Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Fico: Pri rozhodovaní o presídlení EMA boli odignorované nastavené kritériá

Róbert Fico
Róbert Fico (Zdroj: Foto: SITA/Diana Černáková)

BRATISLAVA – Kritériá nastavené pre premiestňovanie európskych inštitúcií z Veľkej Británie boli porušené. Na margo neúspechu Slovenska pri rozhodovaní o novom sídle Európskej agentúry pre lieky (EMA) to v stredu vyhlásil predseda vlády Robert Fico (Smer-SD).

Fakt, že EMA bude napokon sídliť v Amsterdame a nie v jednej z nových členských krajín, menoval Fico ako príklad toho, že sa v poslednom čase porušujú kritériá nastavené v EÚ. „Boli jasne nastavené kritériá, ako sa budú premiestňovať agentúry z Veľkej Británie do Európy. Tieto kritériá boli absolútne odignorované a veľkí hráči si urobili s malými hráčmi, čo chceli,“ kritizoval premiér v rámci svojho prejavu na konferencii spoločnosti OIG Power o energetických úsporách a možnostiach decentralizovanej energetiky.

„Je to dnes úplne jasné, sú to veci, ktoré budú naďalej rozdeľovať Európsku úniu. Mne je to veľmi ľúto a musíme o týchto veciach v rámci Európskej únie veľmi, veľmi otvorene hovoriť,“ doplnil.

„Bezpochyby je to veľmi zvláštny prístup a určite nie sme spokojní, že sa robia nejaké 'tanečky', keď to nakoniec skončí takisto. Existuje také ruské príslovie, že 'Chceli to urobiť čo najlepšie a dopadlo to ako vždy',“ komentoval výsledok v stredu po zasadnutí vlády jej podpredseda a minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD).

Odmietol, že by šlo o trest za postoj Slovenska k migračnej kríze. „Nenazýval by tom trestom, pretože sa takisto veľmi intenzívne uchádzala Barcelona alebo Miláno a vyhral kandidát, o ktorom nebolo vôbec počuť a ktorý nemá ešte len ani postavenú budovu,“ zhodnotil. Z jeho pohľadu Slovensko nespravilo chybu.

„Chyba sa nestala nikde. Myslím si, že minister zdravotníctva urobil veľmi kvalitnú prácu a naša kandidatúra bola na veľmi vysokej úrovni. Hodnotenie našej kandidatúry bolo, že je vysoký favorit, hodnotili to zahraniční novinári, hodnotili to zahraniční diplomati, že miera ponuky, ktorú Bratislava dala, patrila medzi dve najlepšie a ani jedna sa nedostala do finálového kola. Tak to o niečom svedčí,“ doplnil.

Podľa štátneho tajomníka ministerstva zahraničných vecí Lukáša Parízeka je škoda, že sa liekovú agentúru nepodarilo Slovensku získať. „Ponuka bola dobrá, to veľmi dobre viete, bolo to tak aj ocenené v rámci procesu prípravy, kedy sa projekty predkladali, zvyšok sú už politika a dohody medzi štátmi, no a tu sa nám to jednoducho nepodarilo. Takže budeme veriť, že pri nejakej inej príležitosti uspejeme“ konštatoval v stredu po zasadnutí vlády.

Štátny tajomník odmietol v tejto súvislosti interpretáciu, že Európa sa stále delí na „východnú“ a „západnú“. „Takto by som to nekomentoval. Jednoducho, vždy rozhodovanie pri takýchto súťažiach, keď kandidujú krajiny o získanie agentúry alebo nejakého iného subjektu, je tam tvrdý konkurenčný boj, predsa ide aj o nejaké výhody, aj o financie. Tam jednoducho treba využiť všetok potenciál a politickú váhu, akú daná krajina má,“ vysvetlil. Slovenská republika v pondelok (20.11.) neuspela v súboji o presídlenie Európskej agentúry pre lieky z Londýna do Bratislavy. Bratislava nezískala dostatočný počet hlasov už v prvom kole.

Viac o téme: Robert FicoEMA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu