Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Kiska: Slovenské školstvo musí prekonať ešte dlhú cestu, nutne potrebuje reformu

Andrej Kiska pri prejave v Mexiku
Andrej Kiska pri prejave v Mexiku (Zdroj: TASR/AP Photo/Eduardo Verdugo)

MONTERREY – Slovenské školstvo musí prekonať ešte dlhú cestu, reformy potrebujeme čím skôr. Uviedol to slovenský prezident Andrej Kiska po návšteve Univerzity Tech Monterrey v Mexiku.

"Keby sme mali aspoň jednu takúto školu na Slovensku, mohlo by to pomôcť celej našej krajine," konštatoval prezident. 

Teší ho, že 150 študentov z univerzity bude študovať aj na Slovensku. "Každý rok z tejto školy okolo 10.000 študentov ide študovať do zahraničia, čo je podľa mňa najlepšie, čo môžeme pre nich spraviť. Som veľmi rád, že máme týchto študentov aj u nás a prichádzajú s veľmi dobrými skúsenosťami," dodal.

Na univerzite študuje viac ako 50.000 študentov. Patrí medzi najdrahšie súkromné univerzity v krajine. Ako uviedol jej študent Juan Carlos, v Mexiku je to so štúdiom náročné. "Súkromné školy v Mexiku sú naozaj na veľmi dobrej úrovni, ale zároveň sú veľmi drahé. Vláda sa snaží v súčasnosti podporovať štátne školy tým, že zamestnáva stále lepších a lepších učiteľov, viac študentov prijíma, takže sa to mení k lepšiemu," zdôraznil. Zároveň dodal, že vzhľadom na drahé štúdium, univerzita poskytuje i 100 percentné štipendium, ktoré pokrýva všetky náklady na štúdium. "Tak majú možnosť študovať i ľudia zo sociálne slabších pomerov," dodal. 

Na univerzite študujú tisíce študentov, ktorí sa snažia rozvíjať vlastné projekty. V čom ich univerzita podporuje napríklad prostredníctvom poskytnutia laboratórií. "Pracujeme na autonómnom robotovi, ktorý má slúžiť pacientom po operácii. Mal by im pomôcť s nosením infúzie. Keď pacienti môžu po operácii opäť začať chodiť, musia so sebou nosiť i stojan s infúziou, takže robot ich bude nasledovať všade, kam pôjdu a pomáhať im," uviedol 22-ročný Andres, ktorý na univerzite študuje inžinierstvo v oblasti inovácií a rozvoja so zameraním na robotiku a umelú inteligenciu.

Prezident Kiska sa na univerzite stretol i so študentkou Gizkou, ktorá má korene na Slovensku a rok študovala na gymnáziu v Spišskej Novej Vsi. V Monterrey študuje medzinárodný obchod. Rozdiel medzi krajinami vidí najmä v jazyku, školy si však pochvaľuje v oboch krajinách. "O tri roky sa veľmi chcem vrátiť na Slovensko," konštatovala.

Slovenský prezident Andrej Kiska pricestoval na niekoľkodňovú štátnu návštevu Spojených štátov mexických na pozvanie prezidenta Enriqua Peňa Nieta. Ide vôbec o prvú štátnu návštevu slovenskej hlavy štátu v Mexiku, ktorú ukončí vo štvrtok.

Viac o téme: MexikoAndrej Kiska
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu