Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

VIDEO Opozícia neuspela, Kaliňák ostáva ministrom vnútra: Parlament mu dôveruje

Robert Kaliňák a Robert Fico Zobraziť galériu (41)
Robert Kaliňák a Robert Fico (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

BRATISLAVA - Robert Kaliňák čelil ďalšiemu pokusu o odvolávanie. Opozícia v zložení OĽaNO, Sme rodina a SaS zozbierala 40 podpisov. Rokovanie Národnej rady o jednej popoludní prerušila mimoriadna schôdza, na ktorej sa poslanci tretíkrát pokúšali odvolávať Kaliňáka. V parlamente sa strhla búrlivá diskusia.

  • Robert Fico vystúpil dvakrát a horlivo bránil Roberta Kaliňáka
  • Ľuboš Blaha sa hádal s Luciou Nicholsonovou
  • Blaha označil Kisku za "popradského podvodníčka"
  • Igor Matovič sa opäť rozohnil, viackrát čelil útokom na jeho matku
  • Gábor Grendel oznámil, že Kaliňák sa pred asi dvoma týždňami stretol s Ladislavom Bašternákom, nevylúčil ani ďalšie odvolávanie
  • minister vnútra stále všetko popiera
  • po takmer jedenástich hodinách stále nie je známy výsledok, aj keď zrejme aj podľa opozície Kaliňáka neodvolajú
  • Parlament Kaliňákovi dôveruje

VIDEO Kaliňák sa vyjadruje k návrhu na jeho odvolávanie 

VIDEO Jozef Rajtár zahájil odvolávanie so svojím prejavom, nasledovali Peter Šuca a premiér SR Robert Fico

Ďakujeme, že ste s nami sledovali situáciu online.

02:17 Mimoriadna schôdza sa skončila po trinástich hodinách. Parlament ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi dôveruje. Za jeho odvolanie hlasovalo 53 poslancov, proti bolo 74, zdržal sa 1. Hlasovania sa zúčastnili aj Robert Fico, Ján Richter, Andrej Danko, Béla Bugár, Robert Kaliňák, Igor Matovič či Lucia Nicholsonová. Sála bola aj o druhej ráno plná. Prítomných bolo 128 poslancov.

Za vyslovenie nedôvery hlasovali poslanci SaS, OĽaNO, Sme rodina aj ĽSNS. Kaliňák čelil historicky tretiemu odvolávaniu z vládnej funkcie.

01:35 Posledným diskutujúcim v rozprave je poslanec Smeru Miroslav Číž. "Rozprávať o problémoch dokážeme všetci od rána do večera, ale dramaticky málo máme ľudí, ktorí hovoria o riešeniach. Takých ľudí potrebujeme," povedal Číž.

00:55 V rozprave pokračuje Milan Uhrík z ĽSNS, ktorý oznámil, že budú hlasovať za odvolanie Kaliňáka. "Máme na to svoje dôvody."

VIDEO Opozícia neuspela, Kaliňák
Zobraziť galériu (41)
 (Zdroj: YouTube/TV NR SR)

00:52 "Pán Tomáš, napodobniť Matoviča sa vám nedarí, radšej ostaňte tým, čím ste," povedal Budaj Erikovi Tomášovi. 

00:49 "Pán poslanec Budaj, to, čo ste povedali o našej strane, svedčí len o jednom. Buď ste vizionár alebo ŠTB-ák," povedal predseda ĽSNS Marian Kotleba.

00:44 "Ilúzia, že sa situácia pred župnými voľbami zopakuje, už nenastane," povedal Ján Budaj. Napodobniť rétora, ako je Igor Matovič, nie je podľa neho ľahké. 

00:37 Budaj apeloval na to, že Kaliňák na odvolávaní už nie je a na to, že rozpory sú aj vo vnútri Smeru.

00:29 "Očakával by som od kohokoľvek iného, že sa takto zníži, ale nie od premiéra," povedal Kollár s tým, že možno by Kaliňáka podporil, keby nepočul toľko osočovania.

00:25 Po polhodinovej pauze zahájil mimoriadnu schôdzu Béla Bugár. V rozprave vystúpi Boris Kollár. "Prečo nás ľudia volili. Aby toto počúvali? Nie. Ľudia očakávali, že ich budeme počúvať."

VIDEO Opozícia neuspela, Kaliňák
Zobraziť galériu (41)
 (Zdroj: YouTube/TV NR SR)

23:48 Do 00:20 je vyhlásená technická prestávka kvôli informačnému systému, s ktorým je stále väčší a väčší problém, oznámil predseda parlamentu Andrej Danko.

23:42 Danko oznámil, že po faktických poznámkach bude nasledovať polhodinová technická prestávka, ktorú vysvetlí po faktických poznámkach.

23:38 Do rozpravy k odvolaniu Kaliňáka sa ústne prihlásilo ešte osem poslancov. Odvolávanie bude pokračovať najmenej hodinu.

23:18 Pôvodne chcela Kiššová vystúpiť len k jednému bodu, no vyjadrila sa aj k premiérovmu výroku o klientskych centrách, ktoré Fico označil za výkladnú skriňu Kaliňáka. Druhou vecou bol podnet na zváženie - či náhodou nie je v rokovacom poriadku disproporcia. "Parlament je nadradený vláde aj ministrom. Nie je primerané, že členovia vlády môžu vystúpiť akokoľvek a koľkokoľvek. Je to neprimerane nastavené pravidlo. Mali by sme sa nad tým zamyslieť."

23:16 "Ministerstvo vnútra pod vedením Kaliňáka zlyhalo a ohrozilo ľudí," povedala Kiššová. Vo svojej rozprave sa zaoberala elektronickými občianskymi preukazmi a podpismi, z ktorých si Kaliňák robil srandu.

Jana Kiššová
Zobraziť galériu (41)
 (Zdroj: nrsr.sk)

23:08 Po desiatich hodinách sa k rozprave dostala aj poslankyňa SaS Jana Kiššová. 

22:54 Anna Verešová v rozprave chce hovoriť o klientskom centre v Žiline, kde vnútro pod Kaliňákovým vedením obchádza zákon.

22:52 "Pán poslanec Grendel, ja síce s vami nesúhlasím, ale som rád, že vystupujete kultivovane. Na rozdiel od vášho kolegu Matoviča, či Nicholsonovej je to rozdiel. Áno, mala by mať vysokoškolské vzdelanie," povedal Blaha a opäť vytiahol Matovičovu matku a daňové podvody. "Matovič a Kiska do politiky nepatria."

22:47 Na adresu toho, či sa Kaliňák stretáva s Bašternákom, Grendel povedal, že ho informoval známy. Ladislav Bašternák sa s Robertom Kaliňákom mal stretnúť pred zhruba dvoma týždňami. "Videl vás v blízkosti Drotárskej cesty v Bratislave. Ťažko sa mi verí, že nie ste obozretný. Na konci dňa si ľudia urobia závery sami. Najlepším dôkazom sú župné voľby," ukončil svoju rozpravu Grendel. 

22:46 "Vždy za všetko mohol Lipšic alebo Radičová. Kedysi to boli Dzurinda a Mikloš. Dnes vám akosi chýbajú, neviem, kto ich vyhnal z parlamentu," povedal Grendel.

Gábor Grendel
Zobraziť galériu (41)
 (Zdroj: nrsr.sk)

22:41 "Zrejme nie je žiadna pochybnosť o tom, že Kaliňák nebude odvolaný," povedal Grendel s tým, že nezískajú dostatok hlasov na jeho odvolanie, keďže koalícia nebude hlasovať proti nemu. Druhým dôvodom je fakt, že Fico sa vrátil z Afriky, a tým sa vrátili poriadok aj disciplína do smeráckych a koaličných lavíc. "Nič sa nedá robiť, budeme musieť nabudúce konať skôr. Fico bude v Bruseli budúci týždeň štvrtok a piatok, tam by mohol byť priestor."

22:38 "Bugár, vieš, čo je neslušnosť? Zapredať Hedvigu Malinovú pre vlastný prospech," povedal Matovič vo faktickej poznámke. V rozprave nasleduje Gábor Grendel.

22:28 „Vy ste sem doniesli neslušnosť. Vy ste len kvôli tomu, že váš opozičný kolega mal iný názor, vysypali injekčné striekačky na hlavu. Vy ste sem doniesli krik a šaškovanie. Vy si myslíte, že so zvýšeným hlasom môžete prekričať nejakým spôsobom pravdu? Asi nie," odkazuje Bugár Matovičovi. „Vy ste Goebbelsom opozície," hovorí. Bugár ho označil za klamára a podvodníka.

22:22 Smerácki poslanci spomínajú najmä Matovičove psychické zdravie, povedal to aj Dušan Bagačka. Ján Marosz sa ho zastal a pripomenul, že poslanci Smeru útočia aj na jeho rodinu.

22:19 Erik Tomáš tvrdí, že sa Matovičom nenechajú zastrašiť. Kaliňák sa pri ňom iba smeje.

22:16 „Korupcia je rakovinou našej spoločnosti a Robert Kaliňák je jej nádor," povedal Matovič. Tak či tak sa vraj dožijeme, že si Slovensko vydýchne, či skôr, či neskôr. Prihlásených je 13 poslancov. Dušan Bublavý (Smer-SD) opakuje, čo už bolo povedané.

Igor Matovič
Zobraziť galériu (41)
 (Zdroj: nrsr.sk)

22:03 „Keď si chcel počuť, prečo si Goebbels. Tak preto, lebo z tvojho pera vyšla celá réžia. Ako v čom postupovať. Keď si chcel počuť prečo, tak tu to máš,“ povedal Matovič na adresu Tomášovej rozpravy. Opäť spomenul tragickú smrť siedmich opatrovateliek.

21:56 "Dvoľte mi prihovoriť sa primitívnemu marxistickému parazitovi Blahovi. Ten jej poza jej chrbát vykrikoval: ty koza, sprav si najprv školu. Je toto podľa vás správanie kolegu, na ktoré ste hrdí?" povedal Matovič na správanie sa Blahu v parlamentne. "A vy blbci ste sa na tom ešte smiali, pozriete sa niekedy do zrkadla, že kryjete takéhoto primitíva?"

21:41 "Návrh na vyslovenie dôvery je len formálny. Kaliňák už dávno dôveru nemá," povedal Vašečka. Podľa neho ho bránia zubami-nechtami, čo nie je jediný problém. Ďalším je útočenie. "Nie sme tu preto, aby sme riešili poslancov SaS-ky, OĽaNO, Sme rodina či kohokoľvek. Sme tu preto, aby sme riešili ministra vnútra."

21.39 V rozprave vystúpil Richard Vašečka, ktorý nečakal, že sa na rad dostane takmer po deviatich hodinách. "V mojom svete sa tak chlapi nesprávajú, pán Blaha. Je hanba, ako ste sa zachovali k pani Nicholsonovej."

Richard Vašečka
Zobraziť galériu (41)
 (Zdroj: nrsr.sk)

21:35 Podľa Blahu Matovič strápňuje stranu OĽaNO. Remišová a Budaj sú aspoň slušní a majú svoj príbeh. 

21:28 Matovič okamžite zareagoval faktickou poznámkou. „Erik Tomáš je Goebbels slovenskej politiky, a keď kryje rozkrádanie SR a keď dlhé roky robí asistenta Kaliňákovi a to spôsobí, že sedem nevinných matiek detí zomrie preto, lebo si nemôžu nájsť prácu kvôli skorumpovanému Kaliňákovi, ktorého kryje Goebbels Erik Tomáš. V tom prípade mám právo tvrdiť, že má krv na rukách.“

VIDEO Opozícia neuspela, Kaliňák
Zobraziť galériu (41)
 (Zdroj: YouTube/TV NR SR)

21:20 „Môžete sa smiať, koľko chcete, mňa nevyrušíte. Ja vami pohŕdam rovnako, ako vy mnou,“ povedal Tomáš s tým, že zopakoval to, čo povedali jeho predchodcovia o jeho matke, fabii a ostatných kauzách. Podľa Tomáša sa počas neprítomnosti Matoviča zdvihli preferencie OĽaNO. „Vrátili ste sa, lebo sa bojíte o svoju pozíciu. Nechcú vás vlastní kolegovia, lebo im kazíte kultúru."

VIDEO Opozícia neuspela, Kaliňák
Zobraziť galériu (41)
 (Zdroj: YouTube/TV NR SR)

21:19 „Pán Matovič je pre mňa šašo. Ste atrapou politika. Ste človek, ktorý sa aj v búrke usmieva, lebo si myslí, že ho fotia,“ zaútočil Erik Tomáš na Matoviča. Ten začal komentovať jeho prejav, na čo ho osočil Glváč, ktorý vedie rozpravu. „Pán Matovič, prestaňte reagovať!“ skríkol Glváč. „Váš skutok sa stal, ste daňový podvodník,“ pokračoval Tomáš. 

21:11 „Len vďaka Kaliňákovi sme v Schengene a môžeme slobodne cestovať," povedal Tomáš na adresu Kaliňáka, o ktorom chce hovoriť len pozitívne.

21:08 Erik Tomáš začal svoju rozpravu. „My sme spolu hrali piškvorky ako novinári? Vy ste nikdy neboli baba do partie. Boli ste známa ako arogantná novinárka a túto aroganciu ste si preniesli aj do parlamentu.“

„Strana Smer-SD nepodporí návrh na odvolanie ministra vnútra Roberta Kaliňáka,“ povedal na začiatok Erik Tomáš v mene strany Smer-SD.

Erik Tomáš
Zobraziť galériu (41)
 (Zdroj: nrsr.sk)

21:00 V NR SR to vrie. „Počúvajte, pán poslanec Blaha, vy môžete mať aj päť vysokých škôl. Pre mňa ste jeden primitív, ktorý tu nemá čo robiť. Tak prestaňte komentovať mňa a moje vzdelanie. Nepatrí to sem, nie je to predmetom schôdze," hovorí Lucia Nicholsonová a vyhlasuje päťminútovú prestávku.

20:59 Ondrej Dostál na Facebooku: „Po dlhých hodinách kydania na opozíciu vyčítajú smeráci Krajniakovi, že nevystúpil k téme schôdze, teda ku Kaliňákovi. Ja umriem."

20:57 Lucia Nicholsonová poriadne nakričala na Ľuboša Blahu a Dušana Jarjabka, ktorí sa majú smiať svojim politickým protivníkom. Neprestávajú ani počas jej prejavu, vyhráža sa im vyvedením z parlamentu.

20:54 „Je mi to ľúto, že máme v NR SR aj duševných mrzákov ako Ľuboš Blaha," vracia úder Peter Pčolinský (Sme rodina).

20:50 Na Krajniaka reaguje Ľuboš Blaha (Smer-SD), ktorý mu odkazuje, že 15 minút viedol prázdne reči. Opäť kritizuje aj Borisa Kollára. „Vy tu robíte poskoka jedinému mafiánovi v slovenskom parlamente. Aká je vaša dôveryhodnosť?" pustil sa do Krajniaka.

20:47 „Ako máme dôverovať štátnym inštitúciám, že sa domôžu nejakej pomoci, keď na nich kašlú?" pýta sa Krajniak. Nemáme sa potom čo čudovať nízkej dôvere v políciu. 

Milan Krajniak
Zobraziť galériu (41)
 (Zdroj: nrsr.sk)

20:40 Rozpráva Milan Krajniak (Sme rodina). Oháňa sa predovšetkým číslami, a to aj ohľadom dôveryhodnosti polície.

20:31 „Ja vami hlboko opovrhujem. Za všetky tie prezlečené kabáty, za všetky tie tlčhubné reči, ktoré tu predvádzate už toľko volebných období. Že vás hanba nefackuje, ste sa sem dostali na Mečiarovom chrbte a smrdíte tu už pekné roky. Vy ste výkvet slovenskej politiky," tvrdo reaguje Nicholsonová na Jarjabka. 

20:28 Martin Klus (SaS) súhlasil so svojou kolegyňou, Dušan Jarjabek (Smer-SD) už veľmi nie. „Pre mňa je to, čo som teraz počul, pán Matovič v sukni," povedal Jarjabek o vystúpení Nicholsonovej.

20:24 „Ja by som s vami nemenila za nič na svete," tvrdí Nicholsonová a hovorí, že Kaliňák je sám väzňom vo svojej krajine. „Vy nebudete môcť žiť slobodný život," hovorí. 

Lucia Ďuriš Nicholsonová
Zobraziť galériu (41)
 (Zdroj: nrsr.sk)

20:10 Rozprávať bude aj Lucia Nicholsonová (SaS). Kaliňákovi odkazuje, aby jej nevyjadroval podporu pri hypotetickej kandidatúre na primátorku Bratislavy, lebo to vraj môže byť toxické. Hovorí o „hacknutej schôdzi", čo urobili Robert Kaliňák a Robert Fico vďaka Dankovej novele. „Meno Kaliňák sa už nedá očistiť. Ľudia tam vonku už nežerú seno," hovorí.

20:06 S faktickými poznámkami zatiaľ vystúpili Erik Tomáš (Smer-SD), Ján Marosz (OĽaNO-NOVA) a Miroslav Číž (Smer-SD). Ten prirovnal vystupovanie Galka ku Josephovi Goebbelsovi, ktorý bol ríšskym ministrom propagandy.

20:01 „Musíme mu vysloviť nedôveru, a to nielen v mene voličov strany SaS a demokratickej pravicovej opozície, ale aj v mene mnohých voličov SNS, Most-HÍD a, áno, aj v mene mnohých voličov Smeru-SD. Vážený minister vnútra Robert Kaliňák, vyslovujeme vám nedôveru. Prosím, odíďte," ukončil prejav. Nasleduje šesť faktických poznámok.

Ľubomír Galko
Zobraziť galériu (41)
 (Zdroj: nrsr.sk)

19:55 Podľa Galka je neuveriteľné, že ľudia ako Béla Bugár a Lucia Žitňanská sa na tento morálny úpadok a rozklad Slovenska len pozerajú. „Most-Híd detinsky opakuje, že počká, kým sa niečo okolo Kaliňáka vyšetrí. Akoby nebolo jasné, že sa okolo neho nikdy nič nevyšetrí, lebo on je objektívnou prekážkou. Koľko chcete čakať, dámy a páni z Mostu-Híd, 15 či 20 rokov?" pýtal sa.

19:50 „Potom je tu ešte Andej Danko, ktorý dokázal, že je len nepodarenou Slotovou premaľovanou fasádou,“ rozpráva Galko. Každá sekunda, ktorú Kaliňák strávi ako minister, vraj devastuje a demoralizuje Slovensko.

19:33 V rozprave by mali vystúpiť ešte Milan Krajniak (Sme rodina), Erik Tomáš (Smer-SD), Richard Vašečka (OĽaNO), Igor Matovič (OĽaNO), Gábor Grendel (OĽaNO), Anna Verešová (OĽaNO) a Jana Kiššová (SaS). Na Galkov prejav sa s faktickou poznámkou prihlásil Erik Tomáš, ktorého Galko obvinil z mylných obvinení ohľadom odpočúvania novinárov.

19:30 Faktické poznámky sa skončili. Do oficiálnej rozpravy je prihlásených ešte osem poslancov. Vystupuje Ľubomír Galko. "Konštatujem, že Robert Fico je bezcharakterný luhár. On aj Robert Kaliňák veľmi dobre vedia, že celá táto vykonštruovaná kauza je dávno uzavretá a vyšetrená. Všetci vypovedali, že som nevydal ani jeden pokyn na nasadenie informačno-technických prostriedkov." 

19:19 Blahová vyzvala Kaliňáka, aby odstúpil sám. „Ani vaši vlastní kolegovia vás nechcú.“

19:18 „Po zaužívaných symboloch tu máme nový symbol. Matovičovu matku. Páni poslanci, dostali sme o euro viac, zložme sa Matovičovej matke na bonboniéru, keď sa zas bude musieť obetovať za Igora a cestovať niekoľko sto kilometrov,“ povedal Ľuboš Blaha zo Smeru.

Robert Fico
Zobraziť galériu (41)
 (Zdroj: SITA/Dana Černáková)

19:16 „Vy hovoríte, že nás nechcete zdržiavať, tak prečo to robíte? Zdržiavate nás už od marca 2016,“ povedal Galko. 

19:12 Matovič reaguje na Kaliňákov prejav. Ten počas Matovičovej faktickej poznámky odišiel. „Keď klameš už aj v tom, či si tykáme alebo nie, to už je sila. Keď hovoríš, či si zobral milión, alebo 600-tisíc, ja stále hovorím o 600-tisícoch. Si špička, takého politika tu naozaj nemáme,“ povedal Matovič. Kaliňák sa vzápätí vrátil.

18:59 „Ale pán minister, buďte, prosím vás, ticho. Vonku sú ľudia, ktorí nás, dúfam že sledujú. Keď už nám tu Smeráci „hekli“ schôdzu, stlačte ten gombík a prihláste sa s faktickou poznámkou,“ upozornila Lucia Nicholsonová Kaliňáka a parlament. Poslanci sa do seba pustili.

18:48 „Pán Matovič, je ťažké súperiť so psychopatom. Vy ste neváhali použiť vlastnú mamu, je to nepochopiteľné,“ povedal Kaliňák. 

18:43 „Matovič dobre vie, že klame,“ hovorí Kaliňák, ktorý sa opäť prihlásil do rozpravy. Dúfa, že je to dnes poslednýkrát. „Viete pán Matovič, ani pán Fico, ani ja sme nikdy deň pred daňovou kontrolou nepreviedli majetok na bieleho koňa.“

18:41 Opäť reční Robert Kaliňák.

Robert Kaliňák
Zobraziť galériu (41)
 (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

18:36 „Pán minister Kaliňák, vy ste v absurdnom konflikte záujmov," tvrdí Natália Blahová. Kaliňák vraj vedie ministerstvo, ktoré bráni vo vyšetrení týchto káuz.. „Tak, ako generujete lži, generujete aj kauzy," hovorí.

18:33 Vystúpili aj Eugen Jurzyca, Jana Vaľová či Marian Kotleba. Ten kritizuje aj vystúpenie Ľuboša Blahu.

18:25 „Mafiáni boli chytaní za čias Dušana Lipšica, nie za vás. Za vás boli súdení. Jedna mafiánska hlava stále behá po slobode, podľa mňa to už ale dlho nebude. Tou mafiánskou hlavou ste vy sám," odkazuje Galko Kaliňákovi. Zásluhy by vraj kradnúť nemal.

Robert Kaliňák
Zobraziť galériu (41)
 (Zdroj: SITA/Dana Černáková)

18:23 „Minister vnútra odvolaný nebude, keby ste chceli vedieť. Keby vás to náhodou prekvapilo. Táto schôdza je dobrá len na to, že to utužuje vzťahy v našom poslaneckom klube. Jediný, kto utrpel ranu, je Rajtár," povedal so smiechom Dušan Jarjabek

18:21 Ján Marosz (OĽaNO) pripomína slová Roberta Fica, že úspešnosť polície sa nemeria podľa objasnenosti trestných činov, ale dôvery občanov. Lucia Nicholsonová zvýšila hlas na Janu Vaľovú zo Smeru, aby neskákala do reči.

18:20 Problém v polícii je vo vedení, tvrdí poslankyňa Zemanová. Kaliňákovi odkazuje, nech odstúpi sám, ako je to v moderných demokraciách bežné.

18:17 Matovič Kaliňákovi opäť nakladal, Blaha nazval Borisa Kollára mafiánom. Hovorí o pokroku, mafiáni sú vraj v oblekoch v parlamente, opäť sa oprel aj do prezidenta Andreja Kisku. „Čisté zúfalstvo opozície," hovorí o tomto odvolávaní.

Robert Kaliňák, Béla Bugár
Zobraziť galériu (41)
 (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

18:12 Na vystúpenie Kaliňáka nasleduje 15 faktických poznámok. Lucia Nicholsonová zvyšuje hlas. Ako prvý ide Igor Matovič.

18:03 Zároveň poslanci komentovali ich vystúpenia faktickými poznámkami. Do rozpravy je písomne prihlásených osem poslancov, zákonodarcovia sa môžu ešte prihlásiť ústne.

18:00 Mimoriadna schôdza o vyslovení nedôvery Kaliňákovi trvá už štyri hodiny, prihlásení poslanci však zatiaľ nevystúpili. S prejavom na schôdzi zatiaľ vystúpil iba predkladateľ návrhu Jozef Rajtár, následne premiér Robert Fico, minister Kaliňák, potom znova Rajtár a znovu Kaliňák.

17:54 Kaliňák obhajuje prácu polície, kritizuje Jozefa Rajtára a jeho asistenta. Pustil sa aj do Ľubomíra Galka. „Pán Galko, však nevykrikujte, ja viem, že to máte vo zvyku. Veď budete vystupovať," upozornil Bugár Galka, ktorý skočil Kaliňákovi do reči.

Robert Kaliňák
Zobraziť galériu (41)
 (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

17:48 Martin Nemky zo Smeru sumarizoval kauzy opozície, za ním nasleduje opäť odvolávaný minister Kaliňák.

17:47 Zsolt Simon a Anna Zemanová skritizovali Roberta Fica a jeho vládu.

17:44 Martin Glváč spomína vládu Ivety Radičovej a spájanie RTVS. Kričí, že si posvietia na opozíciu. Poslanec Goga rozosmieva svojou poznámkou na Natáliu Blahovú, ktorá mala vyplaziť jazyk Ľubošovi Blahovi.

17:39 "Vy sa tu hrdíte tým, že ste nezneužili tajné služby či neovplyvňovali televíziu? Vy si myslíte, že vám bude niekto ďakovať, že dodržiavate Ústavu a zákony? Ľudia vonku vás počúvajú a dochádza im trpezlivosť, generujete jednu krízu za druhou. Choďte do zabudnutia jeden za druhým a hneď," povedala v rozprave Natália Blahová.

17:35 V rozprave vystúpil aj Igor Matovič, ktorý označil Bugára za daňového podvodníka. "Keďže ste použili moje meno, musím reagovať. Vy ostanete daňovým podvodníkom," povedal Bugár. 

Robert Fico
Zobraziť galériu (41)
 (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

17:24 "Prosím aj pána prezidenta. Nemôže odpovedať tak, že len odpútaval pozornosť od odvolávania Roberta Kaliňáka. Nemôžem ja porovnávať to, čo ste tu vytiahli vy za celý čas a to, čo my sme našli na vás za pol hodinu," povedal opäť na adresu opozície. 

17:21 "Za tri dni sme rozbili na základe financovania ich strany celú SDKÚ," povedal Fico. "Dámy a páni, my na vás nemáme čas," osočil sa na opozíciu a opäť vytiahol kauzu okolo Matoviča a jeho daňových podvodov.

17:20 Fico povedal, že mu chýba Dzurinda aj Mikloš. "Čo by som dal dnes za to, keby tu sedeli normálne, štandardné strany, ktoré s nami vedeli normálne rozprávať."

17:17 "Potom tu máme pána Matoviča, ktorý sa predo mňa predstaví mysliac si, že snáď odpadnem," povedal Fico. Matovič sa vtom postavil zo svojho miesta a opäť sa postavil pred Fica.

17:15 "Vy ma nevyrušíte, len rušíte ostatných, keď hovorím ja," osočil sa Fico na Natláliu Blahovú, ktorá mu zasiahla do rozpravy.

17:11 Fico ešte raz upozorňuje na to, že Galko dal odpočúvať novinárov. Medzitým do siene došiel  Igor Matovič, ktorý by mal ešte v rozprave vystúpiť.

Robert Fico
Zobraziť galériu (41)
 (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

17:10 "Nikdy sme nesiahali na charakter verejnoprávnej televízie, neurobili sme nič voči ostatným ústavným orgánom. Nikdy sme nezneužili tajnú službu," Fico garantoval, že počas jeho postavenia nikdy nedôjde k zneužitiu demokracie. 

17:05 Do rozpravy sa opäť prihlásil aj Robert Fico, ktorý uviedol, že on a jeho poslanci sa pripravujú na zajtrajšiu schôdzu v Revúcej. "Najviac ma pobavila poznámka, že Kaliňák brátni Rajtárovi v ceste za lepším Slovenskom."

16:56 Do miestnosti sa vrátil Robert Kaliňák aj Robert Fico.

16:49 Podľa Erika Tomáša nie je dôvod, aby sa Rajtár bál mimoriadnej schôdze o jeho odvolávaní. "Vy ste sa v podstate odvolali svojím prejavom sám. Je mi vás ľúto."

16:46 "Prečo sa neopýtate svojich kolegov, pána Maďariča a pani Žitňanskej, ktorí verejne vyhlásili, že by na vašom mieste odstúpili?" položil otázku Kaliňákovi. Ten potom odišiel.

VIDEO Opozícia neuspela, Kaliňák
Zobraziť galériu (41)
 (Zdroj: Foto: SITA/Diana Černáková)

16:29 Kaliňák si počas faktických poznámok sadol medzi členov strany Smer.

16:09 "Som veľmi rád, že pán minister pripomenul, že SaSka je vlastne akciovka Kočnera. Ďakujem, že upozornil aj na titul, nevedel som, že nemá školu," povedal Blaha a poukázal na troch "podvodníčkov". Spomenul Matoviča aj Bašternáka. "A tretím je popradský podvodníček Andrej K."

16:05 "Pravda je taká, že zavádzate a klamete vy," povedal Richard Vašečka.

Začalo sa odvolávanie Roberta
Zobraziť galériu (41)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

16:00 "Opozícia sa svojimi neustálymi útokmi snaží zakryť vlastnú neodbornosť a vlastné zlyhania. K faktom sme sa nedostali, ale to nevadí, lebo ich vlastné zlyhania je ťažké prekryť," ukončil Kaliňák svoj prejav za búrlivého potlesku strany Smer.

15:52 Za vlády Ivety Radičovej prišla prvá vratka v kauze Bašternák v roku 2011, uviedol Kaliňák. "Prečo ste to vtedy nevyšetrovali?" Apeloval aj nato, že opozícia podľa neho môže všetko, pretože uplatňuje selektívnu spravodlivosť. "Vás nehnevá to, že nedošlo k spravodlivosti, vás hnevá to, že ste nevyhrali voľby."

15:48 "Pán Galko, ja sa vás nebojím, už ste sa mi vyhrážali dosť. Jediné, čo máte, sú nadávky a osočovanie, lebo fakty nemáte," dodal s tým, že už viac nebude strácať čas.

Robert Kaliňák počas jeho
Zobraziť galériu (41)
 (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

15:47 Čašník doniesol Kaliňákovi počas rozpravy spolu s nápojom list na podnose.

15:43 Kaliňák sa ďalej obúva do Rajtára, strany SaS a ich pochybných spôsobov. "Vždy hovoríte, že všetci kradnú a klamú."

15:39 Kaliňákovo vystúpenie už trvá vyše hodinu. 

15:28 Poslanci Smeru sa počas Kaliňákovho prejavu náramne bavia. Ten si zacitoval aj výrok z filmu Fantozzi. SaSka podľa neho znásilnila ústavu tak, ako nikto predtým. 

Robert Kaliňák
Zobraziť galériu (41)
 (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

15:24 "Oproti vám je Bašternák amatér," povedal Kaliňák na adresu toho, že Rajtár podpísal pohľadávku za 4 a pol milióna eur na 18-tisíc.

15:17 Kaliňák trvá na tom, že hodnota podielu firmy B.A. Haus, ktorú od Bašternáka kúpil, bola 8-tisíc eur. Firma pritom vlastní nehnuteľnosti v ďaleko vyššej hodnote. Zvyšných 422-tisíc Kaliňák zaplatil tak, že odkúpil od Bašternáka pôžičku, ktorú voči vlastnej firme mal. "Musím sa priznať, že aj ja som niečo zanedbal, predovšetkým vaše dve prvé schôdze. Dnes mi to niektorí novinári vyčítajú, že som mal lepšie komunikovať."

15:14 Podľa Kaliňáka SaSka obrala Bratislavčanov o 20 miliónov. "Evidujete niekoho, kto by štátny majetok predal svojej vlastnej firme a potom ho speňažil?" spýtal sa Kaliňák na adresu toho, že kým SaSka to spravila, nikto zo žiadnej inej strany to neurobil. Vytiahol aj kauzu Liberálny dom. "Viete, my pokute ÚVO neujdeme."

15:09 "To, že som s pánom Bašternákom partner, je klamstvo, ale vy ste mali tiež partnera. Pána Kočnera. Opýtajte sa pána Sulíka, čo hovoril vtedy. Vy ste za rok a pol urobili toľko zla, že my to ani za 50 rokov nedobehneme," Rajtár sa nad Kaliňákovými obvineniami zasmial.

Robert Fico a Jozef
Zobraziť galériu (41)
 (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

14:58 "Rovnako klame a nepretržite klame v tom, čo som hovoril o Bašternákovi. Odpovedal som áno, poznáme sa, ale nestretávame sa. Opakujem. Nikdy som od Bašternáka žiadne peniaze neprijal," zopakoval svoje tvrdenia Kaliňák s tým, že si za svojimi vyhláseniami stojí.

14:55 "V návrhu, ktorý ste predstavili, ste sa dopustili celkom 17-ich lží. Aby ste mohli niečo vytiahnuť na ministerstvo, potrebujete nutne niečo sfalšovať, lebo nemáte pravdivé informácie. Sfalšovali ste zápisnicu a teraz aj môj účet," povedal Kaliňák.

VIDEO Opozícia neuspela, Kaliňák
Zobraziť galériu (41)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

14:53 Minister vnútra sa vraj pozrel aj na podnikanie poslanca Rajtára. "Buď iba predstieral, že podniká a kryl svoju nezamestnanosť, alebo klamal. Je dôležité povedať, že pán Rajtár je zbabelec, pretože svojho asistenta na tento čin naviedol." 

14:51 Kaliňákov prejav sa zvrhol na útok na Jozefa Rajtára.

14:48 "Vy vlastne ten titul ani nemáte, pán Rajtár si totiž len píše taký titul. Táto škola sa špecializuje na dištančné vzdelávanie," uviedol Kaliňák s tým, že podľa neho vlastne Rajtár ani nemá vysokú školu, iba sa "tak tvári".

VIDEO Opozícia neuspela, Kaliňák
Zobraziť galériu (41)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

14:44 "Sedia tu ľudia, ktorí používajú lož ako svoju pracovnú metódu. Niekedy je to nevedomosť, nevzdelanosť. To je aj dôvod, prečo tu sedí Rajtár. Je to zbabelec a podvodník. Vždy som uvažoval, ako je možné, že človek, ktorý sa na svojom profile a profile SaS, ktorý vyštudoval ekonomický manažment, môže spraviť také fatálne chyby," povedal Kaliňák.

14:41 So svojím prejavom vystúpi Robert Kaliňák. "Dlho som rozmýšľal, prečo taká poľovačka," začal Kaliňák.

VIDEO Opozícia neuspela, Kaliňák
Zobraziť galériu (41)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

14:35 Ondrej Dostál sa obul do Fica, ktorý chodil vraj piť kolu do bytu aktéra z kauzy Gorila. Jana Cigániková ešte predtým položla Ficovi počas rozpravy na stolík fľašu koly. "Nechajte ju tak, mala svoj deň," povedal na tento jej čin Béla Bugár.

14:32 Mazurek z ĽSNS stopercentne súhlasí s Rajtárom ohľadom Kaliňáka, no aj OĽaNO a Sme rodina patria do jedného vreca so Smerom, pretože uplatňujú selektívnu spravodlivosť. 

14:30 "Pani Rajtárová, buďte konečne chlap," povedal Martin Nemky zo Smeru.

14:29 "Pán poslanec Rajtár, váš poslanec spáchal trestný čin. To nespochybňuje nikto. Som presvedčený, že ste ho naviedli na trestný čin vy. Je zbabelé, že sa k tomu nehlásite. A na adresu mafiánskeho štátu... Kto raňajkoval s Kočnerom?" zapojil sa do rozpravy Erik Tomáš.

Koaliční lídri
Zobraziť galériu (41)
 (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

14:26 "Fico nabádal svojich poslancov, aby sa štúrali v živote tých opozičných dovtedy, kým niečo nenájdu. A vraj toto nie je mafiánsky štát," napísala Natália Blahová na Facebooku.

14:25 "Predseda vlády nemá právo moralizovať, poúčať a kádrovať poslancov. My máme právo kedykoľvek predvolať ministra a navrhnúť vyslovenie nedôvery. Pán premiér nemá právo hovoriť, kto môže hovoriť a kto nie," povedal Vašečka. 

Robert Kaliňák
Zobraziť galériu (41)
 (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

14:19 Nasleduje 14 faktických poznámok. Ako prvý vystúpil Ľuboš Blaha, ktorý nechápe výber Rajtára ako reprezentanta opozície. "Nepoznám nič nedôstojnejšie, ako zneužiť vlastnú matku na daňové podvody. Nepoznám nič nedôstojnejšie ako Galko, tam netreba nič dodávať," povedal Blaha.

14:16 "Na prokuratúre sú podľa Rajtára čierne ovce, ktoré si dovoľujú robiť to, čo vo vyspelom štáte by nemohli. Nepochybujem, že Kaliňák spravil aj dobré veci," povedal Rajtár, na čo zatlieskal Erik Tomáš.

14:14 "Existuje biblické 'kto ste bez viny, hoďte kameňom'," vyhlásil Fico s tým, že medzi predkladateľmi návrhu na vyslovenie nedôvery Kaliňákovi patrí napríklad poslanec Ľubomír Galko, ktorý ako minister obrany odpočúval novinárov a aj vlastné sekretárky. Rajtárovi zase pripomenul obvinenie voči jeho asistentovi Filipovi Rybaničovi. Pri Igorovi Matovičovi poukázal na vyšetrovanie jeho daňových záležitostí.

14:13 Fico sa obul aj do Kisku, ktorému zaslal list kvôli súkromným letom. Jeho prejav skončil, nasledujú ďalší politici so svojimi pripomienkami. Na Ficov prejav momentálne reaguje Rajtár.

VIDEO Opozícia neuspela, Kaliňák
Zobraziť galériu (41)

14:09 Fico sa pustil aj do Borisa Kollára. "Máme tu fotografie, ktoré potvrdzujú veľmi veľkú blízkosť s mafiánskym prostredím. Vy budete poúčať a moralizovať. Má niekto moje záznamy, ktoré NBÚ potvrdilo ako pravé? Kde by sa potvrdilo obchodovanie s drogami. Odmietam, aby takíto ľudia podpisovali návrhy na odvolanie ministra vnútra."

14:05 Matovič dramaticky nakráčal do miestnosti, postavil sa pred Fica, postál pár sekúnd a odišiel z miestnosti.

VIDEO Opozícia neuspela, Kaliňák
Zobraziť galériu (41)

14:03 Fico obviňuje, že Rajtárov asistent neoprávnene pozeral účty, preto nemá právo nikoho obviňovať.

14:01 Strhla sa búrlivá diskusia. "Akože no a kde ste, v krčme, pán poslanec Baránik?" upozornil poslancov Bugár.

13:57 "Poopravovali sme hasičské stanice, zbrojnice, nakúpili sme obrovský počet techniky.  Dámy a páni, kladiem si otázku, prečo je taká posadnutosť Robertom Kaliňákom. Cítim posadnutosť u protivládnych médií, u opozície, ale aj u prezidenta. Mám taký pocit, že nemáte čo ponúknuť. Sledujem vaše iniciatívy. Môžete niečo povedať na nezamestnanosť, rozbité verejné financie (deficit 0,8 percenta), môžete niečo povedať? Nemôžete, preto hovoríte o mafiánskom štáte. Neviete hovoriť na poli sociálneho štátu,“ hovorí Robert Fico horlivo na obranu Kaliňáka.

Robert Fico
Zobraziť galériu (41)
 (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

13:55 Fico je presvedčený, že to, čo robí ministerstvo vnútra, prispelo k tomu, že klesla korupcia na Slovensku. Spomenul aj vytvorenie 53 klientskych centier, ktoré označil za pomoc ľuďom. 

13:46 "By ste sa pokakali z toho, keby ste mali riadiť takúto mašinériu policajtov a ostatných zamestnancov. Pod ministrom vnútra pracuje 51-tisíc ľudí, vy ste v živote nevideli takúto masu pokope." povedal Fico s tým, že Robert Kaliňák patrí medzi najschopnejších ministrov, akých za svoju politickú kariéru stretol. Na to sa ozval potlesk zo strany Smeru.

13:45 Fico tvrdí, že obvinenia, ktoré prezentoval Rajtár, nie sú pravdivé. "Vy nemáte šajn, ako môže byť špeciálny prokurátor obvinený. Je to hlúposť. Vy ste zdegradovali celé svoje vystúpenie. Prosím, naštudujte si elementárne pravidlá trestného konania," uviedol na adresu Rajtárovho prejavu.

13:42 K slovu sa dostal Robert Fico. "Prijali sme uznesenie, na základe ktorého nesúhlasíme s návrhom poslancov na vyslovenie nedôvery ministrovi Kaliňákovi," začal premiér. Podľa neho sa vždy na konci dňa ukáže, že tvrdenia opozície nie sú pravdivé.

VIDEO Opozícia neuspela, Kaliňák
Zobraziť galériu (41)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

13:38 Fico si prisadol ku Kaliňákovi na "krátku poradu". 

13:36 K slovu sa dostal Peter Šuca. Informuje o rozhodnutí výboru pre bezpečnosť.

VIDEO Opozícia neuspela, Kaliňák
Zobraziť galériu (41)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

13:35 "Robert Kaliňák sklamal ako minister vnútra, ako čestný politik a ako verejný činiteľ." Rajtár ukončil svoj prejav za veľkého potlesku.

13:31 Na mimoriadnu schôdzu dorazil Robert Fico.

VIDEO Opozícia neuspela, Kaliňák
Zobraziť galériu (41)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

13:30 "Našťastie, generálna prokuratúra nechcela akceptovať, že skutok sa nestal. Skúmanie prípadu B.A. Haus bude zrejme ukončené v decembri. Ide o legalizáciu trestnej činnosti a prijímania úplatku," pokračuje Rajtár. Podľa neho sa odvolaním Kaliňáka hlasuje za prosperujúci štát.

13:21 Ján Richter sa počas Rajtárovho prejavu baví s Petrom Pellegrinim.

13:17 "Ladislav Bašternák má smolu v tom, že na jeho prípad sa sa účinná ľútosť nevzťahuje," povedal Rajtár. 

Ján Rajtár
Zobraziť galériu (41)
Ján Rajtár  (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

13:11 "Nedôveryhodnosť ministra ohrozuje dôveryhodnosť vlády. Má byť Robert Kaliňák ministrom, alebo nie?" povedal Rajtár. Zopakoval, že Kaliňák potvrdil, že od Bašternáka neprijal žiadne peniaze. "Robert Kaliňák verejne oklamal celý národ. Až neskôr začali vychádzať konkrétne fakty."

13:08 Návrh je odsúhlasený. Mimoriadna schôdza sa začala. Začal sa prejav Jozefa Rajtára. Začal s dôvodmi, prečo Kaliňáka odvolávajú. "Cieľom je, aby sme sa mohli pohnúť dopredu."

Začalo sa odvolávanie Roberta
Zobraziť galériu (41)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

13:06 Béla Bugár otvoril mimoriadnu schôdzu. Prítomných je 122 poslancov.

Začalo sa odvolávanie Roberta
Zobraziť galériu (41)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

13:05 Na mimoriadnu schôdzu už dorazil aj minister vnútra Robert Kaliňák.

13:02 Politici sa pomaly zhromažďujú v sále.

O 11-tej sa stretla koalícia na mimoriadnom rokovaní vlády, ktorého predmetom je práve návrh poslancov NR SR na vyslovenie nedôvery Kaliňákovi. Mimoriadne rokovanie trvalo zhruba päť minút. Dnes o 13-tej bude prerušená schôdza a nasledovať bude mimoriadna schôdza, na ktorej sa poslanci pokúsia o vyslovenie nedôvery ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi. Opozícia sa bude pokúšať odvolať Kaliňáka po tretíkrát. Dôvodom sú opäť pochybenia v tendroch a kauza Bašternák. Kaliňák reagoval na odvolávanie aj na Facebooku. "Každý politik, ktorý už ministrom bol, by vám potvrdil, že to nie je príjemné."

VIDEO Opozícia neuspela, Kaliňák
Zobraziť galériu (41)
 (Zdroj: Facebook/Robert Kaliňák)

Drucker o Kaliňákovi

Novinári zastihli aj ministra zdravotníctva Tomáša Druckera. „Ja mám s pánom Kaliňákom pozitívne skúsenosti. Vždy konal v mnohých záležitostiach, aj keď som nebol ministrom, keď som ho o niečo požiadal, vecne a odborne,“ povedal Drucker.

Minister sa zároveň vyjadril aj ku kauze Bašternák. „Ja som dostal všetky informácie predovšetkým z médií a nechcem sa vracať k obhajovaniu tejto časti. Je to vec, ktorú si musí obhájiť.“   

Tomáš Drucker

Vláda s návrhom na odvolanie nesúhlasí

Vláda nesúhlasí s návrhom na vyslovenie nedôvery ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi. Kabinet svoju pozíciu odsúhlasil dnes na mimoriadnom zasadnutí vlády. Výbor pre obranu a bezpečnosť návrh zamietol, Kaliňáka podporil poslanec Smeru Peter Šuca, poslanec SNS Anton Hrnko aj poslanci Mosta-Híd Gábor Gál a Andrej Hrnčiar sa zdržali. 

Ako sa píše vo vládou schválenom materiáli, vláda vníma návrh poslancov NR SR na vyslovenie nedôvery ako „vytĺkanie politického kapitálu, pričom na konci dňa sa vždy ukáže, že informácie podané opozíciou sú nepravdivé“. Podľa materiálu Kaliňák všetky náležitosti kauzy Bašternák už vysvetlil. Takisto podľa vlády ministerstvo vysvetlilo aj informácie o projektoch, za ktoré ministerstvo dostalo podľa opozície pokuty, podľa ministerstva však išlo o korekcie. Vláda odmieta pochybenia aj v prípade verejných obstarávaní Nemocnice sv. Michala a Klientskeho centra v Bratislave.

Malý, ale významný signál

Ľubomír Galko na svojom Facebooku avizoval prvý signál. "Proti odvolaniu Kaliňáka už hlasovali len dvaja smeráci. Poslanci Mosta a SNS sa zdržali. Malý, ale významný signál. O 13:00 ideme v pléne na to," uviedol s tým, že návrh odvolávania uvedie za opozíciu Jozef Rajtár. Opozícia v piatok podala podpisy do Národnej rady SR na zvolanie mimoriadnej schôdze na odvolanie ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD). Poslanec NR SR za SaS Jozef Rajtár povedal na piatkovej tlačovej besede, že približne 40 podpisov na zvolanie mimoriadnej schôdze vyzbierali za strany SaS, OĽaNO a Sme rodina.

Dodal, že k žiadosti na zvolanie schôdze prikladajú šesť strán, na ktorých odôvodňujú vyslovenie nedôvery ministrovi. "Ak ho necháme na svojom mieste do konca volebného obdobia, je to na encyklopédiu. Bašternák, obchodovanie B.A. Haus, korekcie 25,7 milióna eur, čo musí ministerstvo vracať naspäť, lebo tendre na projekty boli pochybné," uviedol.

Kaliňák nevie vysvetliť pôvod majetku

Druhou stránkou, prečo ho chcú odvolávať, je, že Kaliňák nevie vysvetliť pôvod svojho majetku. "Výbor NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií by mal toto prešetriť. Znova dávam podanie. Má toľko majetku, že sám nevie, koľko ho má. Má tri byty a podľa majetkového priznania má iba dva. Nechce vysvetliť svoje príjmy. Koaliční poslanci na výbore ministra kryli a nechceli preskúmať, odkiaľ má svoje príjmy. Vyzývam poslancov výboru, aby konali," dodal Rajtár.

Poslanec Gábor Grendel podotkol, že Kaliňák je najčastejšie odvolávaný minister Ficových vlád. Podľa neho už aj samotní podpredsedovia Smeru tlačili na to, aby odstúpil z funkcie. Na aktuálnej schôdzi NR SR koaliční poslanci ukázali pri hlasovaní o skrátenom legislatívnom konaní o zmrazovaní platov, že nie sú stádo, dodal Grendel. "Takže aj týmto návrhom im chceme dať možnosť, aby sa slobodne prejavili a zahlasovali za odvolanie ministra Kaliňáka," povedal. Poslanec za Sme rodina Milan Krajniak vyhlásil, že politici by mali pomáhať ľuďom a nie kšeftovať. V novembri vyzýval Kaliňáka, aby sa vzdal funkcie ministra.

Kaliňákove kauzy

Podpredsedníčka parlamentu za SaS Lucia Ďuriš Nicholsonová pripomenula aj kauzu Kovošrot z roku 2000, kauzu Hedviga, výbušninu v Írsku, kauzu streľba na študentov z roku 2013, kauzu DPH Chovanec a spol., kauzu Bašternák a kauzu Kočner. Aj toto sú podľa nej dôvody, pre ktoré by mal Kaliňák ako minister skončiť.

Rezort vnútra reagoval, že dostal za obstarávania pokuty od Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) len za dva tendre, a to tie, ktoré realizoval rezort pod vedením súčasnej opozície. "Jedna pokuta sa týkala predražených fabií a druhá toho, že neodovzdali dokumentáciu ÚVO. Žiadne iné pokuty MV od ÚVO počas pôsobenia Roberta Kaliňáka na poste ministra vnútra za obstarávanie nedostalo," vyhlásilo ministerstvo.

Ako sa píše v stanovisku, rezort vnútra od ÚVO počas pôsobenia Roberta Kaliňáka na poste ministra vnútra pokuty za obstarávanie nedostal. "Korekcie, teda zvýšenú spoluúčasť z operačných programov rezort dostal aj za verejné obstarávania, ktoré sa realizovali za Daniela Lipšica. Aj napriek tomu, že ich opozícia bombasticky na svojej tlačovej besede spred niekoľkých dní, zrejme nechtiac, prezentovala vo svojej tabuľke, v podaní na odvolanie zrazu chýbajú. A to svedčí o farizejstve tých, ktorí takýto zúfalý návrh podávajú. Na miesto toho, aby opoziční politici predkladali návrhy, ktoré by mohli pomôcť v zlepšení života a bezpečnosti občanov, tak len politikárčia a pokračujú v hrubom zavádzaní spoločnosti a šírení klamstiev," reaguje ministerstvo.

Viac o téme: Mimoriadna schôdzaRobert FicoRobert KaliňákIgor MatovičBéla Bugár
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu