Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

DEŇ po tom, ako platy rozhádali koalíciu! Danko prehovoril, toto je jeho plán!

Andrej Danko Zobraziť galériu (3)
Andrej Danko (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA – Predseda parlamentu Andrej Danko dnes reagoval na včerajší chaos okolo zmrazovania platov. Na grémiu sa podľa jeho slov nič nevyriešilo. Plánuje preto iniciovať stretnutie s Robertom Ficom a prezidentom Andrejom Kiskom.

Predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS) bude iniciovať stretnutie s prezidentom SR Andrejom Kiskom a premiérom Robertom Ficom (Smer-SD), na ktorom chce hovoriť o otázke platov ústavných činiteľov. Povedal to na tlačovej konferencii v parlamente.

Danko zmrazovanie platov

Oznámil tiež, že sa bude pracovať na možnosti zmrazenia platov do konca roka a zároveň na zákone, ktorý situáciu vyrieši systémovo. Danko preferuje komplexné riešenie novým zákonom. Fica vyzval k rozvahe.

Danko zmrazovanie platov 2

Treba schladiť hlavy

Otázka platov podľa Danka nie je problém, ktorý by sa nedal riešiť. Šéf parlamentu má pochopenie pre emócie, ktoré predviedli premiér Fico a predseda Mosta-Híd Béla Bugár v súvislosti s odmietnutím zmrazenia platov v zrýchlenom režime. 

Andrej Danko
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR)

Fico vyhlásil, že bude trvať na zmrazení platov, hovoril aj o možnosti spojiť hlasovanie o platoch s dôverou vláde. Podľa Bugára nie je vydieranie poslancov tá najlepšia cesta a vyzýval na rokovanie a prípravu systémového riešenia. Podľa predsedu parlamentu treba schladiť hlavy. S Ficom podľa vlastných slov hovoril a vyzval ho k rozvahe.

Andrej Danko
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR)

Premiér tiež v stredu (29. 11.) naznačil, že zmrazovanie sa ešte dá presadiť tak, aby bolo účinné od januára. A to cez pozmeňujúci návrh k niektorému zo zákonov, ktoré sú v druhom čítaní. Danko potvrdil, že je to možné. "Ale nie je to rozumná ani dôstojná cesta," myslí si predseda Národnej rady SR, ktorý preferuje komplexné riešenie cez nový zákon.

So šialenými nárastmi platov nechcem mať nič

Zároveň zdôraznil, že odmieta výrazné zvyšovanie platu ústavných činiteľov. Pokiaľ k nemu dôjde, dá peniaze na charitu. "Dištancujem sa a nechcem mať nič spoločné s takýmito šialenými nárastmi miezd," vyhlásil. Mrzí ho, že téma skĺza do nenávisti v národe. "Moja ambícia je toto šialenstvo v spoločnosti zastaviť," uviedol.

Danko zdôrazňuje potrebu prijatia komplexného riešenia. "Každé zmrazovanie platov je spochybniteľné, a preto je to nesystémové. Ja budem zastávať vytvorenie nového zákona," uviedol. Ten by sa mal podľa Danka týkať napríklad aj nominantov v štátnych podnikoch a podobne. Poukázal na anomálie v platoch napríklad pri štátnej správe, ktoré treba riešiť. Zamestnanci v štátnej správe podľa Danka často nedostávajú ani minimálnu mzdu, ktorú štát vyžaduje od súkromných podnikateľov. "Štát musí ísť príkladom," zdôraznil Danko.

Poukázal, že SNS má pripravenú právnu normu, ktorá by situáciu mohla riešiť, a chcela by ju poslať ministerstvu financií. "Tono Hrnko má riešenie," povedal s tým, že za Hrnkom stojí. Danko zároveň skritizoval opozíciu, že hovorí, ako si poslanci chcú zvýšiť platy, a pritom ani jej poslanci nehlasovali za zmrazenie platov. 

Viac o téme: ParlamentAndrej DankoZmrazovanie platov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu