Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Na vyšších príplatkoch zarobí najmä štát, ľuďom by pomohlo zníženie daní

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: VW Slovakia)

BRATISLAVA – Ľuďom by viac pomohlo zníženie daní a odvodov ako zvýšenie príplatkov za prácu počas sviatku a v noci. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu Podnikateľskej aliancie Slovenska (PAS). Ten ukázal, že firmy využívajú najmä prácu cez víkendy a sviatky. Zhruba polovica firiem však pracuje aj v noci.

Zamestnancom však už v súčasnosti firmy vyplácajú príplatky, mnohé aj nad rámec zákona. Najviac sa podnikatelia búria proti zavedeniu príplatku za víkendovú prácu. PAS oslovila zhruba 1400 podnikateľov, prieskumu sa zúčastnilo 144 respondentov.

Podnikatelia sa v prieskume zhodli, že nesúhlasia s tým, aby sa zvyšovanie príplatkov uskutočňovalo cez poslanecké novely. "Problém je, že návrh neprejde medzirezortným pripomienkovým konaním. Otvorila by sa tak verejná diskusia medzi vládou a sociálnymi partnermi. V tomto prípade sa to ale neuskutočnilo," podotkol výkonný riaditeľ PAS Peter Kremský.

Podnikatelia povinné príplatky celkom neodmietajú. Najväčší súhlas vyjadrili zavedeniu príplatku za nočnú prácu, stotožňuje sa s ním vyše tretina respondentov. Nesúhlasia takmer dve tretiny podnikateľov. V prípade sviatkov súhlasí o niečo menej podnikateľov, proti sú takmer tri štvrtiny. V prípade zavedenia príplatkov za víkendovú prácu je proti najviac podnikateľov, a to až takmer 80 %.

Prieskum bol zameraný aj na to, či využívajú firmy nočnú, víkendovú a sviatočnú prácu a ako ju odmeňujú v súčasnosti. Ukázalo sa, že najviac je žiadaná práca cez víkendy. Prácu v noci využíva iba polovica opýtaných firiem. Tie firmy, ktoré využívajú nočnú prácu, dávajú zamestnancom príplatok podľa súčasného zákona. "Takmer 40 % pripláca viac, niektoré aj vyše 50 % minimálnej mzdy, ktoré požaduje novela zákona. Ďalšie firmy poskytujú iné benefity ako náhradné voľno a podobne," priblížil Kremský. Firmy priplácajú svojim zamestnancom v súčasnosti aj za víkendovú prácu tak, ako žiada zákon, odmeňujú firmy zamestnancov aj za prácu počas sviatku.

Zo zvýšenia príplatkov pritom podľa podnikateľov bude ťažiť najmä štát, keďže vzrastú jeho príjmy, ako aj príjmy poisťovní. Zamestnancom totiž výrazne stúpnu mzdy, a tým aj dane a odvody. Firmy sa preto obávajú negatívnych vplyvov týchto opatrení. Hovoria najmä o zvýšení ceny práce, niektorých výrobkov, čím sa podľa nich zníži konkurencieschopnosť slovenských firiem voči zahraničným konkurentom.

Podnikatelia sa jednoznačne zhodujú v tom, že by sa mali znížiť dane a odvody zamestnancom. Žiada to takmer 90 % podnikateľov v prieskume. Okrem toho volajú po zlepšovaní podnikateľského prostredia najmä bojom proti korupcii, klientelizmu či byrokracii. Podľa Kremského zvýšenie príplatkov spôsobí rast nákladov firiem. "Štát má právo stanoviť podmienky pre takúto prácu, ale je nekultúrne, ako sa to deje bez diskusie s podnikateľmi. Ak štát chce takto prispieť zamestnancom, tak by mal k tomu prispieť aj sám, a to pomocou zníženia daní a odvodov," dodal Kremský.

V novele Zákonníka práce navrhujú poslanci vládnej strany Smer-SD od mája budúceho roka zvýšiť minimálnu výšku mzdového zvýhodnenia poskytovaného za nočnú prácu zo súčasnej sadzby 20 % na 50 % sumy minimálnej mzdy v eurách za hodinu. Príplatok za prácu vo sviatok má vzrásť z 50 % priemerného zárobku zamestnanca na 100 %.

Zaviesť sa má aj nový príplatok za prácu počas sobôt a nedieľ, a to vo výške 100 % sumy minimálnej mzdy v eurách za hodinu. Odhadovaný vplyv týchto opatrení na zamestnávateľov je podľa odhadov PAS 647 miliónov eur a v roku 2019 by mal dosiahnuť 1,023 miliardy eur.

Viac o téme: PríplatkyPodnikateľská aliancia Slovenska
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu