Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Ministerka školstva podpísala s Čínou Memorandum o porozumení

Martina Lubyová
Martina Lubyová (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

BRATISLAVA - Ministerka školstva, vedy, výskumu a športu SR Martina Lubyová podpísala na 2. ministerskej konferencii o spolupráci v oblasti inovácií Čína + 16 krajín strednej a východnej Európy Memorandum o porozumení medzi Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR a Ministerstvom vedy a techniky Čínskej ľudovej republiky (ČĽR) o spoločnom financovaní projektov výskumu a vývoja.

Ako ďalej informovali z komunikačného odboru ministerstva školstva, dokument za čínsku stranu podpísal počas bilaterálneho rokovania viceminister Ministerstva vedy a techniky ČĽR Li Meng. Na základe neho by sa mala zintenzívniť vedecko-technická spolupráca medzi slovenskými a čínskymi organizáciami, najmä prostredníctvom podpory bilaterálnych vedecko-technických projektov vo vybraných oblastiach vedy a techniky. Výzvu na podávanie projektov plánujú začiatkom roka 2018 prostredníctvom Agentúry na podporu výskumu a vývoja.

Konferencia má ambíciu stať sa vedúcou platformou na vytvorenie spolupráce medzi inovačnými ekosystémami v Číne a 16 krajinami strednej a východnej Európy. Podporuje spoluprácu a investície do vynikajúcich výskumných a inovačných projektov s cieľom vytvoriť úspešnú výmenu nápadov, talentov, know-how a zdrojov v rámci formátu 16 + 1. Oblasťami, ktorými sa konferencia zaoberá, sú biotechnológia, zelená energia, informačné a komunikačné technológie a tiež materiálové inžinierstvo.

Formát spolupráce Číny a krajín strednej a východnej Európy odštartovalo hospodárske fórum v Budapešti ešte v júni 2011. Doteraz sa uskutočnilo päť výročných stretnutí premiérov Číny a krajín strednej a východnej Európy, a to v roku 2012 v poľskej Varšave, v roku 2013 v rumunskej Bukurešti, v roku 2014 v srbskom Belehrade, v roku 2015 v čínskom Suzhou a v roku 2016 v lotyšskej Rige. Šieste stretnutie na úrovni predsedov vlád sa koná paralelne s konferenciou v týchto dňoch v maďarskej Budapešti.

 

 

Viac o téme: ŠkolstvoČínaMartina Lubyová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu