Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

OĽaNO predstavilo tieňovú vládu: Toto sú mená

Igor Matovič a Veronika Remišová Zobraziť galériu (2)
Igor Matovič a Veronika Remišová (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

BRATISLAVA - Hnutie OĽaNO predstavilo svoju tieňovú vládu. Chce byť alternatívou k súčasnému vládnemu kabinetu, ktorý považuje za neschopný a bez vízie. Tieňového premiéra hnutie nepredstavilo, sústreďuje sa na odborné ministerské posty. O premiérovi rozhodnú podľa lídra OĽaNO Igora Matoviča ľudia vo voľbách.

"Neschopnú vládu, vládu bez vízie a vládu škandálov treba vymeniť. Preto prichádzame s našou tieňovou vládou. Považujeme za dôležité, aby každý minister mal svojho oponenta. Naši tieňoví ministri budú prinášať naše riešenia. Chceme presvedčiť ľudí o našej vízii pre spravodlivé a prosperujúce Slovensko," povedala líderka hnutia Veronika Remišová.

Tieňový kabinet tvoria: Eduard Heger (financie a hospodárstvo), Veronika Remišová (zahraničné veci, boj proti korupcii a eurofondy), Ján Marosz (doprava), Marek Krajčí (zdravotníctvo), Gábor Grendel (rezort vnútra), Miroslav Sopko (školstvo), Richard Vašečka (obrana), Jozef Viskupič (kultúra), Martin Fecko (pôdohospodárstvo), Soňa Gaborčáková (sociálne veci), Milan Vetrák (spravodlivosť), Ján Budaj (životné prostredie), Peter Pollák (rómska reforma).

"Vypočuli sme hlasy svojich voličov a zostavili sme tím odborníkov, ktorý dnes chceme predstaviť ako alternatívu k zlepencu zlodejov, ktorí nám vládnu," doplnil Matovič. Necelé dva roky podľa neho ukázali, že hnutie OĽaNO má odborníkov. "Chceme ich ukázať celému Slovensku a takto výrazne viac prebrať zodpovednosť," doplnil Matovič. Všetci členovia tieňového kabinetu podľa neho dokážu zviesť odborný súboj so súčasnými ministrami.

Igor Matovič a Veronika
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

Členovia tieňového kabinetu mienia prinášať riešenia a predkladať ich do parlamentu. Mali by si vytvoriť aj odborné tímy a ukázať, že OĽaNO je hnutím odborníkov. Tím ešte nie je celkom úplný, mal by pribudnúť napríklad oponent k podpredsedovi vlády pre investície a informatizáciu. Časom sa zrejme vymení tieňový minister Viskupič, ktorý je zvolený za predsedu Trnavského kraja. "Zatiaľ nám pomôže a my prídeme s jeho dôstojnou náhradou," doplnil Matovič.

Hnutie potvrdilo záujem spolupracovať aj s SaS, chcelo s ňou vytvoriť aj tieňovú vládu, ale nepodarilo sa. SaS má svojich tímlídrov. "Konkurencia je zdravá," poznamenal Matovič. Opozičná rada, ktorú tvorí OĽaNO s SaS, nie je podľa hnutia mŕtva. SaS a OĽaNO by podľa Remišovej mali byť jadrom alternatívy voči vláde, a to aj napriek rozdielnym názorom na niektoré témy.

Vytvorenie tieňovej vlády je legitímna aktivita každej strany

Vytvorenie tieňovej vlády hnutím OľaNO vníma SaS ako legitímnu aktivitu každej strany, ktorá nemôže narušiť vzájomnú spoluprácu. Ako uviedla hovorkyňa SaS Katarína Svrčeková, liberáli by tieňovú vládu z vlastných tímlídrov zložili na počkanie, dnes to však pre SaS nie je otázka dňa.

OĽaNO chce dať najavo, že má odborníkov a je plnohodnotnou stranou

Hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) chce vytvorením tieňovej vlády ukázať, že je plnohodnotnou stranou a nie iba hnutím štyroch ľudí, ako im doteraz vyčítali. Uviedol to politický analytik Ján Baránek a dodal, že iniciatívu hnutia OĽaNO, ktoré na dnešnej tlačovej konferencii predstavilo trinásť tieňových ministrov, sa dá vnímať najmä ako marketingový ťah.

„Možno to chápať aj ako reakciu na stranu SaS, ktorá sa doteraz prezentovala ako strana odborníkov,“ uviedol Baránek a pripustil, že to môže byť súčasťou konkurenčného boja v opozícii. Podľa Baránka chce dať OĽaNO predovšetkým najavo, že má odborníkov, ktorí by sa v budúcnosti mali k jednotlivým rezortom vyjadrovať a neskôr by sa z nich mohli stať naozajstní ministri. Pripomenul však, že na Slovensku máme skúsenosť s tým, že aj v prípade, ak sa opozičné strany dostanú do vlády, nemusia daný rezort obsadiť práve týmto tieňovým ministrom.

„Netreba to brať nejako ortodoxne, úlohu tam zohráva množstvo ďalších faktorov,“ povedal analytik a dodal, že na Slovensku môžeme mať aj tri tieňové vlády, pričom je potrebné všímať si, akú tieňovú vládu vytvorí tá-ktorá strana a koľko rezortov v nej dokáže obsiahnuť. Zároveň vysvetlil, že tieňové vlády nemajú žiadnu oporu v legislatíve a vytvárajú ich iba opozičné strany, pričom je to ich vnútrostranícka záležitosť.

Viac o téme: Igor MatovičOĽaNO
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu