Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Kažimír: Rozpočet rešpektuje konsolidáciu, stojím si za ním

Peter Kažimír
Peter Kažimír (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

BRATISLAVA - Parlament odštartoval rokovanie o zákone roka, teda o návrhu štátneho rozpočtu na budúci rok. Rezort financií v ňom počíta v budúcom roku s poklesom deficitu na 0,83 % hrubého domáceho produktu (HDP).

Minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) vyhlásil, že návrh štátneho rozpočtu je výsledkom dohody koaličných partnerov a je dobrou správou pre ľudí. "Podarilo sa nám zostaviť rozpočet, ktorý rešpektuje požiadavky konsolidácie, a zároveň reflektuje na programové vyhlásenie vlády vo viacerých oblastiach," skonštatoval v pléne Kažimír s tým, že za predloženým rozpočtom si stojí. "Urobím všetko pre to, aby nedošlo k žiadnym zmenám, ktoré by mohli ohroziť plán vyrovnaného hospodárenia v stanovenom termíne. Tomuto rozpočtu verí aj Európska komisia (EK) a dúfam, že mu budete veriť aj vy," adresoval poslancom v parlamente Kažimír.

Vláda si v návrhu rozpočtu na budúci rok stanovila cieľ deficitu verejných financií na 0,83 % hrubého domáceho produktu. V ďalšom roku sa má znížiť na 0,1 % HDP, v roku 2020 je cieľom vyrovnaná bilancia. "Tieto ciele reflektujú naše medzinárodné záväzky vyplývajúce z pravidiel Paktu stability a rastu a sú v súlade s požiadavkami EK. Tá potvrdila, že návrh rozpočtu je v súlade s európskymi pravidlami. EK považuje smerovanie SR k dosiahnutiu strednodobého cieľa za adekvátne," podotkol Kažimír.

Návrh rozpočtu bol podľa Kažimíra pripravený v dobrej ekonomickej klíme, pretože slovenskej ekonomike sa darí. "Na budúci rok sa hospodársky rast zrýchli podľa našich odhadov na 4,2 %. Slovensko dosahuje historické čísla z pohľadu zamestnanosti, nezamestnanosť klesá a láme historické minimá," priblížil Kažimír. 

Priaznivý ekonomický vývoj s pokračujúcou konsolidáciou sa má podľa šéfa rezortu financií odraziť aj v poklese dlhu. Ten  má v budúcom roku klesnúť tesne pod hranicu 50 % HDP (49,9 %). Do roku 2020 sa má ďalej znižovať, a to k úrovni okolo 45 % HDP.

Kažimír sa v pléne venoval aj výdavkovej oblasti rozpočtu 

Upozornil, že viac zdrojov je rozpočtovaných vo viacerých oblastiach. Viac peňazí má dostať napríklad rezort práce, školstvo má dostať oproti tomuto roku viac o 131 miliónov eur. Zdroje majú ísť aj na výskum a vývoj, ako aj na oblasť športu. Vyjadril sa aj k rastu výdavkov v oblasti obrany. "Výdavky sa rozpočtujú v sume 1,1 miliardy eur čo je medziročný rast o vyše 9 %," vyčíslil Kažimír. Viac zdrojov má ísť aj do oblasti dopravy. 

Rozpočet počíta aj so zvýšením platov, vyčlenených je 216 miliónov eur navyše oproti tomuto roku. Až 135 miliónov eur z toho má ísť na platy zamestnancov štátnej a verejnej služby v budúcom roku. Na zvýšenie platov pedagogických zamestnancov je vyčlenených 82 miliónov eur. "Rozpočet počíta aj so zavedením 13. a 14. platu, ako aj s oslobodením príjmov dohôd dôchodcov," podotkol Kažimír. Nie je však ešte pripravená definitívna legislatíva na zavedenie týchto opatrení, financované majú byť preto z rezervy v rámci Všeobecnej pokladničnej správy.

Za dôležité považuje aj pokračovať v revízii výdavkov. "V súlade s programovým vyhlásením vlády sme zhodnotili takmer polovicu verejných výdavkov a sme tak na dobrej ceste pozrieť sa na väčšinu výdavkov," skonštatoval šéf rezortu financií. Rezort financií počíta v rozpočte aj s ďalšími rezervami. Na budúci rok je vyčlenených 140 miliónov eur na vykrytie prípadného výpadku v oblasti daňových a nedaňových príjmov.

V minulých rokoch trvala diskusia k návrhu štátneho rozpočtu niekoľko dní. Do pléna si aktuálne prišla Kažimíra vypočuť približne pätina poslancov. "Som pripravený na konštruktívnu diskusiu," dodal Kažimír.

Viac o téme: RozpočetPeter KažimírHrubý domáci produkt
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu