Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

OĽaNO navrhuje zvýšiť príspevok na opatrovanie na úroveň čistej minimálnej mzdy

OĽaNO
OĽaNO (Zdroj: Jan Zemiar)

BRATISLAVA - Skupina poslancov NR SR za hnutie OĽaNO navrhuje zvýšiť od začiatku marca budúceho roka príspevok na opatrovanie na sumu čistej minimálnej mzdy. Vyplýva to z návrhu novely zákona o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia, ktorú opoziční poslanci predložili do parlamentu.

Príspevok na opatrovanie by mal podľa navrhovanej novely zákona stúpnuť zo súčasných 125 % na 202,02 % životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu. Išlo by tak o nárast zo súčasnej sumy 249,35 eura na 403 eur.

Ak osoba opatruje dve alebo viac zdravotne ťažko postihnutých osôb, príspevok na opatrovanie by stúpol zo súčasných 162,1 % na 239,12 % životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu. "V danom prípade sa zachováva proporcionalita zvýšenia príspevku na opatrovanie v rovnakej percentuálnej miere bez ohľadu na to, či sa osoba stará o jednu alebo viac zdravotne ťažko postihnutých osôb," uviedli predkladatelia. Peňažný príspevok na opatrovanie by sa v rovnakom pomere zvýšil aj v prípade, ak sa ťažko zdravotne postihnutej osobe poskytuje ambulantná forma sociálnej služby alebo navštevuje školské zariadenie.

"Zvýšenie sumy príspevku na opatrovanie významne prispeje k zvýšeniu životnej úrovne osôb opatrujúcich ťažko zdravotne postihnuté osoby, čím sa vzhľadom na prípadné rodinné väzby medzi opatrovaným a opatrujúcim, nepriamo zlepší aj životná úroveň opatrovaných ťažko zdravotne postihnutých osôb,“ tvrdia poslanci za hnutie OĽaNO.

Viac o téme: Minimálna mzdaOľanoOpatrovateľský príspevok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu