Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Veľký snem Smeru už o pár hodín: Zo zemetrasenia v strane po fiasku vo voľbách bude len ťuk

Stranu Smer čaká veľký snem v Martine. Zobraziť galériu (6)
Stranu Smer čaká veľký snem v Martine. (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

BRATISLAVA - Na tento deň mnohí dlho čakali. Zajtra sa bude konať snem strany Smer, na ktorom by sa mali poslanci venovať personálnym zmenám v strane. Od župných volieb padlo niekoľko mien. Napriek tomu stále nie je isté, ako sa líder strany Robert Fico rozhodne a koho hlava vlastne padne. Včerajšie predsedníctvo strany situáciu osvetlilo.

Veľký snem strany Smer sa blíži. V sobotu 9. decembra majú členovia strany v Martine diskutovať o personálnych zmenách, ktoré sa stali po župných voľbách obrovskou témou. Preferencie strany klesajú, župné voľby Smer prehral a stratil štyroch županov.

Po tejto rane sa Fico niekoľko dní k výsledkom nevyjadril. Po štyroch dňoch spravil tlačovku, na ktorej sa vyjadril, že jeho strana vlastne vyhrala, lebo získala vo voľbách najväčší počet poslancov (88). Začalo sa preto hovoriť o veľkých personálnych zmenách, ktoré by mali nastať nielen na okresných a krajských postoch, ale aj na postoch jednotlivých ministerstiev. Tie by sa mali vyriešiť na zajtrajšom krajskom sneme v Martine.

Avizované zemetrasenie sa zrejme nebude konať

"K zemetraseniu v Smeru určite nedôjde. V Smere by sa totiž zemetrasením dal označiť jedine odchod Roberta Kaliňáka alebo Roberta Fica. Ostatní sú v Smere len v pozícii štatistov. Smer je oligarchicky štruktúrovaná organizácia, kde členská základňa prakticky nemá žiadne reálne rozhodovacie právomoci," povedal pre Topky politológ Radoslav Štefančik. "O všetkých podstatných záležitostiach totiž rozhoduje vnútrostranícka klika a jej mecenáši." Podľa neho stranícky snem tieto rozhodnutia následne, aby sa vytvorilo zdanie vnútrostraníckej demokracie, bez diskusie prijme.

Veľký snem Smeru už
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

Prekvapenie samozrejme nebude. "Parlamentná schôdza o odvolávaní Roberta Kaliňáka a mimoriadne intenzívna obhajoba ministra vnútra zo strany predsedu vlády napovedá, že ak k nejakým zmenám dôjde, tak pôjde len o kozmetické úpravy bez negatívneho dopadu na vnútrostranícku oligarchickú štruktúru, ale obaja Robertovia budú mať spokojné a nikým a ničím nerušené Vianoce," uviedol Štefančík.

Maďariča nahradí Raši

Po večernom predsedníctve Smeru Fico oficiálne oznámil, že na poste podpredsedu vystrieda Mareka Maďariča Richard Raši. Rašiho musia do funkcie zvoliť delegáti sobotňajšieho straníckeho snemu. Robert Fico Rašiho navrhol, lebo je dobrý. "Je to tvár Smeru-SD, je so stranou spojený od samotného začiatku. Považujeme ho za mimoriadne perspektívny káder," vysvetlil.

Richard Raši je tvár Smeru a navrhnem ho na podpredsedu strany

Štefančík na adresu Maďariča povedal, že vo svojom postavení bol odborníkom. "Marek Maďarič svoj odchod zo straníckej funkcie avizoval už dávnejšie. Možno mal určitý vplyv na chod volebných kampaní, ale smerom navonok sa prezentoval ako jeden zo slušných ľudí v Smere. Na rozdiel od Jána Richtera je vo svojom ministerskom rezorte uznávaným odborníkom, čo sa o ministrovi sociálnych vecí nedá povedať."

Včera podvečer však prostredníctvom svojho hovorcu oznámil, že sa vzdáva funkcie podpredsedu strany. Maďarič zostáva radovým členom Smeru-SD. "Svoje rozhodnutie písomne oznámil predsedovi strany Robertovi Ficovi ešte minulý týždeň. Hlavným dôvodom jeho odchodu z vedenia Smeru je presvedčenie o potrebe zmien aj vo vedení strany," vyhlásil jeho hovorca.

Kaliňáka nevymení

Po predsedníctve Fico tiež uviedol, že žiadna výmena Roberta Kaliňáka nenastane a rovnako neplánuje vymeniť ani ľudí na ministerských postoch. K výmene na okresnej a krajskej úrovni sa nevyjadril. 

Žiadna výmena Roberta Kaliňáka nebude a ani žiadne zmeny na ministerských postoch

Fico mal odstúpiť už dávno

Ak by sme žili v štandardnej demokracii, Robert Fico by si už dávno užíval zaslúžený politický dôchodok. "Momentov, kedy mal odstúpiť sám stranícky predseda, bolo totiž niekoľko. Najskôr po k. o. od Andreja Kisku v prezidentských voľbách, prípadne po nedávnom k. o., ktoré Smer utŕžil v regionálnych voľbách. Ale žijeme v demokracii karpatského typu, takže otázka, či niekto odstúpi zo straníckeho vedenia, alebo nie, je prakticky zbytočná, pokiaľ z funkcie neodstúpi ten, ktorý za obe k. o. nesie najväčšiu zodpovednosť," povedal politológ s tým, že Smer vyvolá u verejnosti dojem vyvodenia zodpovednosti tým, že  z postov odvolajú ľudí, ktorých možno charakterizovať ako politické mŕtvoly.

Robert Fico
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/Dana Černáková)

Maďarič funkciu ponúkol ako prvý

Minister kultúry Marek Maďarič ponúkol verejne svoju funkciu ako prvý. Ten svoju nespokojnosť s fungovaním strany vyjadruje oveľa dlhšie než jeho spolustraníci. Po tom, ako vedenie Smer rozoberalo výsledky župných volieb, sa Maďarič vyjadril, že sú potrebné zmeny na viacerých úrovniach strany. Neskôr sa však dostali na verejnosť informácie, že Maďarič nepočká ani do snemu a vo svojej funkcii končí, viac kandidovať neplánuje.

Ján Richter

Minister práce Ján Richter situáciu dlho zahmlieval, no nakoniec sa prevalilo, že aj on by mal byť jedným z tých vysokopostavených, ktorých sa isté zmeny dotknú. Koncom novembra sme vás však informovali, že Richter dostal od Fica ultimátum. Buď ostane generálnym manažérom strany, alebo ministrom práce. Sám Richter ešte predtým povedal, že sa nedajú obe funkcie vykonávať poriadne. 

Ján Richter
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

Deň po tomto ultimáte Richter potvrdil, že sa jednej z funkcií pravdepodobne vzdá. Objavili sa aj správy o tom, že by mal nahradiť Mareka Maďariča na poste ministra kultúry. Túto výmenu na postoch potvrdil zdroj z prostredia strany Smer. Na poste ministra práce ho mal pôvodne vystriedať Richard Raši, no po včerajšom predsedníctve strany sa situácia zmenila. Napriek tomu, že sa hovorilo o posilnení pozície generálneho manažéra strany, Rcihter včera večer avizoval podobne ako Maďarič svoje rozhodnutie. Pre týždenník Plus 7 dní uviedol, že by radšej ostal ministrom.

Vzhľadom na dve mená by bol odchod Richtera menším zlom. "Prípadný odchod Richtera stranou určite nezatrasie. Nie je to totiž človek, ktorý by na seba viazal voličské sympatie. Na svojom poste je len kvôli tomu, že v minulosti zohral dôležitú úlohu pri fúzii nástupcu slovenských komunistov so Smerom," povedal Štefančík.

Robert Kaliňák

Viacerí funkcionári Smeru na rôznych úrovniach vinia z prehry dlhoročné popredné tváre strany. Za prehrou vidia rôzne kauzy, ktoré stelesňujú najmä do osoby ministra vnútra Roberta Kaliňáka. Ten by mal podľa nich ako šéf rezortu skončiť. Kaliňák sa však bráni tým, že tí, čo voľby prehrali, sa snažia svoj neúspech hodiť na neho. Žiadnu výzvu na to, že by mal ustúpiť, vraj Kaliňák nepočul. Priznal však, že všetko je vo Ficových rukách. V utorok čelil minister vnútra tretiemu odvolávaniu, ktoré trvalo trinásť hodín. Nakoniec však opozícia neuspela a Kaliňák na svojom poste ostane aj naďalej.

Robert Kaliňák
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

Okresní a krajskí predsedovia

V polovici novembra sme informovali, že by mali padnúť zmeny aj na úrovni krajských a okresných predsedov. Podľa našich informácií by malo ísť o Renátu Zmajkovičovú (Trnava) a Stanislava Kubánka (Prešov). Ani jeden z nich však túto informáciu nepotvrdil. Obaja sa odpovedi vyhli s tým, že sa o všetkých zmenách rozpráva len na straníckej pôde. Ak by strana usúdila, že za nepriaznivé výsledky môžu aj neúspešní župani, tí sú pripravení zodpovednosť prevziať a odstúpiť. Konkrétne sa takto vyjadrili bývalí župani Richard Raši a Juraj Blanár. 

Fico vyjadril všetkým svoju podporu

Síce sa na Ficovu reakciu čakalo dlho, na adresu svojich podpredsedov a všetkých informácií, ktoré sa počas jeho mlčania objavili, sa vyjadril priaznivo. Neváhal ich podporiť, ale ani vyjadriť svoj rešpekt voči ich krokom a prijatiu zodpovednosti. Maďaričov krok si predseda vlády podľa jeho slov vážil rovnako, ako kroky ďalších podpredsedov strany. O ich akte hovoril ako o prejave vysokej politickej kultúry. Fico však nevidí dôvod, aby niektorý z podpredsedov ponúkal svoju funkciu.

Viac o téme: Robert FicoRobert KaliňákSmer-SDMarek MaďaričJán Richter
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu