Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Povinná predškolská dochádzka od 5 rokov siaha na slobodu detí a rodičov, tvrdí KDH

Miroslava Szitová
Miroslava Szitová (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Ministerka školstva Martina Lubyová (nominantka SNS) chce siahať na slobodu detí a ich rodičov tým, že plánuje zaviesť povinnú predškolskú dochádzku pre deti od piatich rokov. Vyhlásila to členka predsedníctva mimoparlamentného KDH Miroslava Szitová s tým, že rezort školstva, ani žiaden iný inštitút doteraz nepredložili analýzu, na základe ktorej by bolo nutné zaviesť takúto povinnosť.

"Je skupina detí z osád, ktoré pomoc potrebujú. Lenže zákony majú byť prospešné celej spoločnosti a nemajú byť prijímané z dôvodu jednej skupiny obyvateľstva, v tomto prípade kvôli neprispôsobivým," povedala Szitová. Podľa nej ak chceme dať deťom z osád šancu pripraviť sa plnohodnotne na vzdelávanie, je nevyhnutné zapojiť do procesu matky a venovať sa deťom od ranného veku, teda skôr ako v piatich rokoch. "Zapojením matiek do procesu vzdelávania neohrozíme citovú väzbu medzi matkou a dieťaťom a zároveň budeme pomáhať deťom vo vzdelávaní," vysvetlila.

Ako tvrdí, poldenná alebo niekoľkohodinová starostlivosť v komunitnom centre, kde by boli dieťa a matka pod vedením sociálneho pracovníka, asistenta učiteľa či pedagóga, finančne nezaťaží štátny rozpočet tak, ako povinné vzdelávanie od piatich rokov. "Nepotrebujeme dobudovať kapacity a získame oveľa viac – matka sa vzdeláva spolu s dieťaťom v centre," konštatovala.

Szitová je presvedčená, že učitelia a odborníci v oblasti školstva vedia, že jeden rok prípravy deťom z osád nepomôže a situáciu nerieši. "Vyzývame preto pani ministerku, aby návrh povinnej predškolskej dochádzky od piatich rokov stiahla a spolu s kolegami na ministerstve pripravila koncepčné systémové opatrenie pre pomoc deťom z osád s aktívnou účasťou matiek," uzavrela Szitová.

Splnomocnenec vlády pre rómske komunity Ábel Ravasz (Most-Híd) pred časom uviedol, že povinná predškolská dochádzka sa môže stať realitou už v roku 2019, ak sa potrebné kroky podniknú včas. "Skôr to nie je možné, keďže treba poskytnúť obciam a mestám čas na vytvorenie potrebných kapacít," povedal. Chýbajúce kapacity je podľa rezortu školstva možné dobudovať prostredníctvom európskych fondov na ministerstvách vnútra a pôdohospodárstva cez viaceré operačné programy.

Ravasz podotkol, že o prínose povinnej predškolskej dochádzky sa hovorí už viacero rokov. "Pre deti z vylúčených komunít to znamená veľmi veľa. Konečne im bude poskytnutý priestor, kde sa budú môcť zoznámiť s novým prostredím a nikto od nich ešte nebude vyžadovať žiadne výkony, ako je to v škole. Deti budú nadväzovať nové priateľstvá a naučia sa základným spoločenským návykom," uzavrel splnomocnenec vlády.

Lubyová povedala, že s rozšírením povinnej predškolskej výchovy súhlasí. "Na implementáciu zmeny však bude potrebná novelizácia príslušnej legislatívy. Predchádzať tomu budú musieť aj intenzívne rokovania so zástupcami Združenia miest a obcí Slovenska ako zriaďovateľmi materských škôl," uviedol začiatkom novembra komunikačný odbor rezortu školstva. Podľa nich realizácia tohto kroku ovplyvní ich rozpočty.

Viac o téme: SlovenskoKDHMiroslava SzitováPredškolská dochádzka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu