ Angely Merkelova, považujem za neprístojné a neaktuálne," povedal pre Topky.

Martin Fedor
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/Jakub Julény)

Martin Fedor - SITA/Jakub Julény

Arogantné vyjadrenie Schulza

Ani Ľuboš Blaha zo Smeru nemá pre Schulza pochopenie. Nemeckí sociálni demokrati by sa podľa neho mali venovať skôr robotníkom a nie „lietať v euro-oblakoch a blúzniť o vytvorení eurofederácie za niekoľko rokov, čo je absolútne nereálne a politicky navyše nebezpečné". Takéto vyhlásenia vraj Európu skôr rozdeľujú.

Dôležitejšia vraj je otázka, či zjednotená Európa bude neoliberálna ako dnes alebo bude socialistická, uvádza Blaha. „Nemeckí politici by si mali dávať na takéto vyjadrenia pozor, pretože pôsobia naozaj arogantne. Líder SPD sa takýmito posolstvami znemožňuje nielen vonku, ale aj doma medzi svojimi voličmi, ktorí očakávajú, že SPD sa bude venovať sociálnym veciam a sociálnej ekonomike, nie technokratickým euroutópiám," povedal politik pre Topky.

Ľuboš Blaha
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR/Andrej Galica)

Ľuboš Blaha - TASR/Andrej Galica

Salónny socialista

Názory Schulza považuje opozičná strana SaS za extrém. Predseda strany a europoslanec Richard Sulík ich nazval utópiou. „Schulzove výroky, že členské štáty, ktoré sa s jeho utópiou nestotožnia, majú EÚ opustiť, sú vrcholom arogancie. Úplne popierajú hodnoty spolupráce a vzájomného rešpektu, na ktorých EÚ stojí," odkázal Sulík.

Servítky pred ústa si nedával ani nový bratislavský župan Juraj Droba (SaS), podľa ktorého je Schulz salónnym socialistom a toto vyjadrenie je ďalším v sérii predstáv o Európe, ktoré sú odtrhnuté od reality. „Hĺbka integrácie EU je dostatočná už dnes a považujem za dôležité, aby sme stimulovali vnútornú konkurenciu, nie aby sme ju potláčali," vyjadril sa Droba.

Juraj Droba
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/Peter Maďar)

Juraj Droba - SITA/Peter Maďar

„Vznik Spojených štátov európskych nepovažujeme za reálny ani zmysluplný. Silná a fungujúca EÚ, ktorú SPOLU - občianska demokracia presadzuje, nepotrebuje takéto extrémy a nič podobné ani nevznikne, ide len o rétorické cvičenie jedného, aj keď významného politika," uviedol zas nezaradený poslanec Miroslav Beblavý.

Nereálne a škodlivé úvahy

Do nemeckého politika sa poriadne oprel aj Peter Osuský z SaS. Spojené štáty európske podľa Schulzovho návodu nie sú podľa jeho gusta a nevzniknú. „Nevzniknú, na rozdiel od vzniku USA, kam prichádzali imigranti aby našli novú VLASŤ, ktorá by bola lepšou vlasťou, ako ta pôvodná za morom," napísal Osuský s dodatkom, že ani Nemci, ani Holanďania, ani Dáni, ani Poliaci či Fíni novú vlasť nepotrebujú.

Peter Osuský
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Peter Osuský

Jeho stranícky kolega Martin Klus považuje úvahy Schulza nereálne a škodlivé. „Na vytvorenie takéhoto štátneho útvaru totiž chýba základný stavebný prvok – európski občania. Navyše, neviem si predstaviť, ako by sa hrdé krajiny Európy úplne vzdali svojej identity," vyjadril sa pre Topky.

Skritizoval aj vyjadrenie, podľa ktorého sa štáty nesúhlasiace s týmto návrhom majú pobrať kade-ľahšie z únie. „Úplne totiž popierajú hodnoty spolupráce a vzájomného rešpektu, na ktorých EÚ stojí. Ako také sú zároveň vodou na mlyn radikálom a extrémistom naprieč celou Európou," dodal Klus.

Netreba byť ľahkovážny, hovorí Remišová

Poslankyňa OĽaNO Veronika Remišová vyhlásila, že zodpovední politici by nemali ľahkovážne vyzývať na rozvrat EÚ. „Je možné, že strana Martina Schulza bude v Nemecku súčasťou vládnej koalície. O to viac ma jeho plán prekvapuje, keďže by s veľkou pravdepodobnosťou viedol k rozbitiu európskej spolupráce. To je to posledné, čo v dnešnom rýchlo sa meniacom svete potrebujeme," upozornila.

Podľa jej slov federalizácia EÚ nemá podporu ľudí a oveľa miernejšie postavenú ústavnú zmluvu odmietli voliči v referendách vo Francúzsku a Holandsku. Remišová upozorňuje, že nemecká sociálna demokracia je spolu so stranou Smer-SD Roberta Fica členom Strany európskych socialistov.

Veronika Remišová
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

Veronika Remišová - Foto: TASR / Martin Baumann

Nie sme pripravení, tvrdí Heger

Eduard Heger z OĽaNO tvrdí, že občania Európskej únie nie sú pripravení na takýto krok. Podľa jeho slov v Európe panujú veľké ekonomické a sociálne rozdiely, čo sú prekážky, ktoré aj kvôli nízkej rozpočtovej disciplíne krajín nepodarilo prekonať. 

„Preto je teraz dôležité venovať všetko úsilie reforme Európskej únie, prehodnotiť kompetencie, ktorými Európska komisia v súčasnosti disponuje. Je potrebné zefektívniť procesy, ktoré spomaľujú vyrovnávanie rozdielov a dbať na to, aby pravidlá boli spravodlivé pre všetkých a dodržiavali ich i veľké krajiny. Iba splnenie týchto úloh môže priniesť kvalitatívne lepšie európske spoločenstvo," dodáva Heger.

Eduard Heger
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

Eduard Heger - Foto: TASR/Michal Svítok

Ako vnímať tieto vyjadrenia?

Neutrálnejší postoj zaujala koaličná strana Most-Híd. Schulzov názor vraj nie je automaticky názoro nemeckej vlády a treba ho vnímať v kontexte súčasného politického diania v Nemecku. „Teda ako súčasť agendy, s ktorou vstupuje do koaličných rozhovorov s Angelou Merkelovou," poznamenala strana.

Most-Híd je za integráciu v jadre, upozorňuje však, že existujú oblasti, v ktorých by ďalšia integrácia mohla byť riziková. „Preto je dôležité, aby sme si doma stanovili priority, ale aj hranice a červené čiary, ktoré nemienime prekročiť," doplnila hovorkyňa strany Klára Debnár.

Budaj chce vedieť, čo by to prinieslo Slovensku

Ako sa vyjadril Ján Budaj z OĽaNO, pokiaľ niekto bude dávať takéto návrhy, aké prezentoval Schulz, bez prejavu vôle členských štátov nezmení. Dodáva, že on je proeurópsky ladený človek, chce však uchovať slovenskú identitu a a takých ako on bude v EÚ určite väčšina.

„Medzi slovom federácia, konfederácia, rôzne formy federácie sú rôzne odtiene. My sme jedni z mála Európanov, ktorí sme v konfederácii žili. Prežili sme v nej desaťročia a vieme, čo to obnáša dobré aj zlé," hovorí a tvrdí, že podstatné je, čo to prinesie Slovensku. Doposiaľ vraj ide iba o deklaráciu.  

Viac o téme: Martin Schulz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu