Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Kaliňák prvýkrát prehovoril o kríze v Smere: O mojej budúcnosti rozhodne jediný človek

Podpredsedovia ponúkajú abdikácie. Podľa Kaliňáka je všetko vo Ficových rukách.
Podpredsedovia ponúkajú abdikácie. Podľa Kaliňáka je všetko vo Ficových rukách. (Zdroj: Topky/Ján Zemiar, Vlado Anjel, TASR/Martin Baumann)

BRATISLAVA - Úzke vedenie Smeru je v týchto dňoch pod drobnohľadom širokej verejnosti a médií. Vyzerá to tak, že v jadre najsilnejšej strany sa začínajú diať zmeny. Impulzom bol neúspech v župných voľbách, no tie Robert Fico nevníma ako fiasko. Marek Maďarič ponúkol svoju funkciu, Kaliňák to necháva na Ficovi. Zatiaľ však nenastalo žiadne vyvodenie zodpovednosti.

Po poslednom rokovaní úzkeho vedenia Smeru ponúkol Marek Maďarič svoju funkciu. Bližšie sa k personálnym zmenám vyjadriť odmietol, no zdá sa, že ani funkcie ostatných podpredsedov nie sú isté. Napriek tomu to ani jeden z nich nepotvrdil. Ministri síce zmeny v strane nepopierajú, no zatiaľ ani jeden z nich z funkcie neodstúpil. Smer vraj pripravuje novú víziu.

Všetci sme v rukách premiéra

Nikto z funkcionárov Smeru-SD nie je pripútaný k svojej stoličke. Vyhlásil to po stredajšom rokovaní vlády podpredseda strany a minister vnútra Robert Kaliňák. To, že spolu s ďalšími podpredsedami strany ponúkol svoju stranícku funkciu, bližšie nekomentoval. "Všetci sme v rukách premiéra a v našom prípade aj v rukách predsedu strany, to znamená, že to rozhodnutie prijíma on. Nepochybujem, že by sa všetci podpredsedovia jeho ľubovoľnému rozhodnutiu absolútne prispôsobili tak, ako kedykoľvek v minulosti," povedal Kaliňák s tým, že ide o vnútorné diskusie strany.

Robert Kaliňák - nová vízia Smeru

Každý z predsedov mal svoj názor, no podľa Kaliňáka na to bol krátky čas. "Nemyslite si, že za desať dní alebo pár týždňov budete niečo vedieť. To je situácia, ktorá je vždy behom na dlhé trate," uviedol Kaliňák a pripomenul, že ich strana má za sebou takisto výhry a prehry. "Dovoľte, aby sme si vo vnútri strany pripravili nejakú víziu, ktorú opätovne predstavíme," dodal. Kaliňák dlhodobo čelí najmä kauze Bašternák. Maďarič by na jeho mieste odstúpil. "Ja to vidím inak. On povedal, že by ten tlak neustál, ja ten tlak dva roky ustávam," zdôraznil minister vnútra.

Opozícia chce Kaliňáka odvolať

Opozícia v stredu oznámila, že ho chce odvolať z postu šéfa rezortu vnútra, pretože opakovane zlyháva vo svojej funkcii. Podľa opozície sklamal ako minister vnútra, pretože má veľký podiel na nedôvere verejnosti k polícii, a sklamal aj ako čestný politik, lebo sa "nedokázal vyhnúť pochybným kšeftom a netransparentným výberovým konaniam". 


VIDEO Matovič vyčíslil škody po Kaliňákovi: Z tejto sumy sa vám zatočí hlava


Minister vnútra tvrdí, že návrh na jeho odvolanie podávajú poslanci z opozície sami na seba. "Nie je pravda, že niečo platíme a že sme dostali pokutu, naopak sme v plusových číslach. Snaha opozície je napadnúť každý úspešný projekt. Vytvárať dojem, že všetko je skorumpované a ukradnuté bez ohľadu na to, že klamú," povedal Kaliňák. Igor Matovič (OĽaNO) v utorok (14. 11.) upozornil, že za pochybenia v tendroch v celkovej hodnote 340 miliónov eur má ministerstvo vnútra zaplatiť pokutu takmer 25,7 milióna eur.

Pohár Smeru je už poloprázdny

Podpredseda Smeru-SD Marek Maďarič uvažuje o tom, že by viac nebol podpredsedom strany. Ak sa rozhodne abdikovať, do straníckej funkcie už kandidovať opätovne nebude. Kým líder Smeru-SD Robert Fico vidí po krajských voľbách pohár poloplný, on ho vidí poloprázdny. "Všetko chce nejaký vývoj. Je celkom možné, že sa vzdám funkcie podpredsedu, ale v takom prípade sa už nebudem znovu o tento post uchádzať. Musím si všetko zvážiť, tému som ešte neuzavrel," poznamenal s tým, že samého seba pociťuje vo vedení strany skôr ako problém, než ako prínos.

Marek Maďarič - Ponúkol som svoju pozíciu

"Možno mám vyjadrenia, ktoré vyvolávajú kontroverzie, možno sa neviem vždy zladiť s názormi iných ľudí. Ale to je úplne normálne," uviedol s dôvetkom, že ak by sa aj vzdal kresla v strane, ministrom kultúry by chcel ostať, keďže si myslí, že v danom rezorte je viac prínosom ako problémom. "Odozva bola, že by sme mali o tom ešte hovoriť," povedal na adresu toho, že Ficovi ponúkol svoju funkciu. 

Na margo podpredsedu strany a ministra vnútra Roberta Kaliňáka Maďarič zopakoval, že na jeho mieste by asi vo funkcii nezostával. "Otázku personálnych zmien sme zatiaľ otvorili vo všeobecnosti a ja som formuloval názor, že k zmenám by malo dôjsť na viacerých úrovniach. Za seba som ponúkol svoje meno," podotkol.

Ani futbalisti nemenia celý tím naraz

Všetko je v tejto chvíli absolútne otvorené. Takto komentoval dianie v Smere-SD generálny manažér strany a minister práce Ján Richter. Otvorená je teda aj možnosť oddelenia jeho dvoch funkcií s tým, že manažér by mal do budúcna silnejšie postavenie. "Momentálne sa hľadá riešenie. V tejto chvíli nič nekonkretizujem. Sme štandardná politická strana. Ani futbalové mužstvo sa nemení tak, že odíde celý mančaft a nastúpi nový," skonštatoval Richter.

Ján Richter - Všetko je otvorené

Richter pripomenul, že generálnym manažérom strany je 17 rokov. "Mám isté poznanie a skúsenosti, preto je prirodzené, že sú odo mňa isté očakávania. Ale v tejto chvíli je všetko absolútne otvorené. Je tam aj možnosť, že si mandát ministra dokončím," zdôraznil. Richter je zároveň presvedčený, že v Smere-SD musia urobiť všetko pre to, aby nasledujúce voľby boli pre stranu úspešnejšie. Ponúknutie abdikácií označil Richter za prejav vysokej politickej kultúry. To, že by išlo len o formálne gesto, odmietol.

Smer otvára okná

Peter Kažimír tiež okomentoval dianie v Smere-SD. "Ja poviem len toľko, že sme otvorili okná na dome, aby sme vyvetrali​," povedal minister financií. Kažimír sa o vzdaní funkcie podpredsedu Smeru rozhodne najneskôr do decembrového snemu. "Ak treba reagovať na trend, ktorý všetci vnímame, som pripravený z hľadiska straníckej pozície ponúknuť svoju funkciu."

Po stretnutí straníckych špičiek, na ktorom sa rozoberal výsledok Smeru-SD v krajských voľbách, najskôr Maďarič informoval, že ponúkol svoju stranícku funkciu. Následne tlačové oddelenie Smeru-SD uviedlo, že tak urobili všetci podpredsedovia. Robert Fico deklaroval, že si váži ich krok a zároveň vyjadruje plnú dôveru všetkým podpredsedom strany, s ktorými má záujem o ďalšiu spoluprácu. Smer-SD má šiestich podpredsedov. Sú nimi Robert Kaliňák, Marek Maďarič, Peter Žiga, Peter Kažimír, Peter Pellegrini a Juraj Blanár.

Viac o téme: Robert FicoRobert KaliňákSmer-SDMarek MaďaričPeter KažimírJán Richter
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu