Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Slabinou informačnej kampane o EÚ a NATO je Danko s Ficom, znie z SaS

Tímlíderka SaS Lucia Ďuriš Nicholsonová a predseda strany Richard Sulík
Tímlíderka SaS Lucia Ďuriš Nicholsonová a predseda strany Richard Sulík (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Kampaň ministerstva zahraničných vecí, ktorá má význam členstva Slovenska v EÚ a NATO zasadiť do reálnych súvislostí a zvýšiť imunitu občanov pred šírením lživej propagandy, má podľa opozičnej strany Sloboda a Solidarita vážnu slabinu.

„Volá sa predseda vlády Robert Fico a predseda parlamentu Andrej Danko. Sú to oni, ktorí bagatelizujú anexiu Krymu, z nich vyplývajúce sankcie voči Rusku; sú to oni, pre ktorých je Európska únia a Severoatlantická aliancia len zdrojom peňazí, na ktorých cudzopasia klienti Smeru-SD a SNS,“ uviedol predseda SaS Richard Sulík. Stanovisko SaS poskytla hovorkyňa strany Katarína Svrčeková.

„Robert Fico a Andrej Danko nie sú prozápadní politici. Mentálne sú obrátení na východ, sú zahľadení do politickej kultúry, ktorá má bližšie k autokracii ako k liberálnej demokracii,“ doplnila slová predsedu strany podpredsedníčka NR SR Lucia Ďuriš Nicholsonová. Občania, ktorí sú potenciálnymi adresátmi osvetovej kampane ministerstva zahraničných vecí, budú podľa liberálov dostávať dva protichodné signály. Pozitívny účinok kampane je tak limitovaný postojmi a gestikuláciou predsedu vlády a predsedu parlamentu, tvrdí SaS.

„Navrhujeme ministerstvu zahraničných vecí, aby špeciálne školenie o geopolitickej realite Slovenska, o hodnotách demokracie a slobody poskytlo aj obom menovaným ústavným činiteľom a vysvetľovaciu kampaň spustilo až po jeho úspešnom absolvovaní. Tým by sa mohla zvýšiť účinnosť peňazí vynaložených na osvetu pre občanov,“ uzavrel podpredseda SaS Ľubomír Galko.

Ministerstvo zahraničných vecí vo štvrtok informovalo, že spúšťa informačnú kampaň o členstve Slovenska v Severoatlantickej aliancii (NATO) a Európskej únii (EÚ). Podľa štátneho tajomníka rezortu diplomacie Ivana Korčoka sa chcú zamerať hlavne na mladú generáciu, keďže tá nezažila, respektíve si nepamätá, ako sa žilo na Slovensku pred tým, ako sme sa stali členmi oboch organizácií. Budú preto robiť diskusie v stredných školách, ale aj odborné školenia pre učiteľov.

Ministerstvo už s diskusiami o EÚ tento rok začalo, zástupcovia vlády aj parlamentu diskutovali na vysokých školách v Banskej Bystrici, Košiciach, Nitre a v Trnave. Na ministerstve okrem toho zriadili aj oddelenie strategickej komunikácie. Slovensko je takisto jednou z piatich krajín, ktorá sa zapojila do iniciatívy My Sme NATO (WeAreNATO).

Ambíciou ministerstva podľa štátneho tajomníka rezortu zahraničia Ivana Korčoka nie je, aby všetci na Slovensku milovali NATO, ale aby vedeli, že neexistuje žiadna iná lepšia a lacnejšia bezpečnostná a obranná poistka, ako je členstvo v Aliancii. "Aby sme neboli v tak citlivej otázke, akou je anexia Krymu, ktorú SR pochopiteľne odmieta, svedkami rôznych legiend, ktoré porovnávajú anexiu Krymu s tým, čo sa udialo v Kosove,“ vysvetlil Korčok.

Viac o téme: Informačná kampaňRobert FicoSaSAndrej Danko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu