Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Fico: Kiska musí konať a vybrať nových ústavných sudcov

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA/Dana Černáková)

BRATISLAVA - Prezident Andrej Kiska musí konať na základe dnešného rozhodnutia Ústavného súdu SR a vybrať troch nových ústavných sudcov. Ak nie, na rade by mala byť Národná rada SR, ktorá by mala konať pre nečinnosť prezidenta a porušovanie ústavy. Vyhlásil to dnes na tlačovej besede premiér Robert Fico, ktorý však zdôraznil, že nechce žiadne žaloby voči hlave štátu.

Verí, že prezident skončí s porušovaním ústavy, čo sa dialo dlhý čas. Prezident nie je nadústavný orgán, musí rešpektovať rozhodnutia súdov tak, ako každý iný občan, podčiarkol Fico. Dodal, že Ústavný súd SR je vážne poškodený tým, že mu chýbajú traja sudcovia. Zároveň zdôraznil, že kým prezident nebude rešpektovať ústavu, nebudeme sa zaoberať novým výberom sudcov ÚS SR.

Premiér ďalej pripomenul, že Kiska ako kandidát na prezidenta súhlasil s obžalobou na Ivana Gašparoviča, keď porušil ústavne práva kandidáta Jozefa Čentéša na generálneho prokurátora. Rovnako pripomenul, že žalobu v Národnej rade SR vtedy čítal šéf liberálov Richard Sulík. Spýtal sa preto, či aj teraz tak bude konať. "Treba si dobre pripomenúť, kto, čo, kedy povedal a ako sa správal," dodal Fico. Kisku zároveň obvinil z toho, že nedodržal slovo. Povedal, že jedného z dvojice kandidátov Mamojka - Laššáková vymenuje, dodal Fico.

Pellegrini: ÚS potvrdil správnosť môjho rozhodnutia na čele NR SR

Najnovšie rozhodnutie Ústavného súdu (ÚS) SR podľa vicepremiéra pre investície a informatizáciu Petra Pellegriniho (Smer-SD) potvrdilo správnosť jeho rozhodnutia nevyhlasovať nové voľby kandidátov na sudcov Ústavného súdu v čase, keď predsedal Národnej rade SR. "Dnes to svojím jednoznačným stanoviskom potvrdil Ústavný súd. Presne to isté som tvrdil už v roku 2015, keď som viackrát vyzval pána prezidenta, aby vymenoval zvyšných sudcov z už zvolených kandidátov," uviedol v stanovisku Pellegrini.

Podľa verdiktu Ústavného súdu prezident SR Andrej Kiska svojím rozhodnutím o nevymenovaní kandidátov na sudcov ÚS porušil ich základné práva na prístup k voleným a iným verejným funkciám za rovnakých podmienok. Prvý Senát ÚS prezidentovo rozhodnutie zrušil a zároveň mu prikázal, aby vo veci znova konal a rozhodol tak, že z dostatočne zvoleného počtu kandidátov navrhnutých NR SR vymenuje troch za ústavných sudcov.

"Národná rada tým, že navrhla prezidentovi dvojnásobný počet kandidátov na sudcov Ústavného súdu, ktorých má prezident vymenovať, si splnila úlohy, ktoré jej vyplývajú z čl. 134 ods. 2 Ústavy. Iný postup Národnej rady by nebol v súlade s čl. 2 ods. 2 Ústavy," konštatoval Pellegrini v reakcii.

Prezident Kiska z celkovo ôsmich kandidátov navrhnutých parlamentom od roku 2014 vymenoval do funkcie len Janu Baricovú. Ostatných odmietol s tým, že nespĺňali nároky spojené s daným postom. V 13-člennom pléne ÚS sú tak tri miesta dlhodobo neobsadené.

Rozhodnutie ÚS môže podľa Žitňanskej posunúť debatu o zmene kreovania ÚS

Rozhodnutie Ústavného súdu (ÚS) SR v otázke vymenovania chýbajúcich ústavných sudcov môže posunúť ďalej debatu o systémovej zmene kreovania Ústavného súdu. Naznačuje to vo svojej reakcii na rozhodnutie ÚS SR ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd).

"Doterajšia patová situácia bola prekážkou, ktorá bránila kompletnému obsadeniu Ústavného súdu, ale aj tomu, aby sme mohli začať s hľadaním dohody na systémovej zmene kreovania Ústavného súdu. Dnešné rozhodnutie Ústavného súdu preto vnímam tak, že by sme sa konečne mohli posunúť v týchto dvoch otázkach ďalej. V prvom rade ale na toto rozhodnutie musí zareagovať prezident," uviedla ministerka. Prezident SR Andrej Kiska oznámi svoj postup po naštudovaní rozhodnutia Ústavného súdu SR. 

Viac o téme: Robert FicoAndrej KiskaÚstavný súd SR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu