Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Prezident by mal napraviť svoju chybu a bezodkladne vymenovať sudcov ÚS, tvrdí Madej

Róbert Madej
Róbert Madej (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Prezident SR Andrej Kiska by mal napraviť svoju chybu a bezodkladne vymenovať chýbajúcich sudcov Ústavného súdu (ÚS) SR. Uviedol to predseda parlamentného ústavnoprávneho výboru Róbert Madej (Smer-SD) v reakcii na rozhodnutie ÚS, podľa ktorého bude Kiska musieť vymenovať na tri neobsadené miesta ústavných sudcov z kandidátov, ktorých v minulosti odmietol.

"Ústavný súd jasne povedal, kto je vinníkom tejto situácie, prezident SR si nesplnil svoju povinnosť. Treba pevne veriť a dúfať, že prezident SR uzná svoju chybu, vymenuje chýbajúcich sudcov a bude rešpektovať rozhodnutie Ústavného súdu a doterajšie stanoviská Benátskej komisie," povedal Madej. Nechce uvažovať o tom, čo by mohlo nasledovať, ak by prezident nerešpektoval Ústavný súd a nevymenoval sudcov. Prezident oznámi svoj postup po naštudovaní rozhodnutia Ústavného súdu SR. 

Za úmyselné porušenie Ústavy SR možno podľa základného zákona štátu prezidenta SR stíhať, rovnako ešte aj za vlastizradu. O podaní obžaloby na prezidenta rozhoduje Národná rada Slovenskej republiky trojpätinovou väčšinou hlasov všetkých poslancov. Obžalobu podáva Národná rada SR na Ústavný súd SR, ktorý o nej rozhodne v pléne.

Parlament už mal v súvislosti s nevymenovaním kandidáta na stole pokus o obžalobu prezidenta SR. V roku 2013 sa o to usilovala vtedajšia opozícia, podľa ktorej sa vtedajší prezident Ivan Gašparovič previnil, keď nevymenoval Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora. Opoziční predstavitelia sa v návrhu na obžalobu usilovali dokázať, že Gašparovič úmyselne porušil ústavu. Návrh neprešiel.

Viac o téme: Róbert MadejÚstavný súdAndrej Kiska
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu