Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Veľký snem Smeru: Raši novým podpredsedom, Maďarič si nedával servítku pred ústa

Na snímke bývalý podpredseda strany SMER-SD a minister kultúry SR Marek Maďarič vystupuje na sneme strany Smer. Zobraziť galériu (22)
Na snímke bývalý podpredseda strany SMER-SD a minister kultúry SR Marek Maďarič vystupuje na sneme strany Smer. (Zdroj: TASR - Michal Svítok)

BRATISLAVA/MARTIN - V Martine sa dnes konal dlho očakávaný snem Smeru, ktorý mal podľa prvotných predpovedí priniesť veľké personálne zemetrasenie v strane. Nakoniec sa však žiadne nekonalo. Predseda Robert Fico už vopred avizoval jedinú zmenu. Za nového podpredsedu bol po abdikácii Mareka Maďariča zvolený Richard Raši. Strana schválila aj svoj nový politický program.

Veľké upratovanie u Fica: VIDEO Smeráci v tichosti rozhodli ešte pred snemom

Online zo snemu strany Smer-SD v Martine sa skončil. Ďakujeme, že ste ho sledovali s nami.

13:03 Robert Fico vystúpil so záverečným príhovorom. "Na Madagaskare existuje príslovie, že je správne jedným okom sa pozerať dopredu a druhým niekedy dozadu. Ja sa tomu nebránim. Som presvedčený, že každá úroveň riadenia strany bude využitá na to, aby sme povedali, či chceme, alebo nechceme naštartovať naše motory," odkázal delegátom. Zároveň avizoval, že na predsedníctve sa v blízkej budúcnosti vykonajú zmeny týkajúce sa krajských aj okresných šéfov Smeru-SD.

Fico si zároveň uvedomuje, že súčasný generálny manažér strany Ján Richter, ktorý zastáva aj funkciu ministra práce, je vyťažený. "Uvedomujem si, že pri takom vyťažení, ako má Ján Richter, je komplikované riadiť procesy v strane. Riešime to," uistil.

Premiér na záver zdôraznil, že nepovažuje stranu za firmu. "Strana, to je obrovské množstvo ľudí a príbehov. Moja trpezlivosť je božská. Niektorí hovoria, že to až príliš preháňam s ústretovosťou. Ale nie je možné riadiť stranu tak, že budem búchať po stole. Každý proces musí prejsť ľudskou diskusiou," dodal.

Robert Fico
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: SITA/Milo Fabian)

12:48 Marek Maďarič je presvedčený, že strana, ktorá chce byť prítomná na politickej scéne, musí mať hodnoty a myšlienky, ktoré napĺňajú záujmy jej voličov, musí mať predstaviteľov, ktorí konajú presvedčivo a v súlade s týmito hodnotami a musí dokázať meniť predstaviteľov, ktorí stratili energiu či oslabujú jej dôveryhodnosť.

M. Maďarič Najlepšie je začať sám od seba

Bývalý podpredseda si myslí, že predstavitelia Smeru-SD sa musia vrátiť k ideálom. "V politike nie sme preto, aby sme si udržali pozície. Väčšie zmeny považujem za potrebné. Preto aj môj odchod z funkcie, lebo treba začať od seba," vysvetlil.

Na snímke bývalý podpredseda
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: TASR - Michal Svítok)

12:45 "Hrá sa o viac, ako o to, či bude Smer po voľbách v roku 2020 vo vláde, o to, či bude Smer prítomný na politickej scéne v nasledujúcej dekáde a v akej kondícii," povedal Maďarič. Svoj alarmujúci názor si urobil nielen na základe župných volieb, ale hlavne na základe reakcie strany na ne. "Na pôde županov sme prehrali fakticky aj symbolicky," priznal s tým, že očakával väčšiu a hlbšiu sebareflexiu. Voliči by podľa neho prijali hlbšiu mieru sebakritiky a personálnych zmien. Sebakritika nie je slabosť, ale miera vnútornej sily. "Je to normálna vec vyjadrovať kritické názory, ktoré nemôžu ohroziť jednotu silnej strany," za tieto slová zožal potlesk.

Na snímke bývalý podpredseda
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: TASR - Michal Svítok)

12:41 Po Richardovi Rašim sa postavil pred mikrofón Marek Maďarič, ktorý sa označil za radového člena Smeru. "Smer nepochybne patrí k najúspešnejším stranám na Slovensku, ale je tiež realitou posledných rokov, že stráca voličov, pozície, energiu. Je to z veľkej časti úplne objektívny proces. Faktom však je, že pokles našej strany, opakovane potvrdzujú voľby," uviedol Maďarič.

Richarda Rašiho zvolili na
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: TASR - Michal Svítok)

12:38 Igor Matovič sa ohradil voči slovám Roberta Fica, ktoré odzneli na sneme. Podľa Matoviča premiér v priamom prenose opätovne úmyselne klamal. "Tvrdí, že keď som sa pred neho postavil v rokovacej sále, povedal som: "Ty zmrd, skončíš v base,". V skutočnosti som mu povedal: "Skorumpovaný zlodej, skončíš v base," a hrdo som mu to zopakoval trikrát. Moje vyjadrenie je zrejme zachytené aj na mikrofónoch.

"Nerozumiem, prečo sa Robert Fico zrazu hanbí za to, že som ho nazval skorumpovaným zlodejom, keď sa nehanbi bývať v byte postavenom z daňových podvodov jeho priateľom Ladislavom Bašternákom, ktorého podvody dlhé roky kryl. Vždy nazývam politikov pravým menom a som hlboko presvedčený, že skorumpovaní politici, ako Robert Fico, by mali skončiť za svoje činy vo väzení, ak chceme zadosťučiniť spravodlivosti," dodal Matovič.

Richarda Rašiho zvolili na
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: TASR - Michal Svítok)

12:35 Raši delegátom oznámil, že prichádza z regiónu a chcel by byť premostením medzi regiónom, vedením strany a vládou. "Som presvedčený, že každý z nás by chcel, aby bolo vedenie strany každý deň v regióne a aby sme mohli povedať, čo nás trápi. Ale nie je to možné," povedal s tým, že ako podpredseda bude chcieť vymazať hendikep času, ktorý stranícke vedenie má. "Verím, že vo mne nájdete partnera, ktorý dokáže preniesť problémy regiónov na vedenie," poznamenal.

Tajná voľba a príhovor nového podpredsedu strany Smer-SD

12.32 Snem pokračuje po prestávke. Martin Glváč oznámil výsledky volieb podpredsedu strany. Richard Raši bol zvolený 339 hlasmi. Raši v príhovore poďakoval Maďaričovi za jeho doterajšiu prácu pre Smer. "Marek, mám ťa rád..," povedal Raši a po chvíli dodal: "Ako človek človeka," čím pobavil prítomných v sále.

Marek Maďarič
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: TASR - Michal Svítok)

11:55 Delegáti pristupujú k hlasovaniu o zvolení nového podpredsedu strany. Martin Glváč zdôraznil, že jediným kandidátom je Richard Raši. Svoj hlas môžu odovzdať v urnách pri východoch z auly. Po odvolení nasleduje krátka prestávka. Snem sa opäť zíde o 12.30 h, kedy budú odprezentované výsledky tajnej voľby.

Robert Fico
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: TASR - Michal Svítok)

11:23 Hostí, ktorí chcú čo-to povedať, je zjavne dosť. V rečnení pokračuje Tomáš Malatinský, exminister hospodárstva a prezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR. Po chvíli ho vystriedal Jozef Kolár, prezident KOZ SR a Emil Machyna z OZ KOVO:

11:16 K slovu sa dostal predseda Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov Pavol Sečkár.

Veľký snem Smeru: Raši
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: SITA/Milo Fabian)

11:07 Vystúpenie Roberta Fica sa skončilo. K pultíku sa dostávajú hostia. Reční novozvolená predsedníčka mladých sociálnych demokratov Martina Jarošová Gašparová. Po nej nasleduje predseda Jednoty dôchodcov Ján Lipiansky.

11:01 Robert Fico odovzdáva ocenia Zlatý odznak.

10:58 Prišlo na rad poďakovanie Marekovi Maďaričovi, ktorý odchádza z postu podpredsedu strany, za jeho dlhoročnú prácu v Smere. Fico odporučil delegátom, aby na Maďaričovo miesto zvolili primátora Košíc Richarda Rašiho.

Veľký snem Smeru: Raši
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: SITA/Milo Fabian)

10:52 Fico chce do ústavy zakotviť minimálnu mzdu, hornú hranicu veku odchodu do dôchodku aj prvý, druhý a tretí dôchodkový pilier. Rok 2018 označil za rok boja proti korupci..

10:49 "Viedli sme a vedieme niekoľko rokov v Smere-SD diskusiu, ako reagovať na útoky, ktoré sa na nás valia. Opozícia si ani nepípla počas mimoriadnej schôdze. Ukázalo sa, že stačí si pripraviť zopár argumentov a otázok a opozícia bola bezbranná," odkázal.

10:45 Robert Fico nakladá opozícii. Vytiahol aj kauzu odpočúvania, ktorú mal na svedomí bývalý minister obrany Ľubomír Galko. Podľa Fica vraj za ním išiel raz po ceste kamionista a on bol taký paranoidný, že dal odpočúvať aj toho kamionistu. Zistil vraj len to, že vodič si rád ponadáva za volantom po maďarsky. Šéfa OĽaNO Igora Matoviča označil za poloblázna z Trnavy.

Robert Fico na sneme
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

10:40 Fico pritvrdil, v Smere sa viac vraj nebudú riadiť heslom: Kto do teba kameňom, ty doňho chlebom. "Kto pôjde po nás kameňom, my pôjdeme po ňom dvoma. Nebudem tolerovať, tie neuveriteľné klamstvá, svinstvá a faloš, ktoré tu máme na dennej báze od opozície, ale z veľkej časti aj od slovenských médií," dodal.

R. Fico: Ak pôjdu do nás kameňom, my pôjdeme dvoma

10:37 "Musíme sa vrátiť, ak chceme vyhrať ďalšie voľby, podstatne intenzívnejšie medzi ľudí," prezradil Fico taktiku, ako si späť získať voličov.

Veľký snem Smeru: Raši
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

10:35 "Nechcem zo Smeru-sociálnej demokracie bruselskú sociálnu demokraciu, ani medzinárodnú, ani internacionálnu. Ja chcem zo Smeru-sociálnej demokracie slovenskú sociálnu demokraciu," uviedol Fico, ktorý v tejto súvislosti už skôr spomenul rozdielny pohľad na migráciu, keď Bratislava odmietla prerozdeľovania utečencov medzi členské štáty EÚ na základe povinných kvót.

10:33 Pred budovu, kde zasadajú v Martine delegáti na sneme Smeru-SD, prišli aj priaznivci poslanca NR SR Miroslava Beblavého. Tí delegátov vítali transparentami s nápismi „Smer na smetisko dejín“, alebo „Aj Prešov pozdravuje Kaliňáka“.

Minister kultúry Marek Maďarič,
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

10:30 Fico poďakoval ministrovi zdravotníctva Tomášovi Druckerovi za snahu dostať na Slovensku liekovú agentúru a ministrovi financií Petrovi Kažimírovi za kandidovanie na šéfa euroskupiny.

10:20 Predseda Smeru dodal, že ambícia strany je vyhrať piatykrát parlamentné voľby. Žiadna nižšia ambícia neprichádza do úvahy.

Bývalý šéf parlamentu a
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

10:17 "Ďakujem pekne, milí priatelia, dámy a páni, vzácni hostia. Dovoľujem si ešte raz vás privítať tu v Martine na našom slávnostnom sneme, ktorý samozrejme má aj svoj vážny pracovný obsah. A pôjdem priamo do stredu veci bez nejakých zbytočných úvodných formalít alebo možno rečí, ktoré sa zvyčajne na úvod takého prejavu niekedy hodia. Smer-SD 4x za sebou vyhral parlamentné voľby a 3x sme zostavili vládu. Nesmieme v žiadnom prípade podliehať malomyseľnosti... Toto je najúspešnejší politický projekt v histórii Slovenska. Má za sebou obrovský kus práce, aj chýb, ale to pri toľkých rokoch existencie k politickej strane patrí," začal svoj prejav Robert Fico.

Europoslankyňa za SMER-SD Monika
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

10:11 Z pozvaných 415 delegátov je prítomných 375. 90,36-percentná účasť znamená, že snem je uznášaniaschopný.

10:08 Na úvod si delegáti, tak ako to býva zvykom, pripomenuli tých členov strany, ktorí počas tohto roka zomreli. Ich mená sa premietali na plátne.

Zakladajúci člen strany Smer-Sociálna
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

10:07 Podpredseda Smeru Pellegrini pokračuje menovite vo vítaní niektorých vybraných straníkov a hostí. Zoznam je naozaj dlhý.

10:06 Za rečnícky pult sa postavil predseda strany Robert Fico, ktorý po krátkom privítaní prítomných delegátov odovzdal slovo Petrovi Pellegrinimu.

Bývalý šéf parlamentu a
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

10:05 Snem Smeru sa práve začal. V aule odznela hymna Slovenskej republiky.

Veľký snem Smeru: Raši
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: TASR - Michal Svítok)

Rašiho navrhol na podpredsednícku funkciu predseda strany Robert Fico. Primátor Košíc má zasadnúť na uvoľnené miesto po abdikácii Mareka Maďariča. Fico Rašiho navrhol, lebo je dobrý. "Je to tvár Smeru-SD, je so stranou spojený od samotného začiatku. Považujeme ho za mimoriadne perspektívny káder do budúcnosti," vysvetlil.

Richard Raši
Zobraziť galériu (22)
Richard Raši  (Zdroj: Miro Vacula)

V rámci programu snemu by malo ísť o jediné personálne rozhodnutie v straníckom vedení. Ostatní piati podpredsedovia Robert Kaliňák, Juraj Blanár, Peter Žiga, Peter Pellegrini a Peter Kažimír sa Maďariča napodobniť nechystajú a vo funkciách ostávajú. Mandát majú ešte na tri roky.

Žiadna výmena Roberta Kaliňáka nebude a ani žiadne zmeny na ministerských postoch

Na sneme sa nevyrieši ani otázka generálneho manažéra strany. Túto pozíciu zástava minister práce Ján Richter, pričom do budúcna by sa jej mal venovať jeden zo straníkov naplno. Kto to bude, zatiaľ jasné nie je. Richter sa rozhodol, že chce radšej zostať ministrom. "Možno to budem ja. Mám predstavu, že by som riadil stranu, keby to bolo možné," povedal s úsmevom Fico a doplnil, že o tom niekedy v budúcnosti rozhodne predsedníctvo. Na margo Richtera Fico poznamenal, že je to vynikajúci minister práce a aj keby chcel odísť, bude ho presviedčať, aby zostal. predsedovu stopercentnú dôveru má aj Kaliňák.

Smer vraj nikdy neuvažoval, že Raši bude ministrom práce

Vedenie Smeru-SD ani jeho predseda Robert Fico nikdy neuvažovali, že by bol Richard Raši ministrom práce namiesto Jána Richtera. TASR to pred snemom strany v Martine povedal Raši s tým, že išlo len o informácie médií.

"Vedenie strany o tom ani nerozhodovalo, ani o tom so mnou nikto nehovoril," poznamenal. Raši je aktuálne kandidátom Fica na podpredsednícku stoličku, ktorá je uvoľnená po abdikácii Mareka Maďariča. Posledné slovo budú mať delegáti. "Verím, že prinesiem mnoho postrehov a návrhov," odkázal.

Na margo Maďariča Raši povedal, že je vynikajúci minister kultúry a mal by ním ostať. "Ja ho mám rád ako človeka, politika aj odborníka. Svoje miesto v strane určite má," dodal.

Otázka Maďaričovho zotrvania vo vláde je ešte otvorená

Minister kultúry a bývalý podpredseda Smeru-SD Marek Maďarič ešte nie je rozhodnutý, či zostane členom vlády Roberta Fica (Smer-SD). Povedal to novinárom pred snemom Smeru-SD v Martine.

"Vzdal som sa funkcie podpredsedu, zostávam radovým členom. Otázka zotrvania vo vláde je pre mňa do istej miery otvorená. Cez médiá som zachytil slová premiéra, že si želá, aby som ostal vo vláde, ale ja osobne som s ním ešte nehovoril. Budem o týchto veciach rozmýšľať, vianočné sviatky mi na to dajú nejaký čas," avizoval.

Jeho rozhodnutie bude závisieť aj od toho, aký má k nemu premiér vzťah. "Myslím si, že by sa mal uskutočniť nejaký osobný rozhovor," pripustil. Maďarič je však nateraz rozhodnutý, že ostáva radovým členom strany. "To, že som na sneme, znamená, že chcem byť radový člen," podotkol.

"Jeden z dôvodov môjho odchodu je, že som očakával a navrhol väčšie zmeny po župných voľbách. A keď človek väčšie zmeny navrhuje, mal by začať sám od seba," dodal.

Fico odmietol Maďaričov program

Strana Smer sa mala oddnes riadiť novým programom, na ktorom pracoval odborný tím dnes už bývalého podpredsedu strany Mareka Maďariča takmer rok. Predseda strany Robert Fico ho však podľa informácií agentúry SITA odmietol a sám vypracoval Politický rámec činnosti strany Smer-SD, ktorý na dnešnom sneme majú schváliť delegáti. Ako sa uvádza v pripravenom dokumente, ktorý má agentúra SITA k dispozícii, Smer v ňom chce zadefinovať základné hodnoty, princípy a záujmy. Zároveň chce pomenovať hlavné spoločenské, sociálne, politické a ekonomické výzvy.

Richard Raši je tvár Smeru a navrhnem ho na podpredsedu strany

V dokumente Smer zopakuje, že napriek viacerým krízovým javom je pre Slovensko členstvo v EÚ, NATO a eurozóne kľúčovým. Z politického hľadiska sa Smer podľa dokumentu ocitol v „osudovom zápase“ s novým typom populisticko-marketingových strán. Smer sa musí vrátiť k pravidelnej a priamej komunikácii s ľuďmi. „Nie sme internacionálnou, ale slovensko sociálno-demokratickou stranou,“ píše sa v dokumente, že Smer stavia na humanizme, do ktorého je zahrnutý sociálny dialóg s partnermi.

Marek Maďarič
Zobraziť galériu (22)
Marek Maďarič  (Zdroj: SITA/Peter Maďar)

Smer sa má dnes prihlásiť aj k historickému odrazu kresťanskej a osvietenskej myšlienky rovnosti človeka. Rovnosť chápe ako zabezpečenie sociálnych a ekonomických práv občanov. Do DNA Smeru patrí solidarita. Smer chce zastupovať najmä záujmy ľudí práce s dôrazom na zamestnancov, živnostníkov, seniorov a mladých.

Viac o téme: SnemSmer-SD
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu