Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

OĽaNO: Premiér Robert Fico nezvláda rokovania s Čínou

Robert Fico na stretnutí s čínskym premiérom Li Kche-čchiangom.
Robert Fico na stretnutí s čínskym premiérom Li Kche-čchiangom. (Zdroj: Úrad Vlády SR)

BRATISLAVA - Premiér Robert Fico (Smer-SD) nezvláda rokovania s Čínou. Tvrdí to opozičné hnutie OĽaNO, ktoré v utorok upozornilo na to, že od nástupu Fica k moci v roku 2012 dovoz z Číny stúpol a vývoz slovenských podnikov, naopak, klesol.

Výsledkom premiérových slov, že sa snaží o prehlbovanie vzťahov s Čínou, je podľa OĽaNO fakt, že namiesto ochrany záujmov slovenských podnikov sa v regióne dlhodobo darí hlavne čínskej obchodnej politike. "Od nástupu Roberta Fica k moci v roku 2012 sa čínsky vývoz na Slovensko zvýšil z 3,6 na 5,6 miliardy eur ročne, kým vývoz slovenských podnikov klesol," uviedla v tlačovej správe hnutia poslankyňa Národnej rady SR Veronika Remišová.

"Slovensko z Číny dováža päťkrát viac tovarov, ako vyváža. Namiesto rozvoja slovenských podnikateľov politika pána Fica podporuje čínske podniky. V takejto situácii by som očakávala, že premiér sa bude snažiť vyriešiť napríklad problémy slovenského oceliarskeho a chemického priemyslu, ktoré im spôsobuje nekalá konkurencia z Číny. Pán Fico ale radšej podporuje iniciatívy, ktoré zvyšujú politický vplyv Číny v Európe a podporujú rozvoj infraštruktúry, ktorej cieľom je rýchlejšia doprava stále väčšieho množstva čínskych výrobkov k nám," kritizovala Remišová.

Podľa ďalšieho poslanca NR SR za OĽaNO Eduarda Hegera by mal premiér na stretnutí 16 krajín strednej a východnej Európy a Číny radšej lobovať za to, aby primárna čínsko-európska "hodvábna" cesta viedla cez Slovensko a priniesla nárast vývozu tovaru zo Slovenska. "Je to veľká príležitosť, ktorú by sme si nemali nechať ujsť. Môže to priniesť tisícky pracovných miest," povedal Heger.

Za zlyhanie Roberta Fica a jeho vlády opozičný poslanec považuje aj to, že od júla 2016 nemá Slovensko v Pekingu ekonomického diplomata, čo bráni rozvoju obchodu smerom do Číny. "Ostatné krajiny V4 majú v Pekingu dvoch a viac ekonomických diplomatov," doplnil.

Viac o téme: Robert FicoČínaVeronika Remišová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu