Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Premiér Fico oznámil zásadnú vec! Sľubujem na zdravie svojho syna

Robert Fico Zobraziť galériu (2)
Robert Fico (Zdroj: Jan Zemiar)

BRATISLAVA - Sľub, ktorý prišiel ako blesk z jasného neba. Premiér Robert Fico sa na dnešnej tlačovke, kde sa vyjadroval k aktuálnym otázkam, zaviazal k veľkej politickej veci.

Fico totiž nebude v nasledujúcich voľbách kandidovať za prezidenta Slovenska. „Sľubujem na zdravie svojho syna, že kandidovať za prezidenta nebudem," vyhlásil pred novinármi. „Ja budem v politike dovtedy, pokiaľ bude o moju službu záujem vo verejnosti," povedal a dodal, že jeho ambíciou je vyhrať ďalšie voľby.

Uviedol, že kandidovať za prezidenta z postu premiéra bola jeho politická chyba. „Kandidovať na post prezidenta z postu predsedu vlády je nemožné,“ uzavrel.

Stalo sa tak potom, čo kritizoval súčasnú hlavu štátu Andreja Kisku za to, ako sa zachoval pri menovaní sudcov Ústavného súdu SR a zároveň mu odkázal, aby zaplatil za svoje lety do Popradu, na ktoré mal využívať štátnu letku.

Tlačovka Fico

Výzva pre Kisku

Vládna strana Smer-SD nebude iniciovať ani žiadnu žalobu na prezidenta Andreja Kisku. Povedal to dnes na tlačovej besede predseda vlády Robert Fico (Smer-SD) s tým, že očakáva, že Kiska bude veľmi rýchlo konať a vymenuje troch nových sudcov Ústavného súdu SR.

Po rozhodnutí ÚS SR, ktoré sa týka všetkých siedmich kandidátov, ktorých NR SR legitímne zvolila a Kiska z nich odmietol vymenovať troch sudcov, Fico povedal, že Kiska má povinnosť dodržiavať riadny chod orgánov. 

„Prezident hrubo ignoroval prvé rozhodnutia ÚS SR, ktoré tu boli už dávno. Aby som nevyvolával pochybnosti, nepoznám jednoznačnejšie rozhodnutie, ako vydal ÚS SR. Pán Kiska musí len vybrať troch kandidátov a je mi veľmi ľúto, že sa mu to nepáči. Sú to legálne zvolení kandidáti a prezident musí konať," povedal Fico.

Robert Fico
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Sulík a zhúlení kolegovia

Podľa neho opozícia spustila procedúru žaloby na prezidenta Ivana Gašparoviča v NR SR, keď odmietol vymenovať za generálneho prokurátora Jozefa Čentéša. Predseda SaS Richard Sulík podľa neho vtedy predkladal žalobu, lebo ÚS SR rozhodol, že práva Čentéša boli porušené.

„Kde je pán Sulík a jeho ďalší zhúlení kolegovia?" pýtal sa dnes Fico. „Toto je hrubé farizejstvo, ktoré tu vidíme od rána do večera. Prečo teraz Richard Sulík nepíše žalobu?" dodal. „Pán prezident rád hovorí o mafiánskom štáte, keď sa mu to hodí," dodal Fico. 

A vyhlásil, že Smer-SD nebude iniciovať žiadnu žalobu, len očakáva, že prezident bude konať veľmi rýchlo a nebude porušovať Ústavu SR. Dodal, že nevidí dôvod, prečo by ústavných sudcov nemohol Kiska vymenovať do Vianoc.

Viac o téme: Robert FicoSmer-SD
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu