Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Náhly zvrat! Ďalšia koaličná kríza údajne skončila: Ešte v sobotu to vyzeralo na pád vlády

Predseda SNS Andrej Danko, premiér Robert Fico (SMER-SD) a predseda Most-Híd Béla Bugár
Predseda SNS Andrej Danko, premiér Robert Fico (SMER-SD) a predseda Most-Híd Béla Bugár (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

BRATISLAVA - Vyzerá to tak, že ďalšia vládna kríza je zažehnaná. Vládny trojlístok sa nakoniec dohodol. Platy sa zmrazovať nebudú. Poslanci si namiesto pôvodnej sumy majú platy zvýšiť len o symbolické euro. Hovorkyňa Mostu-Híd informáciu pre Topky potvrdila. Oficiálne sa k situácii okolo zmrazovania platov majú lídri koaličných strán vyjadriť zajtra.

Vláda sa tak dohodla po nedeľnom rokovaní koaličnej rady. Symbolickým navýšením tak obídu hrozbu premiéra Roberta Fica, ktorý chcel spojiť hlasovanie o zmrazení platov s hlasovaním o dôvere vlády. Informáciu priniesol Denník N. Presný postup v prípade zvyšovania platov by mali koaličné strany oznámiť v utorok po spoločnom rokovaní vládnych poslaneckých klubov. 

Podľa denníka sa to má zrejme urobiť cez pozmeňovací návrh k zákonu o dani z príjmu. Hlasovanie o zmrazení platov by nemalo byť spojené s hlasovaním o dôvere vlády. Zároveň sa koaličné strany dohodli, že už na januárovej schôdzi sa začnú zaoberať novým zákonom o platoch ústavných činiteľov tak, aby platil od 1. júla.

Most-Híd potvrdil, že platy sa zmrazovať nebudú

Informáciu o tom, že strany vládnej koalície sa dohodli a platy sa zmrazovať nebudú, pre Topky potvrdila aj hovorkyňa strany Most-Híd Klára Debnárová. "Áno, vaše informácie môžem potvrdiť." Riaditeľka kancelárie predsedu SNS Zuzana Škopcová zatiaľ potvrdila zajtrajšie rokovanie koalície. "Zajtra bude rokovanie, hľadáme spôsob, aby platy nerástli nesystémovo."

Informáciu potvrdila aj hovorkyňa predsedu vlády SR Beatrice Szabóová. "Môžeme potvrdiť, že koaliční lídri sa dohodli na platoch ústavných činiteľov. O detailoch dohody chcú najprv informovať poslancov na zajtrajšom spoločnom zasadnutí koaličných klubov a potom ich predstavia verejnosti."


MIMORIADNY ONLINE V Parlamente to vrie pre platy! Fico riskuje pád vlády, Bugár pripúšťa koniec


Koalícia zároveň zajtra neumožní hlasovať o Matovičovom návrhu na zmrazenie platov. Ten po republikovej rade na adresu Bugára povedal, že sa opäť preukázal jeho "charakter", ktorý tentoraz robí všetko pre to, aby poslanci mali dramaticky zvýšené platy. "Vyzývam Roberta Fica (Smer-SD), aby stál za svojím verejným prísľubom, že v prípade, ak platy poslancov nebudú zmrazené, spojí návrh na zmrazenie s hlasovaním o dôvere vláde," podotkol Matovič.

Špekulácie o páde vlády

Po Ficovom vyhlásení mnohí špekulovali o tom, či môže súčasná vláda padnúť. Jediný, kto pád pripustil, bol líder Mosta Béla Bugár. "Ja neviem, či sa dajú presvedčiť všetci poslanci, môže padnúť vláda," vyhlásil minulý týždeň v stredu Bugár s tým, že pochybuje, či platy stoja za takýto risk. Andrej Danko vyzval premiéra k rozvahe a povedal, že je potrebné upokojiť emócie. Fico iniciovaním spojeného hlasovania nahneval poslancov Mosta aj SNS.

Most v sobotu odmietol hlasovať za zmrazovanie

V sobotu na republikovej rade strana Most-Híd pritom vyhlásila, že za zmrazovanie platov ústavných činiteľov nezahlasuje. Strana ďalej uviedla, že je presvedčená, že nastal čas prijať systémové riešenie, ktoré bude pokrývať platy nielen ústavných činiteľov, ale aj manažérov v štátnych podnikoch. Po Republikovej rade Mosta-Híd v Šamoríne to vyhlásil predseda strany Béla Bugár. "Momentálne sa nejedná o zmrazovanie platov, ale o princíp. Nikto nemôže prikázať parlamentu: buď toto urobíte, alebo to spojím s hlasovaním o dôvere vláde."

Most-Híd nezahlasuje za zmrazovanie platov

Jankovská kandidovať nebude

Ďalším problémom v koalícii bola aj nominácia Moniky Jankovskej do Súdnej rady. Nesúhlasila s ňou ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská. Jankovská nakoniec na tento post kandidovať nebude, zvažuje aj odchod z postu štátnej tajomníčky. 

Poslanci Národnej rady SR v utorok hlasovaním rozhodli, že nebudú na tejto schôdzi rokovať v skrátenom legislatívnom konaní o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov. Pred hlasovaním zasadalo poslanecké grémium i koaličné poslanecké kluby, pretože opozícia so skráteným legislatívnym konaním nesúhlasila. Skrátené legislatívne konanie nepodporili napokon ani všetci koaliční poslanci. Za skrátené konanie nehlasovali viacerí poslanci za Smer. Niektorí boli proti, niektorí sa zdržali hlasovania alebo nehlasovali.

Viac o téme: RobertFicoBéla BugárAndrej DankoZmrazovanie platov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu