Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Veľký prejav Danka v ruskej Štátnej dume: VIDEO Pozrite si jeho slová, za ktoré zožal aplauz

Andrej Danko v Štátnej dume
Andrej Danko v Štátnej dume (Zdroj: FB / Andrej Danko)

MOSKVA - Predseda parlamentu Andrej Danko sa v stredu stal historicky prvým Slovákom, ktorý vystúpil na pôde ruskej Štátnej dumy. Pozrite si prejav, ktorý ruskí poslanci ocenili potleskom v stoji.

Prejav šéfa SNS sa niesol v duchu chválenia Ruska a jeho kultúry, histórie a obete pri oslobodzovaní Slovenska. Nezabudol sa ani poďakovať za možnosť vystúpiť v Štátnej dume.

„Sme Slovania. Máme blízky jazyk, kultúru a musíme mať záujem vždy viesť úprimný a otvorený dialóg. Prijali ste nás ako priateľov, ukázali vašu ruskú pohostinnosť a vaše veľké ruské srdce vo forme, na ktorú nikdy nezabudnem,” rečnil Danko.

Andrej Danko

Predseda SNS a NR SR Andrej Danko bol prvý slovenský politik, ktorý vystúpil v Štátnej dume FZ RF. Pozrite si celý prejav.

Chce zlepšovať vzťahy

Podľa Danka je Rusko jedným z najdôležitejších obchodných partnerov Slovenska a uviedol, že je jeho osobnou ambíciou zlepšiť vzájomné vzťahy. „Sme Slovania, naša kultúra, história, ale aj vnímanie okolia sú prepojené a blízke. Rozumieme si, veríme si,” myslí si.

Šéf národniarov sa taktiež vyjadril, že bez silného Ruska vraj nie je možný mier vo svete, pričom Rusko je súčasťou svetovej bezpečnosti, či sa to niekomu páči alebo nie. Dodal, že ho vnímame ako silného partnera.

Posilnenie spolupráce vo vzdelávaní

„Považujem preto za nevyhnutné udržiavať otvorenú komunikáciu. Slovanské národy východnej Európy musia byť mostom na komunikáciu a zlepšovanie vzťahov v celej Európe. Preto sme tu, aby sme zlepšili vzťahy a pomohli,” povedal Danko poslancom ruskej Štátnej dumy.

V prejave ocenil aj konkrétne kroky v posilnení spolupráce v oblasti vzdelávania, čo sa týka  chystaného vzájomného uznávania vysokoškolských diplomov, posilnenia výučby ruštiny na Slovensku a slovenčiny v Rusku a rozšírenia možností výmenných pobytov študentov.

Viac o téme: Andrej DankoŠtátna duma
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu