Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Minister Gajdoš: Mladí ľudia by nemali považovať 17. november len za deň voľna

Minister obrany Peter Gajdoš (vľavo)
Minister obrany Peter Gajdoš (vľavo) (Zdroj: SITA/Ľudovít Vaniher)

BRATISLAVA - Väčšina mladých ľudí, ktorí si obdobie totality nepamätajú, dnes považuje slobodu a demokraciu za samozrejmosť. My im preto musíme vždy pripomínať, že to tak nie je. Počas piatkovej pietnej spomienky Konfederácie politických väzňov Slovenska na obete komunistického režimu pri príležitosti 28. výročia jeho pádu to uviedol minister obrany Peter Gajdoš (nom.SNS).

Pri Pamätníku železnej opony v bratislavskom Devíne sa v piatok zišlo niekoľko desiatok bývalých politických väzňov, aby si pripomenuli 28 rokov od pádu železnej opony vo vtedajšom Československu.

„Ako bývalému politickému väzňovi za náboženské aktivity v totalitnom režime sa mi splnil sen. Sen o slobode, sen ktorý som sníval vo väzení a v ktorého splnenie som silnejšie, a čím ďalej jasnejšie, dúfal. Slovenský národ sa zaradil medzi slobodné národy, začali sme slobodne cestovať, podnikať, dosiahli sme slobodu slova i prejavu a získali sme náboženskú slobodu,“ povedal bývalý politický väzeň Branislav Borovský.

Do väzenia sa dostal po tom, čo sa ako 20-ročný študent pokúsil priniesť bibliu a náboženskú literatúru z Poľska. „Dnes je tomu už 28 rokov, odkedy sa spoločnosť skutočne vzoprela totalitnému režimu. Ako lavína sa vtedy spustil proces, ktorého výsledkom je to, že dnes máme to šťastie a žijeme v demokratickej krajine, a môžeme slobodne, skutočne slobodne, vysloviť svoj názor,“ povedal.

Novembrové dni si podľa neho zaslúžia našu pozornosť. „Poďakovanie by malo patriť všetkým, ktorí sa nebáli vtedajšiemu režimu vzoprieť, a odhodlane bojovali za demokraciu a lepšiu budúcnosť nielen pre seba, ale aj pre svoje deti a všetky budúce generácie,“ doplnil. Osobitne sa obrátil na mladých ľudí, ktorí už nemajú vlastnú skúsenosť s komunistickým režimom. „17. november nemôžu považovať iba za deň voľna, ale mali by ho vnímať ako oslavu jednej z najväčších hodnôt našej spoločnosti,“ dodal.

Andrej Danko počas pietnej spomienky nevystúpil zo zdravotných dôvodov, avšak k pamätníku Železnej opony položil veniec. „Je veľmi dôležité uctiť si všetky tie obete, ktoré tu padli. Mal som tú možnosť vidieť obdobný plot, ako bol tu, tento rok v Kórei, a verím, že sa nám to už nikdy nestane,“ povedal pre médiá.

Viac o téme: Peter Gajdoš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu