Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

V dobrých časoch vláda ľuďom berie o to viac, tvrdí Beblavý

Miroslav Beblavý
Miroslav Beblavý (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

BRATISLAVA - Návrh novely zákona o dani z príjmov je silnou správou tejto vlády, že chce stále viac brať ľuďom, a to najmä tým s nižšími príjmami. Tvrdí to poslanec Národnej rady SR Miroslav Beblavý. Ako uviedol v parlamentnej rozprave k návrhu novely, daňový systém na Slovensku je nastavený tak, že v dobrých časoch, pri poklese nezamestnanosti a raste príjmov, do rozpočtu tečie na daniach a odvodoch omnoho viac peňazí.

 Môže za to nezvyšovanie nezdaniteľného minima, čo aj pri nezmenených daňových sadzbách a pri raste príjmov znamená, že ľudia odvádzajú do rozpočtu väčšiu časť svojich príjmov. „Je to daňový hyperautomat, ktorý berie čoraz viac a viac,“ tvrdí Beblavý.

Budúci rok tak podľa neho vláda počíta, že do rozpočtu pritečie na daniach a odvodoch až o 800 mil. eur viac. „Namiesto toho, aby vláda prišla s návrhmi, ktoré by ľuďom s nízkymi príjmami uľavili, tak nič z toho nevykonáva. Namiesto toho prichádza buď s návrhmi smiešnymi, ako sú úľavy pre kúpeľnú starostlivosť, ktoré sú v takom rozsahu, že pre normálneho človeka neznamenajú prakticky nič, alebo prichádza s návrhmi, ktoré ľuďom peniaze berú,“ tvrdí poslanec. Ako príklad uviedol zmenu v podpore hypoték pre mladých. Hoci minister pri schvaľovaní tohto návrhu hovoril, že mladých na hypotékach na ničom neukrátia, ukazuje sa, že po novom zaplatia za hypotéku s podporou viac.

Návrh novely má však podľa Beblavého aj dobré ustanovenia. Hovoril o bodoch, ktoré majú schránkovým firmám či vlastníkom firiem v zahraničí sťažiť odlievanie ziskov zo Slovenska. Napriek tomu zákon ako celok podporiť nemieni. „Nemôžeme podporiť takúto novelu, ktorá namiesto toho, aby oslabila daňovo odvodový automat a jeho neustále zvyšovanie daňového zaťaženia najmä pre nízko a strednozarábajúcich ľudí, tak ho zvyšuje,“ dodal.

Parlament pokračuje v rokovaní o novele zákona o dani z príjmov a ďalšími návrhmi z dielne rezortu financií. Na programe je aj rokovanie o návrhu rozpočtu verejnej správy na nasledujúce tri roky a štátnom rozpočte na budúci rok.

Viac o téme: Miroslav Beblavý
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu