Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Rok po vypuknutí známej kauzy: Šípoš vidí veľké negatíva, ale aj pozitíva

Gabriel Šípoš, bývalí zamestnanci MZVaEZ SR Zuzana Hlávková a Pavol Szalai
Gabriel Šípoš, bývalí zamestnanci MZVaEZ SR Zuzana Hlávková a Pavol Szalai (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Rok od začiatku kauzy spojenej s prípravou kultúrnych podujatí k predsedníctvu Slovenska v Rade EÚ vidí riaditeľ Transparency Internation Slovensko (TIS) Gabriel Šípoš veľké negatíva, ale aj pozitíva. Negatíva vidí v zlyhaní štátnych orgánov, pozitívom podľa neho bola odozva a podpora verejnosti. Kauza však ešte nie je uzavretá, sú ešte dve žaloby a niektoré štátne inštitúcie stále rozhodujú.

Šípoš pripomenul, že po vypuknutí kauzy oslovili štátne inštitúcie, ktoré by mohli ich tvrdenia overiť a vyvodiť zodpovednosť. Podozrenia boli z porušenia troch zákonov - o obstarávaní, o infozákone a oznamovaní protispoločenskej činnosti. Zatiaľ jediná inštitúcia, ktorá potvrdila porušenie zákona o slobodnom prístupe k informáciám, je úrad verejnej ochrankyne práv. Ďalšie inštitúcie buď ešte nerozhodli, alebo nepotvrdili porušenie zákona.

Podľa Úradu pre verejné obstarávanie prebehlo všetko v poriadku, Protimonopolný úrad rozhodol podobne. Obrátili sa aj na okresný úrad, ktorý môže prešetrovať, či bol porušený infozákon a dať pokutu za porušenie, ten sa však zatiaľ nevyjadril. Takisto ešte nerozhodol Najvyšší kontrolný úrad. Prípad ďalej prešetruje aj polícia, Šípoš pripomenul, že kauzou sa zaoberal aj Zahraničný výbor NR SR.

Zatiaľ čo negatívum vidí Šípoš v zlyhaní štátnych inštitúcií a právneho štátu, pozitívum vidí v odozve verejnosti. To potvrdila aj bývalá zamestnankyňa ministerstva Zuzana Hlávková. Pozitívum vidí aj v tom, že narástlo povedomie o nahlasovaní korupcie na pracovisku. Podľa prieskumu, ktorý si TIS dala vypracovať, viac ľudí verí vysvetleniu Zuzany Hlávkovej ako vysvetleniu ministra Miroslava Lajčáka. Šípoš si myslí, že odvaha ľudí prehovoriť o svojich skúsenostiach a nahlasovať korupciu by bola väčšia, ak by štátne inštitúcie vedeli vyvodiť zodpovednosť.

Hlávková aj Pavol Szalai, takisto bývalý zamestnanec MZV, ktorý pred rokom potvrdil Hlávkovej slová, sa báli, že nenájdu právnu pomoc. „Ozvalo sa nám šesť právnických firiem, ktoré by prípad vzali pro bono,“ informovala Hlávková. Obávali sa aj médií a prekrúcania faktov, jej skúsenosť však bola pozitívna. „Najväčším strachom bolo, že si nenájdeme adekvátnu prácu, čo sa nepotvrdilo,“ povedala ďalej Hlávková.

Priznala, že rozhodnutia úradov sú pre ňu frustrujúce. Zároveň ocenila podporu verejnosti. Szalai pripomenul, že dnes aj premiér Robert Fico hovorí, že Slovensko potrebuje úradníkov, ktorý sa boja. Szalai si ale myslí, že potrebujeme úradníkov, ktorí sa cítia slobodní a môžu slobodne rozhodovať. Mrzí ich, že jediní, kto ostal mlčať, sú ich bývalí kolegovia z rezortu.

Bývalá zamestnankyňa MZV na odbore komunikácie a prezentácie sekretariátu predsedníctva Zuzana Hlávková a riaditeľ Transparency International Slovensko (TIS) Gabriel Šípoš pred rokom informovali, že kultúrne podujatia spojené s predsedníctvom Slovenska v Rade EÚ - galavečer k predstaveniu loga a otvárací koncert pre verejnosť boli predražené. Hlávková tvrdila, že galavečer stál vyše 300-tisíc eur, cena otváracieho koncertu sa z plánovaných 20-tisíc vyšplhala na približne 120-tisíc eur. Zároveň tieto koncerty podľa nej zabezpečovali agentúry, ktoré vybrali pochybným spôsobom. Hlávkovej slová následne potvrdil aj ďalší bývalý zamestnanec Pavol Szalai.

Viac o téme: Gabriel ŠípošTransparency Internation Slovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu